Jump to content
Undeath

IV KPD Lubuski -Witnica 10.06.2017

Recommended Posts

Lubuski i Zachodniopomorski Oddział PSPD ma zaszczyt zaprosić Państwa na:

IV Lubuski Konkurs Piw Domowych w Witnicy

Kategorie konkursowe:

  1. Czeska 10 opis w załączniku;
  2. Hefeweizen - BJCP 2008 poz. 15A;

 

Finał konkursu odbędzie się 10 czerwca 2017 r.

 

Regulamin i Opis stylów w załączniku.

Formularz zgłoszeniowy: http://nowa.pspd.org.pl/konkurs/iv-lubuski-kpd

 

Piwa przyjmujemy od 22 maja do 2 czerwca.

 

Dane do wysyłki:

 

Browar Witnica 
ul. Marii Konopnickiej 1 
66-460 Witnica 
z dopiskiem „IV Lubuski konkurs piw domowych” 
 
Tak jak w zeszłym roku główna nagroda - Grand Prix jest uwarzenie piwa wg zwycięskiej receptury w Browarze Witnica.
 
Serdecznie zapraszamy! Informacje o pozostałych nagrodach będą zamieszczane z czasem.

Opis stylów IV KPD 2017.pdf

Regulamin Lubuski KPD 2017.pdf

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo tapatalk mnie oszukuje, albo dwa razy regulamin wszczepiłeś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo tapatalk mnie oszukuje, albo dwa razy regulamin wszczepiłeś

 

Oszukista jeden ;) Jest Opis stylów i regulamin załączony po jednej sztuce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnosnie corocznego konkursu konsumenckiego cos wiadomo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnosnie corocznego konkursu konsumenckiego cos wiadomo?

 

Dopinane są szczegóły i niedługo zostaną też podane informacje na jego temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Albo tapatalk mnie oszukuje, albo dwa razy regulamin wszczepiłeś

 

Oszukista jeden ;) Jest Opis stylów i regulamin załączony po jednej sztuce.

 

no na PC jest ok. na komórce bez zmian :-( przepraszam 

 

 

 

zaskoczyła mnie barwa w opisie desitki. minimum 8ebc.

to znacznie (ok 25%) więcej niż dolna granica czeskiego lagera wg bjcp. z resztą sam zapis, który mówi o zasypie "100% słodu pilzneńskiego" i ewentualnym dodatku niewielkiej ilości innych słodów. nie wiem jak długiego gotowania wymaga brzeczka, żeby nie sypnąć 25% monachijskiego (podanego jako jeden z przykładowych dodatków) do osiągnięcia takiej barwy? 

o górnej granicy 15ebc to już w ogóle sobie nie wyobrażam na zaproponowanych słodach.

czy aby na pewno tak ma być?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Albo tapatalk mnie oszukuje, albo dwa razy regulamin wszczepiłeś

 

Oszukista jeden ;) Jest Opis stylów i regulamin załączony po jednej sztuce.

 

no na PC jest ok. na komórce bez zmian :-( przepraszam 

 

 

 

zaskoczyła mnie barwa w opisie desitki. minimum 8ebc.

to znacznie (ok 25%) więcej niż dolna granica czeskiego lagera wg bjcp. z resztą sam zapis, który mówi o zasypie "100% słodu pilzneńskiego" i ewentualnym dodatku niewielkiej ilości innych słodów. nie wiem jak długiego gotowania wymaga brzeczka, żeby nie sypnąć 25% monachijskiego (podanego jako jeden z przykładowych dodatków) do osiągnięcia takiej barwy? 

o górnej granicy 15ebc to już w ogóle sobie nie wyobrażam na zaproponowanych słodach.

czy aby na pewno tak ma być?

 

 

 

Opis kopiowałem z strony PSPD, redagowałem go i przy ocenie barwy mi się zgadzało wszystko.Przy tym tej czeskiej 10 z tego co pamiętam, barwę zmienia dekokcja, do tego tradycyjnie była stosowana trójwarowa. Ona znacznie przyciemnia piwo - po zwykłej dekokcji z 100% pilzneńskiego piwo osiągało u mnie czasem barwę bursztynowego. Oczywiście opis jest sugestywny i jak przy każdym tego piwie "Surowce i Technologia", jest tylko możliwością jak wykonać takie piwo. Wiele razy piwowarstwo pokazało, że dla uzyskania danego celu jest kilka ścieżek.

