Skocz do zawartości

[Blog Dori] Zacieranie cz.1 – rozkład skrobi


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Zacieranie to proces który ma na celu przede wszystkim rozłożenie skrobi zawartej w ziarnie do cukrów  i dekstryn. Zacieranie to właśnie ten etap, który zasadniczo odróżnia produkcję piwa i wina. W owocach występują cukry, które mogą bez większych zabiegów zostać spożytkowane przez drożdże, natomiast w ziarnie występuje skrobia, która dopiero […]

 

Wyświetl pełny artykuł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można też pisać 'mono' i 'poli' -sacharydy.. Można pisać monotlenek diwodoru zamiast woda :) Dori prowadzi blog, jak mi się wydaje, dla 'ludu' i takie skróty myślowe, myślę, że są do łyknięcia.

edyta: W sumie przy cukrach można dopisać 'proste' i nie było by wątpliwości..

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwa "ale". Skrobia i dekstryny to cukry ;)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

No i tu się nie zgodzę :)  Nazwa "cukry" odnosi się do cukrów prostych, a szerszym pojęciem są węglowodany. Nigdy odwrotnie. Nawet ostatnio na studiach wywiązała nam się dyskusja na ten temat...

Powyższe uwagi też traktuję jako akademicką dyskusję, bo myślę że każdy kto chciał zrozumieć co miałam na myśli, doskonale zrozumiał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Dwa "ale". Skrobia i dekstryny to cukry ;)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

No i tu się nie zgodzę :) Nazwa "cukry" odnosi się do cukrów prostych, a szerszym pojęciem są węglowodany. Nigdy odwrotnie. Nawet ostatnio na studiach wywiązała nam się dyskusja na ten temat...

Powyższe uwagi też traktuję jako akademicką dyskusję, bo myślę że każdy kto chciał zrozumieć co miałam na myśli, doskonale zrozumiał.

No cóż, skoro tak, to zapamiętam :)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.