Jump to content
Sign in to follow this  
HEPPENS

Kaffir jak i ile dodać?

Recommended Posts

Będąc przejazdem w Katowicach wpadłem do Kontynuacji i trafiłem na piwo Phantom z Kingpina z liściami Kaffiru?(tak się to odmienia?) Tak czy inaczej, piwo, a raczej efekt kaffiru według mnie fantastyczny, jak nadzienie różane pączka. Teraz pytanie, czy ktoś się z tym bawił? Ile tego dodać żeby uzyskać taki efekt? No i jak czy na koniec gotowania czy na zimno?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jednym sklepie można przeczytać: piwowarzy z Stone Brewing Company zalecają użycie ok 3g na 19 litrów. Przed dodaniem należy je zalać wodą (tak, aby je tylko przykrywało) a następnie doprowadzić taki wywar do wrzenia. Taką herbatkę ostudzić i dodać do piwa tuż przed rozlewem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem 2x grodziskie z suszonymi liśćmi kaffiru. Za pierwszym razem dałem 7g, a za drugim- 12. Efekt: cytrusowo-liściasto-przyprawowy aromat, który podbija rześkość Grodzisza :)

Wrzucałem na ostatnie 5 min gotowania i chłodzenie

Edited by jerzdna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.