Skocz do zawartości

Klon AIPA podróże kormorana


Wiatrol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam z racji tego że często w zimie kupowałem piwo American IPA z podróży kormorana chciałbym prosić o pomoc w zrobieniu takiego Piwa. Mam już spore doświadczenie i autorskie piwa wychodzą mi bardzo dobre ale z klonowaniem się jeszcze nie bawiłem wiem że piwo jest mocno podbite karmelem, IBU w okolicy 80 więc czekam na ciekawe propozycje receptury. 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maleńka podpowiedź ze strony producenta na początek:

Składniki: woda, słody jęczmienne; słód pszeniczny; chmiele: Cascade, Chinook, Citra, Centennial, Mosaic; drożdże.
7-krotnie chmielone: na zacier, brzeczka przednia, 4 dawki do kotła warzelnego oraz chmielenie na zimno.
IBU: 85
Ekstrakt 16 blg, alko 6%
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tyle z etykiety sam wyczytałem :-) chmielenie nie jest wyzwaniem tylko zasyp .

Moze:

pale ale- 5kg

Monachijski - 1kg

Karmelowy jasny typ 150 - 300g

Karmelowy typ 300 - 300g

??? Wyjdzie z tego coś podobnego czy już przegiołem z karmelem ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skład podałem jako przyczynek dla dyskusji ;)

Słody bym zmodyfikował - karmelowych przez pół, no i przynajmniej 0,5 kg pszenicznego.

A jakie zaproponowałbyś chmielenie? Bo to etap gdzie się jeszcze gubię...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.