Skocz do zawartości

Browar Żeglarz


Rekomendowane odpowiedzi

Po czterech miesiącach od rozpoczęcia warzenia pierwszego swojego piwa zebrałem się do zapisywania notatek w tej postaci

Sprzęt:

- gar zacierno - warzelny 30L emalia

- gar do dekoktu 10L stal nierdzewna

- fermentory 33L - 8 sztuk

- chłodnica przepływowa rurkowa
- refraktometr

- areometr

- termometr elektroniczny z sondą

- lodówka dwukomorowa
 * górna komora: pojemność dwa fermentory 33 L, sterowanie oddzielne WI-FI
 * dolna komora: dwa lageratory 20L, sterowanie oddzielne WI-FI

- dwukanałowy sterownik WI-FI od Grześka sterujący oddzielnie górną i dolną komorą lodówki

- miernik twardości wody TDS-3

- miernik PH wody

- kolba 2L
- mieszadło magnetyczne od Mundex

 

w celu usystematyzowania zapisu  kolejne warki będę oznaczał : YXX, gdzie Y - to ostatnia cyfra roku, XX - kolejna warka w roku

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

oznaczenia warek: xx #Yyy, gdzie: xx - kolejna warka od początku browaru, Yyy --> Y - ostatnia cyfra roku (np 7 dla 2017), yy - kolejna warka w roku Y
 

Warka 1 #601: brewkit
Warka 2 #602: American Amber Ale 13° BLG
Warka 3 #603: Extra Special Bitter 14 BLG
Warka 4 #604: American Pale Ale 13,5 BLG
Warka 5 #605: Dry Stout 12 BLG
Warka 6 #606: Irish Red Ale
Warka 7 #701: AIPA 17 BLG
Warka 8 #702: American Amber Ale 13 BLG
Warka 9 #703: Marcowe 13 BLG
Warka 10 #704: ALE spontan 16 BLG
Warka 11 #705: Desitka 10 BLG
Warka 12 #706: American Pale Ale (Single Hop Simcoe) 12° BLG

Warka 13 #707: Dortmunder 13 BLG
Warka 14 #708: Desitka

Warka 15 #709: Marcowe 13BLG

Warka 16 #710: Pils 13BLG

Warka 17 #711: Pils 12BLG

Warka 18 #712: Pilsner Urquell 12BLG

Warka 19 #713: APA 14BLG

Warka 20 #714: APA 13 BLG

Warka 21 #715: Pilsner Urquell 12,5BLG

Warka 22 #716: Marcowe 14 BLG

Warka 23 #717: APA 13 BLG

Warka 24 #718: Pilsner Urquell 12,6 BLG

Warka 25 #719: Pilsner Urquell  12,8 BLG 37 IBU

Warka 26 #720: RIS 26 BLG

Warka 27 #721: Pilsner Urquell 11,8 BLG

Warka 28 #722: Pilsner Urquell 11,8 BLG

Warka 29 #723  Porter Bałtycki 22BLG

Warka 30 #801 Pilsner Urquell 12,5 BLG 35 IBU

Warka 31 #802 Pilsner 12,5BLG 35IBU

Warka 32 #803 Vienna Lager 13 BLG 30 IBU - 2018.01.27

Warka 33 #804 Porter Bałtycki 21 BLG - 2018.02.03

Warka 34 #805 Marcowe 14,5 BLG 28 IBU - 2018.02.10

Warka 35 #806 IPA 16 BLG 58IBU - 2018-02-18

Warka 36 #807 Pilsner Urquell 13 BLG 35 IBU  2018.02.25

Warka 37 #808 Marcowe 2018.03.03

Warka 38 #809 Pilsner Urquell 12,8 BLG 2018.03.11

...

