Jump to content
PawelW

Styropianowa komora fermentacyjna

Recommended Posts

Co innego jest temperatura wewnątrz fermentora pustego a co innego jak wsadzisz tam ponad 20litrowe "ciało" o temperaturze 20°. Schładzanie petami bedzie się niestety dłużyć, nie schłodzisz w kilka godzin o ponad 10° przy tak wysokiej temperaturze otoczenia.

 

Wymieniaj jak najczęściej pety i już. I nie przejmuj się "wietrzeniem" skrzyni. Temperatura tak naprawde siedzi w brzeczce, a nie w tych kilku litrach powietrza w fermentorze.

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura otoczenia czyli pokoju to 20 stopni. Wieko obciążone książkami. Jutro dokupię styropianu, postaram się czymś bardziej uszczelnić wieko, dam znać czy coś się zmieniło.

 

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

Wg. mnie nic Ci to nie da. Patrz mój post wyżej i uzbroj się w cierpliwość.

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obawiałem się niepotrzebnie. Wczoraj wieczorem termometr na fermentorze wskazywał 16, termometr na dnie skrzyni 11, na wieku 13. Dziś wieczór fermentor 15, dno 14, wieko 16 ( a od poniedziałku wieczór włożone były tylko 2 pety). Następnym razem po prostu włożę na początku warzenia już pety żeby schłodzić naj najbardziej środek. Dzięki za poświęcona uwagę i pomoc!

 

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę nad zrobieniem czegoś w rodzaju skrzyni/nakładki styropianowej bez dna na fermentor.

podłoga w piwnicy w kwietniu obniżyła mi temp w fermentorze do 12-14 st. ale obawiam się że teraz temp powietrza jest zbyt wysoka i będzie ciężko już o taki spadek.

Myślicie że sama nakładka spełni swoją funkcję do celów samej fermentacji lagerów, a nie leżakowania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może spełni. Problemem może być szczelność przy podłodze. A dwa - jak będziesz wymieniał element chłodzący (zakładam butelki zamrożone)? Podniesienie skrzyni spowoduje, że temp wokół fermentatora wyrówna się z otoczeniem. Chyba lepiej zrobić pełną skrzynię.

 

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może spełni. Problemem może być szczelność przy podłodze. A dwa - jak będziesz wymieniał element chłodzący (zakładam butelki zamrożone)? Podniesienie skrzyni spowoduje, że temp wokół fermentatora wyrówna się z otoczeniem. Chyba lepiej zrobić pełną skrzynię.

 

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

nie zależy mi na szczelności przy podłodze bo nawet w przypadku znikomych prześwitów cyrkulacja powietrza powinna być znikoma, a wkładów chłodzących nie planuję używać, chłodzenie tylko od podłogi w piwnicy na głębokości około 2,4m poniżej poziomu gruntu.

chcę tylko ograniczyć wymianę ciepła przez całą powierzchnię baniaka, a wymianę przez dno zachować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę odświeżę temat. Właśnie jestem na etapie pierwszej fermentacji, pogoda nieco szalona na warzenie ale co tam. Zmajstrowałem taką skrzynię, podłoga z jednej płyty 100x50cm, ścianki o wysokości 75cm. Pokrywa z minimalnymi nieszczelnościami. Wstawiłem fermentor w którym temp. brzeczki miała 22 stopnie. Do tego 3x1.5l zamrożonych petów. Rano temp. powietrza wewnątrz wynosiła 15 stopni, temperatura brzeczki wg termometru naklejonego na fermentor 17 stopni. Fermentacja powoli ruszała i ruszyła i nadal trwa :)

Obecnie do utrzymania takiego stanu rzeczy używam jednorazowo 2-3 butelek. Oczywiście zmiana butelek następuje przez podniesienie wieka. Nie ma to większego wpływu na stabilność temperatury wewnątrz fermentora. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczepię się pod temat ze swoim pytaniem :)

Ponieważ przymierzam się do budowy podobnego pojemnika, zaczęło nurtować mnie jedno pytanie ...

Co z wodą która skrapla się na butelkach w czasie rozmrażania ich zawartości i spływa na dno pojemnika?

robicie jakiś odpływ czy nie przejmować się i niech sobie tam stoi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczepię się pod temat ze swoim pytaniem :)

Ponieważ przymierzam się do budowy podobnego pojemnika, zaczęło nurtować mnie jedno pytanie ...

Co z wodą która skrapla się na butelkach w czasie rozmrażania ich zawartości i spływa na dno pojemnika?

robicie jakiś odpływ czy nie przejmować się i niech sobie tam stoi?

