Jump to content
Sign in to follow this  
n3uro

Pierwsza warka z zacieraniem.

Recommended Posts

Witam Szanownych forumowiczów.

Jak w temacie. Popełniłem już wcześniej 3 warki - mianowicie dwie z kit'ów z dochmielaniem na zimno, plus jedna z ekstraktu z samodzielnym chmieleniem, przyszedł czas na poważną zabawę. :)

 

Jestem w posiadaniu 5kg pale ale Strzegom i 1kg karmelowy czerwony Strzegom - niestety muszę to podzielić na pół, możliwości sprzętowe ( gar ). Zacieranie jednotemperaturowe - około 64 stopnie. Docelowo około 12l po chmieleniu.

 

Do tego posiadam 100g marynka, 100g iunga, i 100g Chinook PL.

Chciałbym z tego zrobić co na kształt APA PL. Na 60minut chcę dodać Marynka + Iunga, na 20 minut Marynka + Iunga + Chinook, na 5 minut również trzy chmiele.

 

Fermentacja - drożdże suche US-04 - temp 19-20 stopni, niżej niestety nie mam gdzie.

Tu moje pytanie nie wiem jak się ogarnąć z ilością chmieli ?

 

Chcę to zrobić tak :

 

Marynka 7,5g - 60 minut

Iunga 7,5g - 60 minut

 

Marynka 7,5g - 20 minut

Iunga 7,5g - 20 minut

Chinook PL 7,5 g - 20 minut

 

Marynka 10g - 5 minut

Iunga 10g - 5 minut

Chinook PL 10g - 5 minut

 

Resztę dodać na cichą na jakieś 5-7 dni.

 

Aaa.. Ten karmelowy z tego powodu że chciałbym otrzymać trochę ciemniejsze piwko. ;)

 

Wszelkie uwagi bardzo mile widziane. :)

Edited by n3uro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za duzo kombinowania z tym chmieleniem. Iunga na goryczke a pod koniec i na koniec marynka i chinook pl. Teoretycznie najlepiej z tych chmieli pachnie chinook. Wiec pewnie on i tak przykryje marynke. Robilem sh na marynce i iundze i zdecydowanie lepiej pachnie marynka. Iunga kiepska w tym sezonie. Jesli chodzi o drozdze to dla s04 za wysoka temperatura fermentacji. 15 stopni bedzie ok. Jak nie masz opcji takiej to schladzaj w misce z woda albo pudlo styropianowe. A najprosciej to bedzie zapodac us05. Na pewno zrobia mniej zlego wbtemp 19 stopni od s04

 

Wyslano z amiga 600

Edited by crusher

Share this post


Link to post
Share on other sites

No w porownaniu do iungi z 14/15 to kiepsko z aromatem, ktora wyraznie pachniala owocowo. Juz 15/16 byla slabsza. A tegoroczna jak dla mnie strasznie slaba. Nie twierdze ze iunga jest kiepskim chmielem bo na goryczke sie nadaje ale na aromat itp to strasznie sie pogorszylo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co sądzicie o zasypie ? Nie jest za dużo tego karmelowego ? Co prawda nie jest to jakiś ciemny bardzo słód ale duża część osób jakoś przestrzega przed zbyt dużą ilością karmelowych.

Edited by n3uro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chcesz wsypać 0,5kg na 12l warkę, to stanowczo za dużo. Ja bym dał max 0,15kg ;) nie chodzi o kolor, ale sypiąc 0,5kg będziesz miał z tego ulepek, który ułoży się może po pół roku leżakowania.

Edited by Versaar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na stronie sklepu jest podane że do 25% zasypu jeżeli chodzi o ten konkretny słód ( czerwony karmelowy Strzegom ). Tutaj wychodzi jakieś 17%. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego to jednak będzie za dużo ? Proszę o wyrozumiałość :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

25% to może możesz dać do bittera który ma 8Blg (chociaż i to jest dyskusyjne).

A dlaczego to będzie za dużo to już ci kolega powyżej wyczerpująco wytłumaczył, radzę przeczytać.

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

Informacja jest ogólna, tak dużo karmelu być może dało by się zdzierżyć w jakimś koźlaku albo bitterze ale i tak uważam, że to przesadzona ilość. W apie to z pewnością dużo za dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno zrobia mniej zlego wbtemp 19 stopni od s04

Dlaczego mówisz, że S04 robią złe rzeczy w temp 19 st, skoro w specyfikacji jest to środek zalecanego zakresu fermentacji (15-24st)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Na pewno zrobia mniej zlego wbtemp 19 stopni od s04

Dlaczego mówisz, że S04 robią złe rzeczy w temp 19 st, skoro w specyfikacji jest to środek zalecanego zakresu fermentacji (15-24st)?

 

Ponieważ teraz cool kids fermentują poniżej zera.

A w ogóle to czysty profil, estry ble.

Share this post


Link to post
Share on other sites

s04 maja bardzo gwaltowny start i wieksza czesc cukrow przerabiaja w pierwszych kilku dniach, wiec nie zdziwie sie jak ci temperatura skoczy do 22-23 stopni. A to moze dac ci rozpuszczalnik, a na pewno kupe estrów. Poczytaj o tych drozdżach to bedziesz wiedział co i jak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na stronie sklepu jest podane że do 25% zasypu jeżeli chodzi o ten konkretny słód ( czerwony karmelowy Strzegom ). Tutaj wychodzi jakieś 17%. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego to jednak będzie za dużo ? Proszę o wyrozumiałość :)

 

Niestety na naszym rynku kraftowym jakieś 70 % IPA jest karmelowych. Niektórzy sypią za to gromy, mi to jakoś bardzo mocno nie przeszkadza ale fakt faktem, po dwóch takich piwach mam dość. Tyle karmelu da ci bardzo słodkie piwo tak jak koledzy pisali. Dodatek słodu karmelowego ma kontrować goryczkę ale nie dominować w IPA, a tutaj będzie taki efekt.

 

Musisz się zastanowić czy chcesz uwarzyć coś w kierunku West Coast czy East Coast IPA

 

Edit: Nie doczytałem że to ma być APA. Mimo wszystko z karmelowymi w dół ;)

Edited by krisangel

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie dołożę kilogram słodu ( tu pytanie jakiego ? I tak muszę go nabyć, chyba po prostu 1kg Pale Ale i tyle) a z karmelem zdecydowanie w dół. I chyba jednak zrobię to na raz bo dogadałem się z jednym użytkownikiem forum co do gara ;-);-)

Edited by n3uro

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

to te 19-20 stopni to temperatura otoczenia czy fermentacji?

Otoczenia, niestety.

 

 

No to niestety nic dobrego z tego nie wyjdzie :(

Nie masz możliwości fermentacji np w styropianowym pudle?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry, że przechwytuję temat, ale naprawdę uważacie, że temp otoczenia 19st, to za dużo na S-04? Co powiecie o US-05? Ostatnio robiłem IRA, zadałem S04 w 26 stopniach, temp otoczenia 20 i wyszło elegancko. Z tego co tu czytam powinna być tragedia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...