Warka 42 #812 APA 15,5 BLG 2018.10.27

Warka 43 #813 APA 12,8 BLG 2018.11.12

Warka 44 #814 Pilsner 12,6 BLG 2018.11.18

Warka 45 #815 AIPA 15 BLG 2018.11.25

Warka 46 #816 Pilsner Urquel 13BLG 2018.12.09

Warka 47 #817 APA 13,5 BLG 2018.12.16

Warka 48 #818  Pilsner 12,8 BLG 34 IBU 2018.12.30

Warka 49 #901 Vermont APA 14 BLG 40 IBU 2019.01.06

Warka 50 #902 Pils 13,5 BLG 35IBU 2019.01.12
 

 

 

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 9 2017.01.28
Marcowe 13 BLG

 

2017-04-02

B. słabe nagazowanie, piana niezła , ale szybko opada chyba ze względu małą ilość gazu. Goryczka poprawna - ok 20 IBU

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 10 2017.02.04
ALE spontan 16 BLG
 

Pilzeński Strzegom 1 kg
Pale Ale Strzegom  5 kg

 

Zacieranie:

50°C 10' przerwa białkowa

podgrzanie + 3L wrzątku -> 67°C 60'

->72°C 15'

wysłodzone 28L brzeczki 16,2 brix

 

chmielenie - celowanie w 32 EBU

Magnum 13,5% 14g   60'
Marynka 8,8%   33 g  25'

Marynka 8,8%   17g    0'

osiągnięte 24L, utracone z chmielinami 2L

Do fermentora zlano 22L, 17,6 brix

Zadane drożdże 300 ml gęstwy S-05 z 2017.01.17 (7 dni)

 

2017.02.17 zlanie na cichą

2017.02.26 chmielenie 36g Summit

2017.03.01 zlanie z cichej na klarowanie (cold crush 2°C), 8,2 Brix ~ 2,2 blg

2017.03.04 rozlew:
8,3 brix, 145 glukozy, 13 g cukru rozrobione w 2L wody (za wysoki ekstrakt brzeczki, chciałem trochę rozcieńczyć gotowe piwo)

wyszło 38 butelek.

2017.04.05 niezłe w smaku, mała goryczka, wyrazisty smak słodu

2017.04.23 bardzo dobrze się ułożyło

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 11 2017.02.12
Desitka 10 BLG

 

2017-04-02

Niezłe nagazowanie, dobra piana, mała goryczka, zbyt mała jak na deisitkę.

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 12 2017.03.05
APA  Single Hop Simcoe 12 BLG

 

Pale Ale - 4kg

Carared - 0,25kg

pszeniczny - 0,25kg

 

chmielenie, celowanie w 42IBU:

Simcoe 10g 60'

Simcoe 10g 30'

Simcoe 15g 10'

Simcoe 15g 0'

na zimno Simcoe 50g

 

zacieranie infuzyjne:

67°C - 60'

72°C - 10'
76°C - mashout

wysłodzone 26L 11blg, zlanie 1L na starter
po gotowaniu 23L 12,5 blg - dodane 0,7L wody do obniżenia do 12 blg

 

2017.03.17 zlanie na cichą
2017.04.03 Zlanie do kanistra na cold crash + 10 g żelatyny rozpuszczonej w 200ml wrzątku. Wstawione do zamrażarki 1°C

2017.04.08 butelkowanie 2,6% CO2 - 152 g glukozy

 

2017.04.22 na pewno nie ma 42 IBU. Okolice 28 IBU max. Niezły smak, dobre nagazowanie, czuć wyraźnie lekko kwaśnawy posmak pszenicy, jeszcze do ułożenia

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 13 # 707 2017.03.18
Dortmunder 13 BLG 5 EBC 27 IBU

Pilzeński Premium Weyermann 5 kg
Wiedeński Weyermann 0,2 kg

Drożdże: gęstwa Saflager S-23 z 17.02.2017

chmielenie:
Hallerau Mittelfruch 60' 50g
Hallerau Mittelfruch 10' 10g
Hallerau Mittelfruch 0' 10g