Ja wstawiam butelki w małe miseczki. Głębsze spodki też się nadadzą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja problem zauważyłem, ale nic z tym nie robię :)

W przeciągu 3 tygodni fermentacji woda, która sama się skropliła z oszroniałych butelek, wysychała. 

Trzeba jednak dodać, że ja podłogę też mam styropianową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też stosuje miseczki i jest ok. Choć z drugiej strony tak teraz sobie myślę, że i tak ich nie wymieniam i to co ścieknie to wysycha ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jasne, czyli nie jest to duży problem, wydawało mi się że tej wody może być więcej i jakiś odpływ by się przydał :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taka ciekawostka związana z utrzymywaniem temperatury w pudle. Ostatnio zmajstrowałem sobie małe urządzenie oparte na Raspberry Pi i czujnikach DS18B20 tworzące wykres temperatury w pudle. Urządzenie zapisuje dane w bazie i można je potem podejrzeć w formie wykresu w przeglądarce. W załączniku plik z obrazkiem pokazującym zmiany temperatury. Te nagłe spadki to momenty w których wymieniałem butelkę PET 1,5 l. Moje pudło jest ze styropianu 5cm, temperatura otoczenia to ok. 23C. Wykres pokazuje końcówkę fermentacji burzliwej. Po przelaniu na cichą mam zamiar zanurzyć sondę w piwie. Wrzucę wtedy drugi wykres. Dowiemy się też wtedy jaka naprawdę jest różnica między mierzeniem temperatury za pomocą sondy przyklejonej do fermentora, a tej zanurzonej w piwie.

pudło styropianowe sonda na fermentorze.png

Edited by MrT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze ta sonda była zaizolowana? Bo nagły spadek 1C po wlozeniu butelki jest spory I na pewno nie obrazuje temperatury w wiadrze.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, redlum napisał:

Dobrze ta sonda była zaizolowana? Bo nagły spadek 1C po wlozeniu butelki jest spory I na pewno nie obrazuje temperatury w wiadrze.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
 

3 warstwy folii bąbelkowej i jedna warstwa folii aluminiowej. Wcześniej izolowałem styropianem, ale gdzieś mi się zgubił. Powinien to być bardziej sinusoidalny kształt. Będę wiedział dokładanie jaki jak włożę sondę do cieczy. Może uda się jakiś wzór matematyczny ułożyć, na obliczanie temperatury piwa w styropianowym pudle. :)

Edited by MrT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może ten nagły spadek na sondzie przyklejonej do fermentora wynikał z bliskości zamrożonego peta w stosunku do czujnika? Ja kiedyś chłodziłem 1,5l zamrożonym petem, który kładem na górze fermentora i spadki nie były tak gwałtowne...

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, rkkr napisał:

Może ten nagły spadek na sondzie przyklejonej do fermentora wynikał z bliskości zamrożonego peta w stosunku do czujnika? Ja kiedyś chłodziłem 1,5l zamrożonym petem, który kładem na górze fermentora i spadki nie były tak gwałtowne...

PET jest po drugiej stronie pudła, więc raczej nie. Po prostu taka izolacja jest niewystarczające, ale nie martwię się tym zbytnio, bo docelowo chcę zanurzać sondę w cieczy. W sobotę przelewam na cichą, więc w przyszłym tygodniu wrzucę wykres jak to wygląda z zanurzoną sondą. Jeszcze ciekawi mnie wykres podczas startu fermentacji burzliwej, ale to dopiero przy następnej warce sprawdzę.

 

Jeden wniosek jaki się nasuwa, to że izolacja folią (która jest często polecana na tym forum), jest niewystarczająca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodnie z zapowiedzią dodaję wykres fermentacji burzliwej. Tym razem sondę zanurzyłem w piwie, zamiast przyklejać na fermentor. W fermentorze NEIPA na drożdżach FM55. Widać dobrze, że w szczytowym momencie fermentacji potrzebne były aż 2 butelki 1,5 l żeby w miarę utrzymać zakładaną temperaturę fermentacji (ok. 18C). Potem widać, że wrzucenie 1 butelka obniża temperaturę piwa o ok. 2 stopnie w ciągu doby, potem temperatura zaczyna z powrotem rosnąć. Temperatura w pokoju to ok. 22C. Używam butelek 1,5 l, ale myślę, że używając mniejszych można by jeszcze dokładniej (np. z dokładności do 0,5 stopnia) kontrolować temperaturę. Niestety wiązałoby się to z koniecznością częstszych wymian.

