Jump to content
Złota Ripka

problem z zapachem w pojemniku spożywczym

Recommended Posts

Witam, ostatnio dostałem 2 pojemniki spożywcze, z przeznaczeniem na pojemniki do fermentacji.

Obydwa pojemniki są po czosnku w zalewie. Zalałem je rozcieńczonym ACE ale po 48h nadal czuć zapach czosnku. 

Macie może jakiś pomysł jak pozbyć się tego zapachu? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, ostatnio dostałem 2 pojemniki spożywcze, z przeznaczeniem na pojemniki do fermentacji.

Obydwa pojemniki są po czosnku w zalewie. Zalałem je rozcieńczonym ACE ale po 48h nadal czuć zapach czosnku. 

Macie może jakiś pomysł jak pozbyć się tego zapachu? 

 

Może czosnkowe piwo da radę? Albo z chrzanem? Popularne są ostatnio ;) Lub od razu przeznaczyć na ogórki kiszone :P

 

A tak serio to ciężko się tego zapachu pozbyć, sam dostałem też podobny pojemnik po garmażerce i szczerze wywaliłem go najzwyklej w świecie :P Nie wyobrażam sobie zbytnio jakby mi piwo przeszło tym zapachem. Gdzieś w necie swego czasu przeczytałem, że można traktować pojemnik Octem - przemyć 3-4 razy i zostawić na noc i tak kilka razy. Dalej kwas jabłkowy albo cytrynowy likwiduje ten zapach. I stosowane też do ust - kilka kaw. Piszą też o wrzącym NaOH ale tego ostatniego bałbym się i uważał. Spróbuj tez powietrzyć kilka dni.

 

Ja od kumpla dostaje 27 litrowe fermentory po karmelu 150 b zostawia też charakterystyczny zapach w wiadrze ale doba dwie z NaOH z co kilko godzinnym mieszaniem likwiduje skutecznie ten aromat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy warto tak kombinować, tracić czas? Ryzykować, że jednak zapach przejdzie?

Z własnego doświadczenia wiem, że takie "oszczędności" zwykle powodują większe straty niż zyski.

Kup dwa nowe, fermentory i będziesz miał spokój.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O ile pamiętam to soda oczyszczona neutralizuje zapachy. Na "wypierdziane" krzeszła komputerowe działa ;-)

Edited by Tomek74

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jak z tym zapachem?

Zalałem octem, po butelce na pojemnik ale jeszcze trochę zapachu zostało. Planuje użyć jeszcze tej sody, a później zalać kwaskiem cytrynowy. Jak to nie pomoże to jednak kupię inne pojemniki bo jak Hanzo1 napisał nie ma sensu ryzykować że piwo nasiąknie czosnkiem :D  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy na opakowaniu ACE lub OXY jest napisane, że można je stosować do kontaktu z żywnością?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy na opakowaniu ACE lub OXY jest napisane, że można je stosować do kontaktu z żywnością?

Nie rozumiem pytania, przecież na odplamiaczach raczej nic takiego nie będzie pisało. http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/ tutaj jest wszystko opisane, wraz ze sposobami neutralizacji użytych środków  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.