Zacieranie:
55°C - 10'
64°C - 20'
72°C - 40'

Gotowanie 60 '

Woda do zasypu 15 L

Woda do wysładzania obliczona 15,85, zużyta ok 19 L.
Dodatek kwasu mlekowego do wody do wysładzania ok 12 ml. Pasek zabarwił się między 5 a 6 ph. Niestety zakupiłem paski 1-14 ph i trudno mówić o precyzji. Zamówiony miernik ph z Chin dotarł co prawda dzień wcześniej, ale nie sprawdzałem skrzynki i się nie zorientowałem, że już tam czeka :)

Z wysładzania otrzymałem 28 litrów brzeczki o 12,6 °Brix. 1,5 Litra odlałem na starter. Zostało 26,5 L do gotowania dolałem ok 1,5L wrzątku żeby trochę rozcieńczyć. Po gotowaniu wyszło 25 Litrów 13,8 °Brix czyli trochę ponad plan, ale co tam - ostatnie mocniejsze piwo w sezonie
Chłodzenie chłodnicą rurkowa przerwałem przy 35°C zlałem do fermentatora, wyszło 23,5L. Wystawiłem na taras temp 7°C. Po 4 h temperatura spadła do
18°C. Napowietrzenie przez mieszanie fermentatorem i zadana gęstwa, ok 200 ml.
Wstawione do lodówki, temp 12°C.

2017-03-29
6,5° Brix ~ 1,8° BLG
Stosunkowo niezła goryczka, jeszcze mało nagazowane.

2017-04-01
Zlanie na przerwę diacetylową - 18-19 °C (miało być 15-16°C) ale gwałtowne ocieplenie na zewnątrz spowodowało wzrost temperatury w garażu...
Zebrana gęstwa na zadanie do warki No 15

2017.04.06
Dodałem herbatkę chmielową na zwiększenie goryczki. Jednak gotowanie chmielu w woreczku wymaga zwiększenia jego ilości. Raczej nie będę tego więcej stosował .
Zlanie do kanistra i do lodówki na lagerowanie 1°C

 

2017.05.03

Butelkowanie 21L (20L piwa + 1 L roztworu 150 g glukozy), celowanie w 2,6%CO2, założona temperatura z przerwy diacetylowej 16°C. Wyszło 39 butelek + pet 0,33 na wskaźnik nagazowania. Coś naklejana miarka na fermentorze oszukuje.

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowy nabytek do browaru - 20 litrowy kanister do napojów z kranikiem. Idealnie mieści się w zamrażarce przerobionej na lagerownię. Teraz już będę mógł lagerować do 40 litrów piwa w dwóch kanistrach, bez zajmowanie górnej lodówki.

post-17977-0-04365000-1489756434_thumb.jpg

post-17977-0-85890000-1489756442_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 14 # 708 2017.03.23
Desitka 10 BLG 19 EBC 25 IBU

Pilzeński Premium Weyermann 3,4 kg
Wiedeński Weyermann 0,4 kg
Carapils Weyerman 0,25 kg
zakwaszający Weyerman 0,05 kg

Drożdże: gęstwa Saflager W-34/70 z 2017.03.03

chmielenie:
magnum 60' 10g
Zetecki 30' 15g
Zetecki 15' 15g

Zacieranie:
16 L wody
55°C - 10'
54°C - 20'
odebranie dekoktu - około 1/4 gęstego zacieru wybrane sitem. Na więcej nie miałem odpowiedniego gara.
Podgrzanie dekoktu do 72°C - 20'
Doprowadzenie dekoktu do wrzenia i gotowanie - 15'
dodanie dekoktu do pozostałego zacieru, temperatura wzrosła do 67°C, musiałem podgrzewać całość do 72°C - 25'
76°C - 5'

