Jump to content
Sign in to follow this  
Glingorth

RUNY - browar domowy

Recommended Posts

Witam, warzę od dwóch lat, chociaż czasu zawsze mało, dlatego mam na koncie dopiero ponad 30 warek. Zacząłem od razu z zacieraniem. Nie będę już opisywał szczegółowo poprzednich warek, jak by ktoś chciał dowiedzieć się więcej to zapraszam tutaj

 

Podam tylko style jakie wcześniej robiłem, a potem będę już na bieżąco prowadził dziennik.

 

1. Dry Stout (28.01.15)

2. AIPA (07.03.15)

3. AAA (02.04.15)

4.American Wheat (20.09.15)

5. Saison (26.09.15)

6. Pale Ale (17.10.15)

7. Smoked Rye (30.12.15)

8. American Stout (10.01.16)

9. Single Hop - Marynka (28.01.16)

10. Single Hop - Simcoe (26.02.16)

11. RIS (28.02.16)

12. Session Brown Ale (28.02.16)

13. American Wheat (12.03.16)

14. Coffe Stout (22.03.16)

15. Witbier (23.4.16)

16. AAA (02.05.16)

17. Milk Stout (03.05.16)

18. Summer Ale (05.06.16)

19. Session IPA (19.06.16)

20. Hefeweizen (26.07.16)

21. Irish Red Ale (03.08.16)

22. Single Hop - Iunga (12.08.16)

23. Pumpkin Ale (25.09.16)

24. Christmas Milk Stout (17.10.16)

25. Pale Ale (27.11.16)

26. Grodziskie (14.12.16)

27. Norwegian Farmhouse Ale (06.01.16)

28. AIPA (22.01.17)

29. Kolsh (15.02.17)

30. Kolsh (18.0217) 

31. Kolsh (01.03.17)

Edited by Glingorth

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 32 - Smoked Ale (receptura własna) 

Data warzenia: 11.03.2017


Skład:

  •  Wędzony jabłonią, Strzegom - 3 kg
  •  Żytni, Strzegom - 860 g
  •  Pilzneński, Bestmalz - 420 g
  •  Marynka (8,8% 2016) - 21 g
  •  Drożdże Fermentis S-04


Zacieranie:
woda do zasypu - 13l

66-65C - 75'

72C - 15'

76C - 10'

 

Wysładzanie do 26l o gęstości 10,5 Blg

 

Gotowanie 60': 

 Marynka - 21 g / 60'

 Mech irlandzki - 10 g / 15'

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 17C

Po gotowaniu wyszło 21,5l o gęstości 12,2 blg

Wydajność: 64%

 

EDIT:

 

OG: 12,2 Blg

FG: 2,1 Blg

Alc: ok. 5,5%

IBU: 25

 

Fermentacja:

16-17 C - 22 dni, bez cichej

 

Dnia 02.04.17 zabutełkowałem z użyciem 165g glukozy na ok. 2.7 vol. Wyszło 40 x 0.5

Edited by Glingorth

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałeś problemy z   filtracją przy Żytnim ze Strzegomia ?

Edited by overstack

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadnych, ale to tylko 20% zasypu, nie wiem jak przy większym udziale żytniego by było.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zeszłym roku przy 30% w zasypie Żytniego u mnie szło jak krew z nosa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 33 - Full Aroma Hops (na podstawie receptury Codera) 

Data warzenia: 12.03.2017


Skład:

  •  Pale Ale Zero, Strzegom - 4 kg
  •  Marynka (8,8%, 2016) - 25 g
  •  Vic Secret (15,6%, 2016) - 18g
  •  Puławski (6%, 2016) - 15 g
  •  Mech irlandzki 10 g
  •  Drożdże Fermentis S-04
  • Tettnanger - 57g (na cichą)

Zacieranie:
woda do zasypu - 13,5l

słody wsypane do 40C i podgrzane do 61C

61C - 10'

72C - 50'

75C - 0'

 

Przeniesienie do filtratora i przerwa 20 min na ułożenie złoża 

Wysładzanie do 24,5l o gęstości 11 Blg

 

Gotowanie 85': 

 Marynka - 25 g / 60'

 Mech irlandzki - 10 g / 15'

 Vic Secret - 9 g / 10'

 Vic Secret - 9 g / 4'

 Puławski - 15 g / 10'

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 15C

Po gotowaniu wyszło 18l o gęstości 13,5 blg

Wydajność: 64%

Niepotrzebnie gotowałem tak długo skoro nie używałem pilzneńskiego tylko pale ale. Dolałem dwa litry przegotowanej i wystudzonej wody, finalnie wyszło 20l o gęstości 12,1 blg

 

 

 

OG: 13,5 blg

FG: 3

Alc: 5,7

IBU: 38

 

EDIT:

 

Fermentacja:

Burzliwa: 16-17 C - 21 dni. Miało być bez cichej, ale brakowało butelek. Przy przelewaniu na cichą zostawiłem 6l i zrobiłem z tego malinowe.