 

5-10% monachijskiego II skutecznie przyciemni piwo. Odradzam karmele bo przy tak lekkim piwie zaraz to wyjdzie ;) Zwróć uwagę, że w podpunkcie barwa jest "Złota, klarowne. Barwa nie może być za jasna, słomkowa lub cytrynowa." https://pl.wikipedia.org/wiki/EBC_(barwa_piwa)8-15 moim zdaniem powinna zawierać się jeszcze w złotym. Tutaj to dokładniej widać:

ebc_skala.png

 

Poniżej 8 będzie to już słomkowa. Więc raczej wszystko się zgadza. A dekokcją spokojnie można osiągnąć nawet te 15EBC. Kolejną sprawą jest kompromis między dekokcją, barwą i smakiem oraz aromatem - żeby za bardzo mailard nie wyszedł i karmelowość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Odnosnie corocznego konkursu konsumenckiego cos wiadomo?

 

Dopinane są szczegóły i niedługo zostaną też podane informacje na jego temat.

 

Szkoda że to będzie w terminie WFP

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Szkoda że to będzie w terminie WFP

 

Niestety na to wpływu nie mamy. Browar w porozumieniu z miastem organizuje Witnickie Pivovaria, pod które są podpięci piwowarzy domowi oraz konkurs i musimy się do tego dostosować.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiadomo już coś odnośnie pivovariów?

 

Czekam jeszcze na wiadomość Marcin - Bimbelt akurat zajmuje się tym konsumenckim. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na dniach powinno się wyjaśnić z konsumenckim. Jestem dobrej myśli, ale musimy poczekać na decyzję nowych władz Domu Kulutury w Witnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy dwóch piwowarów może wysłać piwo w jednej paczce?

 

Tak tylko trzeba nie trwale etykietą oznaczyć butelki (gumka recepturka) tak by organizator wiedział do kogo, która butelka należy. Ewentualnie napisy na kapslach, które pozwolą rozróżnić piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od wczoraj można już wysyłać paczki. Formularz zgłoszeniowy w pierwszym poście oraz tutaj: http://nowa.pspd.org.pl/konkurs/iv-lubuski-kpd

 

 

 

Miło mi poinformować, że oprócz Browaru Witnica, który umożliwi uwarzenie zwycięzcy piwa u siebie oraz zapewnia konkursowi także wsparcie organizacyjne w postaci recepcji piw oraz miejsca pracy sędziów w przytulnej sali muzealnej, do grona sponsorów dołączył także Viking Malt. Jest on sponsorem głównym Pucharu PSPD. Nasz konkurs także w nim uczestniczy, więc będziecie mogli wygrać odpowiednio 25, 10 i 5kg słodu za trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii. Viking Malt to dawna Słodownia Strzegom. Pod nowymi sterami stawia na jakość i innowacyjność. W ofercie ma na przykład całą gamę słodów wędzonych drzewami owocowymi. 

18485982_468519630155645_625061336046212

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej mam pytanie, piwa trzeba wysłać do 2.06, 10.06 jest finał.

 

W jakiej temperaturze piwa będą przechowywane do 10.06? Pytam bo mam dość świeże i zastanawiam się czy się nagazuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisałem wczoraj rano na zachodniopomorski@pspd.org.pl, ale nie dostałem odpowiedzi, więc zapytam tutaj.

 

W poniedziałek opłaciłem wpisowe oraz nadałem przesyłkę. W środę wieczorem okazało się, że paczka z powodu uszkodzenia nie została dostarczona.

 

Proszę o info czy mogę nadać w poniedziałek nową paczkę czy jednak nie mogę. Jeśli nie mogę to czy moje 20 pln zasili cele statutowe czy może otrzymam je z powrotem? Bo regulamin tego nie wyjaśnia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znamy finalistów konkursu (kolejność przypadkowa):

 

Czeska Desitka
 
Bystryk Mariusz
Svach Janusz
Podeszwa Tomasz, Krupa Jakub
Misiak Ireneusz
Jagiełło Tobiasz
Kordek Michał
Krzywicki Rafał
Grzybowicz Bartosz
 
Hefeweizen
 
Skinder Marek
Bonikowski Mateusz
Pięta Dariusz
Chrostek Adam
Hajdyła Zbigniew
Kranc Patryk
Pawlik Krzysztof
Wójciak Andrzej
Walachnia Mariusz
Śledziński Łukasz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.