Wysładzanie:
Jak zwykle ilość wody obliczonej do wysładzania za mała niż miało to by wynikać z tablic PPPP o około 4 L. Obniżyłem PH wody do 5-6 PH dodając kwas mlekowy.
Wysłodzone 27,5 L - 10° BLG
Odlane 1,5 L na starter i uzupełnione 1L wody do 9,8° BLG
Po gotowaniu 23 L, 11° BLG

Brzeczka schłodzona do 34°C i wystawiona na taras.
Rano zadane około 200 ml gęstwy do brzeczki, temp 8°C i wstawienie do lodówki

2017-03-29
5° Brix ~ 1,3 BLG
Całkowity brak goryczki :( Wyraźnie wyczuwalna słodycz słodu, co w wypadku desitki jest in minus. Obfita piana co może wskazywać na przyszłe problemy z "wychodzeniem" piwa z butelki.
2017.04.06
Dodałem herbatki chmielowej w celu podniesienia goryczki.

2017.04.09
Przerwa diacetylowa 16°C, goryczka całkiem odczuwalna, około 25IBU.
2017.04.13
Koniec przerwy diacetylowej, zlanie w kanister do lagerowania 1°C. Zapomniałem zlać na przerwę z fermentatora pierwotnego i przerwa odbywała się w tym samym fermentorze co fermentacja podstawowa. Zobaczymy czy to nie zaszkodzi.
Zebrałem gęstwę Saflager W-34/70. To będzie już drugie pokolenie drożdży.

2017.04.28

Butelkowanie 21 L piwa + 0,7 L wody z 138 g glukozy. Wyszło 41 butelek 0,5L

Dobre osiadanie drożdży i tego co zostało po lagerowaniu na dnie kanistra. Saflager W-34/70 w porównaniu do S-23 wygląda w tej dziedzinie znacznie lepiej. S-23 zostawiają dosyć płyny osad, który łatwo się wzburza przy zlewaniu.

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 15 # 709 2017.04.01
Marcowe 13 BLG 10 EBC 25 IBU

 

Pilzeński Premium Weyermann 4,0 kg
Wiedeński Weyermann            0,5 kg
Monachijski II Weyermann       1,0 kg

Carapils  Weyerman            0,25 kg

 

Drożdże: gęstwa Saflager S-23 - z Warki 13, ok 400 ml

 

chmielenie:

Hallerau Mittelfruch 85' 30g
Hallerau Mittelfruch 30' 20g

chmiel irlandzki 15' 8g

 

Zacieranie dekokcyjne:

18L wody do zasypu, woda o twardości 110 ppm (pomiar TDS-3) z filtra osmotycznego mojej Mamy ;)

61°C zasyp, temperatura spadła do 59°C
podgrzanie do 63°, odebranie 5L dekoktu
podgrzanie dekoktu do 73° - 10'
podgrzanie dekoktu do 100°C i gotowanie 15'

dodanie dekoktu do reszty zacieru, osiągnięta temperatura 68°

podgrzanie do 74°C - 30'

76°C mashout - 5'

 

wysładzanie:

14L wody do wysładzania 110 ppm (pomiar TDS-3), dodanie kwasu mlekowego do osiągnięcia 5,6 ph

przed gotowaniem osiągnięte 28L brzeczki 13,2° Brix

 

po gotowaniu 24L 15,2° Brix, chłodzenie chłodnica przepływową do 34°C,  zlane do fermentora 22 L (2 litry odpadu - chmieliny, zimny i gorący osad)

dolałem ok 800 ml wody żeby zejść trochę ze zbyt wysokiego BLG (planowane było 13°)

 

Wystawienie fermentora na taras na noc do schłodzenia.

Rano okazało się, ze fermentor zaatakowały mrówki. No cóż, zaczęła się wiosna ;)

Zadane drożdże (gęstwa Saflager S-23) i do lodówy.