Cicha: 10-12 C - 10 dni

Na pięć dni przed rozlewem wrzuciłem 57g Tettnangera, bo tyle mi akurat zostało. Wniósł bardzo ładny owocowy aromat, niestety też lekką łodygę, ale może się jeszcze ułoży w dobrym kierunku. Jednak 5 dni chmielenia na zimno to trochę za długo, pozostanę przy 3 dniach.

 

Dnia 12.04.17 zabutelkowałem, z użyciem 91g glukozy na 13l, ok 2,5 vol. 

Edited by Glingorth

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 34 - Single Hop APA Cascade (receptura własna)

Data warzenia: 25.03.2017


Skład:

  •  Pale Ale Zero, Strzegom - 3,3 kg
  •  Monachijski, Strzegom - 1 kg
  •  Cascade USA (7,1%, 2016) - 115 g
  •  Łyżeczka gipsu
  •  Drożdże Wyeast 1056 American Ale - Starter 1l
  • 45g Cascade na cichą

Zacieranie:
woda do zasypu - 13l

67C - 62C - 65'

74C - 72C - 20'

77C - 0'

 

Przeniesienie do filtratora i przerwa 20 min na ułożenie złoża 

Wysładzanie do 26l o gęstości 11,2 Blg

 

Gotowanie 65': 

Cascade - 20 g / 60'

Cascade - 15 g / 30'

Cascade - 10 g / 15'

Cascade - 15 g / 10'

Cascade - 10 g / 5'

Cascade - 15 g / 1'

Cascade - podczas chłodzenia, miałem wrzucić na 75C, ale trochę się spóżniłem i poszło 30g do temperatury 65C na 20 min

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 15C

Po gotowaniu wyszło 21l o gęstości 13 Blg

Wydajność: 67% (według Brewtarget 84%)

 

OG: 13 blg

FG: 2,1

Alc: 5,8%

IBU: 45

 

Fermentacja:

17-18 C - 19 dni

Cicha: 17-18C - 4 dni. Na ostatnie 2 dni dodałem 45g Cascade.

 

Dnia 21.04.17 poszło w butelki.

Edited by Glingorth

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 35 - Imbirowe (receptura własna)

Data warzenia: 31.03.2017


Skład:

  •  Pale Ale Zero, Strzegom - 2.1 kg
  •  Karmelowy 150, Strzegom - 100 g 
  •  Marynka (8,7%, 2016) - 8 g
  •  Tettnanger (3,6%, 2016) - 15 g
  •  Imbir starty na tarce
  •  Drożdż Fermentis T-58

Zacieranie:
2,3 kg słodów wsypano do 7l wody

Miało być 74-70C przez 60min, ale że robiłem pierwszy raz małą warkę w dużym garze, to temperatura dość mocno spadła a dopiero po 50 min sprawdziłem ile jest stopni, więc zacieranie wyglądało tak: 

62C - 5'

74C - 65C - 50'

74C - 70C - 10'

76C - 0'

 

Przeniesienie do filtratora i przerwa 20 min na ułożenie złoża 

Wysładzanie do 14,5l o gęstości 8,2 Blg

 

Gotowanie 70': 

Marynka - 8 g / 60'

Imbir - 36 g / 10'

Tettnanger - 15 g / 4'

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 17C

Po gotowaniu wyszło 11l o gęstości 10,6 Blg

Wydajność: 56% (według Brewtarget 71%)

 

OG: 10,6 Blg

FG: 3,5 Blg

Alc: 3,8 %

IBU: 22

 

Pierwszy raz robiłem małą warkę, żeby sprawdzić w jakim czasie się zmieszczę. Wyszło niecałe 5h, ale to dlatego, że jeszcze oglądałem mecz w międzyczasie, więc trochę się przeciągnęło. Spokojnie zszedł bym poniżej 4,5h, poniżej 4h raczej by się już nie dało na moim sprzęcie. To i tak czas pozwalający uwarzyć co jakiś czas małą warkę w środku tygodnia po pracy. Jednak następnym razem zwiększę stosunek wody do słodu i spróbuję, bez wysładzania skoro teraz i tak miałem bardzo słabą wydajność, to zobaczymy jaka będzie różnica bez wysładzania.

