PawelW 35 Report post Posted March 6, 2017 (edited) Cześć wszystkim. Wielu z nas chciałoby zacząć warzyć dolniaki, jednak warunki temperaturowe to utrudniają. Zbawieniem okazuje się styropianowa komora fermentacyjna, która przy regularnie wymienianych wkładach chłodzących potrafi naprawdę pomóc. Wiem, że już podobny poradnik jest, ale z tego co kojarzę nie ma rozpisanych wymiarów, więc może jakiemus leniowi pomogę, a od przybytku (zwłaszcza poradników) myślę, że nikogo główka nie rozboli Jako, że przy produkcji swojej zrobiłem kilka zdjęć, stwierdziłem że dodam do tego szybkie szkice z wymiarami i przedstawię gotowy poradnik krok po kroku jak wykonać swoja własną komorę fermentacyjną ze styropianu 10cm, która pomieści fermentor standardowy 30l. A więc do dzieła! Od razu zaznaczam, że poradnik jest tylko i wyłącznie moją inwencją twórczą i nie zarzekam się, że to rozwiązanie jest najlepsze (a właściwie to już bym coś poprawił, ale o tym na końcu ) 1. Co nam potrzebne? Lista + kosztorys Paczka styropianu 10cm (6 arkuszy 100x50cm) - 58zł w Mrówce Klej do styropianu 1kg - 15zł Szpachelka, miara, nóż, marker (nie liczę kosztów, ponieważ po pierwsze są znikome, po drugie każdy raczej takie rzeczy ma w domu jeśli kiedykolwiek robił coś w domu samemu) - ważne by nóż do tapet miał nowe/ostre ostrza. 2. Przygotowanie fragmentów styropianu (zużyjemy 5 płyt, jedna zostanie w zapasie) Potrzebujemy - 4 ściany o wymiarach 50x70cm - "Dół" i "Góra" czyli 2 kawałki 40x40cm - 4 kawałki na sklejenie pokrywy (pozostałości z cięcia "ścian" ) Myślę, że wszystko ładniej będzie widać na rysunku, gdzie: P - element pokrywy 1/4 S - ściana D - dół G - góra 3. Łączenie Sklejamy ściany i dół fermentora w sposób pokazany na rysunkach: Proponuję kolejność: 1. Przyklejamy jedną ścianę do "dołu" 2. Przyklejamy drugą ścianę 3. Łączymy ze sobą dwie kolejne ściany 4. Spinamy całość Większość roboty za nami. Póki co efekt powinien się prezentować w ten sposób: Następnie bierzemy się za sklejanie pokrywy. W tym celu łączymy ze sobą w kwadrat 4 elementy z oznaczeniem P i naklejamy na kwadrat "górę" w sposób pokazany niżej: Czerwonym kółkiem zaznaczyłem....no właśnie tu popełniłem błąd ponieważ zbiornik jest za krótki i brakło kilku (2-3)cm na rurkę fermentacyjną. Zmierzyłem za fermentor zapominając o rurce, więc aby wszystko wchodziło bez problemu trzeba niestety wyciąć miejsce na rurkę fermentacyjną. Całość powinna wyglądać m/w tak: 4. Mamy gotową komorę fermentacyjną. Kilka uwag technicznych: Cięcie styropianu. Polecam nóż do tapet z nowym wkładem. Kilka powolnych dokładnych cięć, coraz głębiej i krawędź będzie bardzo ładna. Pamiętajcie, że im bardziej poszarpana krawędź tym więcej kleju wam pójdzie (mi to wiadereczko ledwo starczyło). Klejenie. Ja sklejone segmenty zostawiałem na 24h żeby dobrze przyłapały. Po prostu musicie sobie tak zoptymalizować łączenie elementów, żeby maksymalnie skrócić czas, to już pozostawiam waszej inwencji. Pamiętajcie, żeby dobrze docisnąć elementy po sklejeniu i zostawić. Uszczelnienie. Osobiście nie uszczelniałem, ponieważ u mnie w piwnicy jest niecałe 15°C więc nie potrzebowałem specjalnie uszczelniania, ale jeśli ktoś ma cieplej to myślę, że zwykły silikon wystarczy, żeby poprawić parametry. Gaz będzie i tak uciekał przez pokrywkę, więc nie będzie problemu. Przycinanie pokrywy. Wymiary są tak dobrane idealnie, że aż zbyt idealnie, więc trzeba troszeczkę element pokrywy który wchodzi do środka "przyszlifować". Do komory wchodzi tak jak mówiłem standardowy fermentor i 4 butelki (na zdjęciu akurat są na wino, nie mniej jednak po wodzie również wejdą, po prostu takie miałem pod ręką. Jeśli chodzi o wydajność, to bez żadnego uszczelniania, wymieniając jedną butelkę 1.5l/24h, utrzymujemy temperaturę 5°C poniżej temp. otoczenia (14,5 -> 