 

fermentacja:

10°C - 14 dni
18°C - 3 dni przerwa diacetylowa
1°C - lagerowanie 30 dni

 

2017-04-28 Zlanie do lagerowania, zebrana gęstwa S-23 (2 pokolenie)

 

Wnioski:

Trudno trafić z wydajnością warzenia. Wyszło sporo ponad zaplanowane 13° BLG (15,2) Wysładzanie zajmuje mi sporo czasu, niemal półtorej godziny i być może tu jest przyczyna. Ale skoro nie ma pospiechu... Może też ma na to wpływ dekokcja.

Robię jeszcze jedna warkę lagera i chyba wystarczy do jesieni, bo warunki są coraz trudniejsze i schładzanie tarasowe o raz utrzymanie przerwy diacetylowej w rozsądnej temperaturze coraz trudniejsze.

 

2017-05-29
Butelkowanie, 20L + 0,5 L roztworu 132 gram glukozy. Dodatek ok 5 ml koncentratu chmielu na goryczkę

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nabyłem miernik TDS-3 i PH-meter z Chin i od razu zabrałem się do pomiarów.

post-17977-0-97012400-1490687105_thumb.jpg

Jako, że mam u siebie dosyć twardą wodę (według wodociągu 283 ppm CaCO- zmierzona przeze mnie 323 ppm) zawsze starałem się przegotowywać wodę i zlewać ją po wytrąceniu Ca przed ważeniem lagerów. Oto pomiary wykonane TDS-3  kranówy i wód kupowanych w sklepie:

                                                                 
kranówa ppm: 323 ph: 7,5
kranówa przegotowana   ppm: 249   ph: 8,2
Cisowianka niegazowana   1,5L    ppm: 367   ph: 7,1
Ustronianka 5L    ppm: 346  ph: 8,3

Woda z filtra odwrócona osmoza   ppm: 112   ph: 7,0

Woda zdeminarelizowana 5L za 4 zł ppm: 109  ph: 6,7

 

Wnioski jakie się nasuwają to to, że przegotowanie wody ma pewien wpływ na obniżenie jej twardości, jednak jednocześnie podnosi jej ph, które trzeba obniżyć dodając kwasu mlekowego, zwłaszcza dla wody do wysładzania.
Tu jest też fajny artykuł o tym co tak na prawdę mierzy TDS-3

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 16 # 710 2017.04.17
Pils 13 BLG 7 EBC 30 IBU

Pilzeński Premium Weyermann 4,2 kg
Wiedeński Castle Malting 0,75 kg
Monachijski II Weyermann 0,2 kg
Zakwaszający Weyerman 0,1 kg

Drożdże: gęstwa Saflager W-34/70 z 2017.04.13 Warka 14 (drugie pokolenie), ok 400 ml

chmielenie:
Magnum 70' 8g
Hallerau Mittelfruch 40' 30g
Zetecki 25' 20g
Mech irlandzki 15' 5g

zacieranie:
16 L wody, 170 ppm, 52°C zasyp
od razu odebranie 1/3 dekoktu nr 1 (wyszło trochę więcej)
podgrzanie -> 63°C - 15' -> 72C - 15' -> 100°C - 10' oddanie dekoktu do gara
osiągnięte po dodaniu dekoktu 63C - 20', odebranie dekoktu nr 2
podgrzanie -> 72C - 10' -> 100°C - 20' oddane dekoktu do gara
osiągnięte po dodaniu dekoktu 73°C -> 71°C - 50'
podgrzanie -> 76°C - 10'

wysładzanie:
woda 17 0ppm obniżenie ph kwasem mlekowym do 5,1 ph
Wysładzałem do 25L brzeczki, osiągnięte 14,8°Brix, dodałem 1,5 L wody ~ 13,5°Brix
Przed gotowaniem 26,5 L
Po gotowaniu uzupełniłem wodą do 26L brzeczki o 13°Brix,
schłodzenie do 35°C i wystawienie na taras (godzina 24). Rano 8:00 temperatura spadła do 25°C. Musiałem poczekać do 11:00 (temp. brzeczki 18°C).
Nie czekałem i zadałem drożdże z gęstwy (temp około 10°C), napowietrzanie i do lodówki 10°C