 

Fermentacja:

17-19 C - 23 dni

 

Dnia 23.04.17 rozlew do butelek z użyciem 71g glukozy.

Edited by Glingorth

Share this post


Link to post
Share on other sites

W niedzielę zabutelkowałem warkę 32 Smoked ale, wyszło 40 butelek 0,5l. Do butelek poszła też druga wersja Kolsha, chmielona na cichą 35g Cascade na 4 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 36 - Single Hop APA - Citra (receptura własna)

Data warzenia: 16.04.2017


Skład:

  •  Pale Ale Zero, Strzegom - 3,8 kg
  •  Monachijski, Strzegom - 1 kg 
  •  Citra  (13,5%, 2016) - 100g
  •  Mech irlandzki - 6g
  •  Gęstwa Wyeast 1056 - 200ml

Zacieranie:
4,8 kg słodów wsypano do 17,5l wody

 

67C - 65C - 90'

76C - 0'

 

Przeniesienie do filtratora i przerwa 20 min na ułożenie złoża 

Wysładzanie do 26l o gęstości 12 Blg

 

Gotowanie 60': 

Citra - 10 g / 60'

Citra - 10 g / 30'

Mech irlandzki - 6 g / 15'

Citra - 10 g / 5'

Citra - 20 g / 1'

Citra - 50 g przy chłodzeniu w temperaturze 62C / 30'

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 17C

Po gotowaniu wyszło 20l o gęstości 14 Blg

Zniosłem do piwnicy na noc do ok 11 C, następnego dnia zadałem gęstwę.

Wydajność: 62% (według Brewtarget 84%)

 

OG: 14 blg

FG: ?

Alc: ?

IBU: 45

 

Fermentacja:

planowana burzliwa:

11 - 12 C - 8 dni

17 - 18 C - 8 dni

Edited by Glingorth

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 37 -Pale Ale (weselne) - receptura własna

Data warzenia: 22.04.2017


Skład:

  •  Pale Ale Zero, Strzegom - 3,5 kg
  •  Pszeniczny, Bestmalz - 725 g
  •  Monachijski, Strzegom - 400 g
  •  Płatki owsiane - 350 g
  •  Karmelowy 150, Strzegom - 80 g 
  •  Marynka  (8,8%, 2016) - 18 g
  •  Lubelski (4%, 2016) - 15 g
  •  Perle (7%, 2016) - 15g
  •  Mech irlandzki - 10 g
  •  Werbena cytrynowa - 10 g
  •  Trawa cytrynowa - 8 g
  •  Gęstwa Wyeast 1056 - 250ml

Zacieranie:
5,05 kg słodów wsypałem do 19l wody

 

68C - 64C - 80'

77C - 0'

 

Przeniesienie do filtratora i przerwa 20 min na ułożenie złoża 

Wysładzanie do 28l o gęstości 11 Blg

 

Gotowanie 60': 

Marynka - 18 g / 60'

Mech irlandzki - 10 g / 15'

Werbena cytrynowa - 10 g / 10'

Lubelski - 15 g / 5'

Trawa cytrynowa - 8 g / 3'

Perle - 15g / 1'

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 15C

Po gotowaniu wyszło 20,5l o gęstości 12,5 Blg. Było by jakieś 2,5l więcej, ale pod koniec przytkał mi się wężyk przez te dodatki i już nie chciało mi się z tym bawić, dlatego wydajność trochę niska.

Wydajność: 54% (według Brewtarget 70%)

 

OG: 12,5 Blg

FG: 3 Blg

Alc: 5,1

IBU: 25

 

Fermentacja:

17-18C /14 dni

13C / 6 dni

 

Nie spisałem notatek przy butelkowaniu, z tego co pamiętam to celowałem chyba w 2,5 vol.

