Skocz do zawartości

Coffe Milk Stout


Kamil J

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

  Robiłem jakiś czas temu Coffe Milk Stout z ekstraktów i chciałbym przenieść to na wersję z zacieraniem. Plan mam taki (składniki na 20l piwa)

 

Zasyp:

pale ale: 4kg

monachijski I: 0,6 kg

żytni jasny: 0,5 kg

caramunich I: 0,5 kg

caraaroma: 0,5 kg

carafa III: 0,3 kg

jęczmień prażony: 0,2 kg

 

jasne słody: 60 minut w 68'C

ciemne słody 10 minut w 72'C i potem wygrzew do 76'C

 

Chmielenie i dodatki:

Fuggles: 30 g 60'

East Kent Goldings: 15 g (15') + 15 g (5')

laktoza: 250 g 15'

espresso: 120 ml 1'

espresso: 120 ml (bezpośrednio przed rozlewem)

 

Drożdże: S-04 (myślę nad dwoma saszetkami)

 

Według kalkulatorów powinno wyjść ok. 15 blg i 26 IBU.

 

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie :)

Edytowane przez Kamil J
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Myślę, że dam więcej żyta (ok. 1 kg) kosztem karmelowych. Przy laktozie zostanę 250g (mleczność nie ma być głównym akcentem), i dam 30g Fuggles więcej, żeby wyszło z 35 IBU.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tez chciałbym zrobić to piwo, ale przeskalowałem sobie wszystko na 30l.

Polecacie jakieś płynne drożdże które dały by rade tej ilości po przygotowaniu startera ?

Wyeast 1098, WhiteLabs WLP-007 (te dwa to w zasadzie szczep s-04), albo inne podobne (np. Fermentum Mobile FM11 "Wichrowe wzgórza", czy Wyeast 1469).

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.