Wnioski:
Nie wyszło zastosowanie miękkiej wody ze względu na opóźnienie z jej odbieraniem z filtra osmotycznego przez Mamę - dostała naganę ;) Użyłem 10 L wody zebranej poprzednio, 5 l wody zdeminarelizowanej (110 ppm) kupionej z 4 zł w sklepie oraz dwóch butelek mineralnej. Wszystko uzupełnione moją supertwardą kranówą.
Znowu niedoszacowanie wydajności. Celowałem w 13 blg na 21L gotowej brzeczki, wyszło 5L więcej. Nie wiem czy to przyczyna wyższej wydajności zacierania dekokcyjnego.

2017.05.03
Zlanie na przerwę diacetylową 16°C
Zebranie gęstwy Saflager W-34/70 500ml (trzecie pokolenie)
2017.05.04
Zlanie na lagerowanie

2017.06.04
6,2°Brix ~

Butelkowanie. 22,5 L + 1L roztworu wody i 144 g cukru, celuję w 2,5 CO2

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 17 # 711 2017.04.29
Pils 12 BLG 8 EBC 33 IBU

Pilzeński Heidelberg 3,9 kg
Wiedeński 0,75 kg
Caramel Pils Bestmalz 0,15 kg
Zakwaszający Weyerman 0,05 kg

Drożdże: gęstwa Safelager S-23 z 2017.03.17, ok 400 ml

chmielenie:
Magnum 13,5% 8g - 60'
Zetecki 3,8% 30g - 40'
Zetecki 3,8% 30g - 15'
Zetecki 3,8% 10g - 0'
Mech irlandzki 8g - 15' uwodniony 10h wcześniej

zacieranie:
13 L wody, 80 ppm, 60°C zasyp - cel 55°C, osiągnięto ~57°C, dolałem 1L wody do osiągnięcia 56°C
-> 62°C przed dodanie 3L wrzątku, podgrzanie do 63°C - 30'
odebranie 1/3 dekoktu (~7l) -> 72°C - 15' -> 100°C - 10'
dodanie dekoktu do reszty zacieru
-> 72°C - 10'
-> 76°C - 5'

wysładzanie:
woda 18L - 80 ppm. Obniżenie ph kwasem mlekowym do 5,5 ph
Wysłodziłem 28L 11,2° brix, po gotowaniu 24L 12° brix
chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 35°C do fermentora, utrata 2L brzeczki w chmielinach.
Wystawienie na taras (22:30) na noc (5°C), następnego dnia o 11:00 - 14°C, zadanie drożdży i do lodówki - 10°C

fermentacja:
burzliwa - 10°C - 29 dni
przerwa diacetylowa - 16°C - 3 dni
lagerowanie - 1° - x dni

Wnioski. Źle oceniłem wydajność warzelni, zakładałem 73%, policzona 83% stąd też wyższe osiągi BLG w kolejnych warkach.
No i mam poważny błąd, jeden z poważniejszych od początku warzenia. Otóż źle oznaczyłem gęstwę jako: 17.03 S-05 dolniaki. Na początku sam opis nie wzbudził niepokoju, bo skoncentrowałem się na "dolniaki". Już po zadaniu drożdży i pisaniu tego posta zastanowiło mnie owe "S-05" i data zbioru 17.03. I jak przejrzałem zapiski, 17.03 zlewałem na cichą warkę 12, czyli APA do której zadałam S-05... czyli masakra. Zawiodła koncentracja i precyzja w opisie. I tak oto mam zadane górniaki do lagera... No cóż szybko przepłukałem gęstwę S-23 z warki nr 15 (2 pokolenie) i zadałem do fermentora. Zobaczymy co z tego wyjdzie. teoretycznie S-05 nie powinny ruszyć z namnażaniem w temperaturze 10°C, ale zadałem je w 14°C i trochę potrwa zanim w lodówce temperatura brzeczki zejdzie do 10°C