Edited by Glingorth

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba nadrobić zaległości ;)

 

Warka 38 - Pszeniczne 2 (weselne) - receptura własna

Data warzenia: 03.05.2017


Skład:

  •  Pszeniczny, Bestmalz- 2,4 kg
  •  Pale Ale Zero, Strzegom - 2 kg 
  •  Perle  (7%, 2016) - 16g
  •  Drożdże FM41 Gwoździe i banany, rozbujane dwa dni wcześniej na mieszadle

Zacieranie:
4,4 kg słodów wsypano do 14 l. wody

 

45C - 15'

64C - 50'

73C - 15'

77C - 5'

 

Przeniesienie do filtratora i przerwa 30 min na ułożenie złoża 

Wysładzanie do 25 l. o gęstości 10,6 Blg

 

Gotowanie 60': 

Perle - 16 g / 60'

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 17C

Po gotowaniu wyszło 20,5 l. o gęstości 12 Blg

Wydajność: 59% (według Brewtarget 73%)

 

OG: 12 Blg

FG: 3 Blg

Alc: 4,8%

IBU: 17

 

Fermentacja:

18-20C / 20 dni

Po dwóch dniach fermentacji drożdże wyszły przez rurkę, a w przedpokoju unosił się smród zgniłych jajek ;)

 

Dnia 23.05.17 zabutelkowałem z użyciem 152 g. glukozy zagotowanej w 1 l. wody. Ok 3,6 g. na butelkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 39 - Witbier 2 (weselne) - receptura własna

Data warzenia: 07.05.2017

 

Skład:

  • Pale Ale Zero, Strzegom- 2,5 kg
  • Pszenica niesłodowana - 2 kg
  • Płatki owsiane - 450 g
  • Karmelowy 150 - 70 g
  • Marynka (8,8%, 2016) - 15g
  • Kolendra 13 g
  • Skórki z 4 pomarańczy
  • Drożdże Mangrove Jack's Belgian WIT M21

Zacieranie:

-Pszenice i płatki owsiane wsypałem do 12,5 l. gorącej wody.

-Gotowanie 15 min, potem się kleikowało przez 60 min.

-Dolałem 12 l. wody, podgrzałem do 67C i wsypałem pozostałe słody

64-61C / 120' miało być godzine, ale coś nie chciało się zatrzeć

74-72C / 30' dopiero po przerwie dekstrynującej wszystko się zatarło

78 / przeniesienie do filtratora i przerwa 30 min na ułożenie złoża

Wysładzanie do 29 l. o gęstości 10,5 Blg

Gotowanie 65':

Marynka - 15 g / 60'

Skórki pomarańczy i kolendra - 4'

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 17C

Po gotowaniu wyszło 24,5 l. o gęstości 12 Blg

Wydajność: 62% (według Brewtarget 76%)

OG: 12 Blg

FG: 4,5 Blg

Alc: 4,5%

IBU: 18

Fermentacja:

18-21C / 23 dni

No i tutaj przed butelkowanie nieźle się zdziwiłem, jak zobaczyłem że odfermentowało do 4,5 Blg czyli na poziomie ok. 63%. Normalnie bym zamieszał fermentorem i potrzymał tyle aż dofermentują do końca, ale piwko miało jechać niecałe dwa tygodnie później na wesele, więc zarykowałem, że zabutelkuję.

Dnia 30.05.17 zabutelkowałem z użyciem 195 g. glukozy zagotowanej w 1 l. wody. Ok 3,9 g. na butelkę. Celowo tak dużo, bo do wesela zostało tylko 11 dni, więc chciałem, żeby zdążyło się nagazować.

Wiem, że jechałem po bandzie, ale dzień przed wyjazdem sprawdziłem nagazowanie i było w sam raz. Ta warka jak i dwie poprzednie pojechały na wesele z Wrocławia aż do Mławy pod same mazury. Piwa dzień wcześniej zostawiliśmy w chłodni w domu weselnym, dzięki czemu były podawane dobrze schłodzone. Tego Witbiera sprawdziłem tuż przed weselem, bo obawiałem się gusingu przy takim nagazowaniu, niedofermentowaniu i po podróży. Na szczęście nagazowanie było idalne i dużo osób mówiło, że ten Witbier najbardziej im smakuje ze wszystkich 3 rodzajów piw. Wszystkie skrzynki rozeszły się do rana a gospodarz na następny dzień był niezadowolony, bo zostało mu 40 butelek wódki ;)

Podsumowując, z piwa jestem zadowolony, ale ostatni raz użyłem tych drożdży. Od tej pory do Witbiera tylko płynne drożdże.

Edited by Glingorth

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.