Jump to content
Pierre Celis

[Blog Dori] Zacieranie cz.1 – rozkład skrobi

Recommended Posts

Zacieranie to proces który ma na celu przede wszystkim rozłożenie skrobi zawartej w ziarnie do cukrów  i dekstryn. Zacieranie to właśnie ten etap, który zasadniczo odróżnia produkcję piwa i wina. W owocach występują cukry, które mogą bez większych zabiegów zostać spożytkowane przez drożdże, natomiast w ziarnie występuje skrobia, która dopiero […]

 

Wyświetl pełny artykuł

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można też pisać 'mono' i 'poli' -sacharydy.. Można pisać monotlenek diwodoru zamiast woda :) Dori prowadzi blog, jak mi się wydaje, dla 'ludu' i takie skróty myślowe, myślę, że są do łyknięcia.

edyta: W sumie przy cukrach można dopisać 'proste' i nie było by wątpliwości..

Edited by Swiaderny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwa "ale". Skrobia i dekstryny to cukry ;)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

No i tu się nie zgodzę :)  Nazwa "cukry" odnosi się do cukrów prostych, a szerszym pojęciem są węglowodany. Nigdy odwrotnie. Nawet ostatnio na studiach wywiązała nam się dyskusja na ten temat...

Powyższe uwagi też traktuję jako akademicką dyskusję, bo myślę że każdy kto chciał zrozumieć co miałam na myśli, doskonale zrozumiał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dwa "ale". Skrobia i dekstryny to cukry ;)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

No i tu się nie zgodzę :) Nazwa "cukry" odnosi się do cukrów prostych, a szerszym pojęciem są węglowodany. Nigdy odwrotnie. Nawet ostatnio na studiach wywiązała nam się dyskusja na ten temat...

Powyższe uwagi też traktuję jako akademicką dyskusję, bo myślę że każdy kto chciał zrozumieć co miałam na myśli, doskonale zrozumiał.

No cóż, skoro tak, to zapamiętam :)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.