2017.05.30
5,6° Brix ~ 1,6° BLG
Zlanie na przerwę diacetylową. Niezła goryczka i smak piwa. Obawy związane z zadaniem gęstwy górniaków wydają się niepotrzebne. Zobaczymy po lagerowaniu. Dodanie 20 g Zeteckiego na aromat

2017.06.04
lagerowanie 1°C
2017.06.28
butelkowanie. Zlane 19L, 5,4°Brix ~ 1,2 BLG, 5,7 AVG
Cukier: 135g w 1L wody, celuję w 2,5 CO2

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i mam poważny błąd, jeden z poważniejszych od początku warzenia. Otóż źle oznaczyłem gęstwę jako: 17.03 S-05 dolniaki. Na początku sam opis nie wzbudził niepokoju, bo skoncentrowałem się na "dolniaki". Już po zadaniu drożdży i pisaniu tego posta zastanowiło mnie owe "S-05" i data zbioru 17.03. I jak przejrzałem zapiski, 17.03 zlewałem na cichą warkę 12, czyli APA do której zadałam S-05... czyli masakra. Zawiodła koncentracja i precyzja w opisie. I tak oto mam zadane górniaki do lagera... No cóż szybko przepłukałem gęstwę S-23 z warki nr 15 (2 pokolenie) i zadałem do fermentora. Zobaczymy co z tego wyjdzie. teoretycznie S-05 nie powinny ruszyć z namnażaniem w temperaturze 10°C, ale zadałem je w 14°C i trochę potrwa zanim w lodówce temperatura brzeczki zejdzie do 10°C

Nie lepiej było zostawić już tak jak było tylko podnieść temperaturę do tych 15 stopni? Byłby z tego "czeski ale", a tak to nie wiadomo w sumie które drożdże zabiorą się do roboty i jaki będzie skutek takiej mieszanki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najnowszy nabytek - kapslownica stołowa Grifo HD z twój browar. Zakapslowana jedna warka jak dotąd wszystko bez zarzutuf6bc301dc27e6cbf75a1a56668f3564c.jpg

 

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 18 # 712 2017.05.07

Pilsner Urquell 12 BLG 5 EBC 40 IBU

 

Besmalz Heindenberg - 4,1 kg

Bestmalz Caramel Pils - 0,2 kg

Wayermann zakwaszający - 0,05 kg

 

Drożdże: gęstwa Saflager W-34/70 z 2017.05.03 (3 pokolenie) 500 ml

 

chmielenie:

Magnum 13,5% 60' 10g

Premiant 6,5 % 30' 30g

Zetecki 3,8% 10' 20g

Zetecki 3,8% 0' 10g

Mech irlandzki 15' 5g

 

zacieranie:

13 L wody, 80 ppm,

58°C zasyp - cel 55°C i od razu podgrzewanie + 3 L wrzątku

-> 63°C, 30'

odebranie 1/3 dekoktu (~7l) -> 72°C - 15' -> 100°C - 20'

dodanie dekoktu do reszty zacieru

-> 72°C - 20'

-> 76°C - 5'

 

wysładzanie:

woda 80 ppm obniżenie ph kwasem mlekowym do 5,5 ph, około 17L wody.

Wysłodzone 26,5L 11°brix, po gotowaniu 23L 12­°brix. Schłodzenie do 35°C i na taras (godzina 23)

Wydajność zacieru 87,20 %

 

2017.05.08

9:00 temperatura 17°C, napowietrzenie i zadanie gęstwy. Do lodówki na fermentację 2-3 tygodnie, 10°C

2017.05.30

5,4° Brix ~ 1,2° BLG

Zlanie na przerwę diacetylową. Zebranie 1L gęstwy Saflager W-34/70 (czwarte pokolenie) Dodanie 20 g Lubelskiego na aromat

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.