wykres_fermantaca_burzliwa.png

Edited by MrT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainspirowany waszymi pudłami oraz niezbyt smacznymi piwami z ostatnich dwóch warek postanowiłem skleić własne pudło. Dwa popołudnia przeznaczyłem na budowę komory i efekt jak widać na zdjęciach poniżej. Do celowo zbudowany pod duży fermentor (33l) aktualnie używany pod casto-fermentor (15l). Stosuje w niej dokładkę aby zmniejszyć objętość. Zamówiłem też do niej cyfrowy termometr oraz rurkę kątową (lubię mieć podgląd kiedy fermentacja zwalnia). Po 10h od włożenia pet-ów (0,85+0,5l) spadła z 22° do 18° co jest bardzo zadawalającym wynikiem przy 12l piwa. Zastawiam się czy nie zmieniać pet 0,5l co 12h jak kolega wyżej zauważył spadki temp nie byłyby tak gwałtowne. Na pewno "trzeba się nauczyć" kontrolować temp  aby nie przesadzić z gwałtownym jego spadkiem.

styr.jpg

styr2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@zegancio zauważyłem, że podczas fermentacji cichej wystarczy wymienić jednego 1 l peta na 24 godz. Włożenie takiej butelki powoduje spadek temp. piwa o ok. 1 stopień, potem temperatura rośnie, więc można w ten sposób oscylować wokół żądanej temperatury z dokładnością do 0.5 stopnia. Przy butelce 1.5 l w moim przypadku jest to już spadek o ok. 2 stopnie. Generalnie po 7 warce w skrzyni mam już dosyć i będę kupował lodówkę. Do tego zrobię sobie sterowanie zdalne za pomocą Raspberry Pi i nawet nie będę musiał podchodzić do tej lodówki. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, MrT napisał:

@zegancio Generalnie po 7 warce w skrzyni mam już dosyć i będę kupował lodówkę. Do tego zrobię sobie sterowanie zdalne za pomocą Raspberry Pi i nawet nie będę musiał podchodzić do tej lodówki. :)

Oczywiście typowa chłodziarka ze sterowaniem jest praktyczniejsza i precyzyjniejsza ale u mnie jest problem z miejscem na nią. Zajmuje 2x więcej miejsca od pudła, do tego wydziela ciepło i hałas (jedna mniejszy druga większy). Przy 100m2 domku bez garażu i pomieszczenia gospodarczego ciężko znaleźć miejsce na dodatkowy sprzęt a pudło narazie jest w kotłowni a później wyląduje na strych gdzie nikomu przeszkadzać nie będzie. Ostatnie dwie warki ipa fermentowaly mi w 22-23’ i piwa były jak dla mnie złe (zapachy i smaki z amerykańskich chmieli zostały przykryte mocnym alkoholem) także lodówka w postaci pudła zrobi robotę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, zegancio napisał:

Oczywiście typowa chłodziarka ze sterowaniem jest praktyczniejsza i precyzyjniejsza ale u mnie jest problem z miejscem na nią. Zajmuje 2x więcej miejsca od pudła, do tego wydziela ciepło i hałas (jedna mniejszy druga większy). Przy 100m2 domku bez garażu i pomieszczenia gospodarczego ciężko znaleźć miejsce na dodatkowy sprzęt a pudło narazie jest w kotłowni a później wyląduje na strych gdzie nikomu przeszkadzać nie będzie. Ostatnie dwie warki ipa fermentowaly mi w 22-23’ i piwa były jak dla mnie złe (zapachy i smaki z amerykańskich chmieli zostały przykryte mocnym alkoholem) także lodówka w postaci pudła zrobi robotę.

Myślałem dokładnie jak Ty ;) ... 3 warki w box'ie... obecnie chłodziarka 

Podaj wymiar zewnętrzny swojego box'a,  teraz zestaw z chłodziarką 60x55x85 (chłodziarka pod zabudowę jest jeszcze mniejsza)

Wysokość aż tak nie stanowi jak podłoga, a lodówka po podłodze zajmie Ci minimalnie więcej miejsca... Hałas? Moja lodówka w sezonie zimowym stoi 2m od łóżka, załacza sie kilka razy na dobę na kilkanaście min. a jedyne co słychać to pierwsze kilkanaście sekund uruchomienia agregatu... żonę mam wyczuloną na hałas więc nie porównuj jej z kolosem z kuchni... 

Edited by Withereggie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wymiary pudła to 50x50x51h. Pudło w każdej chwili mogę przenieść w inne miejsce, chłodziarki nie bardzo. Wiem jakie są zalety jej stosowania i znam wady fermentacji w pudle ale w moim przypadku problem znika w okresie zimowym bo na poddaszu mam 16-17­°C wiec na burzliwej jest ~18° i piwka wychodzą super.

Na ten moment pudło spełnia swoją rolę i przyznasz mi rację że lepiej fermentować piwo w lekko niestabilnej temp niż w 22-23°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...