9,5), a po 24h butelka jest w 70% dalej zmarznięta, więc myślę, że instalując 2 osiągniemy dużo lepszy wynik (nie mówiąc już o uszczelnieniu), a co dopiero jak będą 4 Co bym poprawił? Następnym razem zrobię 10cm wyższą, żeby już nie wycinać miejsca na rurkę fermentacyjną. Chyba tyle, mam nadzieję, że komuś się przyda. Pozdrawiam Edited May 31, 2017 by PawelW 6 Marcin Wojtczuk, Artur Milczarczyk, Peres and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 29 Report post Posted March 7, 2017 Wydaję mi się trochę ciasny , jak będzie kranik to mam wrażenie ,że nie wejdzie fermentator. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mapak 15 1 Items Report post Posted March 7, 2017 @@PawelW, Spoko poradnik, ale większość dostosowuje wymiary do miejsc w którym będzie go używać. Ty masz tak dużo miejsca, a zrobiłeś chyba coś ciasny. Nie musisz wyciągnąć wiadra, żeby PETy wymieniać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelW 35 Report post Posted March 7, 2017 Wchodzi fermentor z kranikiem i wchodzą butelki. Wystarczy włożyć butelkę, przesunąć fermentor tj "docisnąć" i można wkładać z drugiej strony po przekątnej. Analogicznie druga przekątna i wchodzą 4 szt.. Za takimi wymiarami przemawiała również ekonomika wykorzystania materiałów. Mam dużo miejsca, ale na tym jednym nie planuje poprzestać, a po drugie mam mieszkanie służbowe i nie wiadomo kiedy się gdzieś przeprowadzę, więc nie szarżowałem z "szafami chłodzącymi". 1 Mapak reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 54 Report post Posted March 7, 2017 Używając styropianu 5cm można zrobić skrzynię z 3 płyt. Wymiary zewnętrzne mniejsze a i w środku luźniej, butelki można wymieniać bez przesuwania wiadra (zaraz ktoś napisze że większa objętość to gorsza skuteczność chłodzenia). Skrzynia robiona wg wymiarów z tego wątku http://www.piwo.org/topic/7701-diy-pud%C5%82o-izolacyjne-na-fermentor/ 1 Enethion reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wania 18 1 Items Report post Posted March 7, 2017 Styropian 5cm zdecydowanie wystarczy, nawet na dolną fermentację Quote Share this post Link to post Share on other sites
ili 2 Report post Posted March 13, 2017 Ile kasy Cie to wyniosło?? Ja też zrobiłem własny i głupi byłem bo dałem za to 75 PLN a mogłem kupić gotowy zajebiście zrobiony i większy z dopasowana pokrywą. o tutaj http://www.styromax.com.pl/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 54 Report post Posted March 13, 2017 Za 75 zł to można mieć materiału na 2 skrzynie i piwko do wypicia w trakcie ich robienia. Za arkusz styropianu 5 cm płaciłem 7 albo 8 zł, do budowy skrzyni wystarczy 3 takie arkusze i klej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mrmrooz 21 Report post Posted March 13, 2017 Ile kasy Cie to wyniosło?? Ja też zrobiłem własny i głupi byłem bo dałem za to 75 PLN a mogłem kupić gotowy zajebiście zrobiony i większy z dopasowana pokrywą. o tutaj http://www.styromax.com.pl/Teoria. Była dyskusja w innym wątku o tej stronie i firmie - koszty wysyłki są spore. Poszło z fona Quote Share this post Link to post Share on other sites
ili 2 Report post Posted March 14, 2017 (edited) Za 75 zł to można mieć materiału na 2 skrzynie i piwko do wypicia w trakcie ich robienia. Za arkusz styropianu 5 cm płaciłem 7 albo 8 zł, do budowy skrzyni wystarczy 3 takie arkusze i klej. Ja nie mogłem kupić sobie styropianu na arkusze. Musiałem kupić cały balot za prawie 60 pln brałem 10 albo 15 cm (teraz wiem, że za gruby). Do tego klej do styropianu tez kosztował, najeździłem się po mieście bo szukałem styropianu na arkusze (nigdzie nie chcieli sprzedawać) i wyszło mnie więcej tyle ile napisałem Poza tym to pudło, które jest na zdjęciu jest idealnie na wymiar jak bys chciał zrobić większe to idzie więcej materiału itp. itd. Ja rozumiem, że wszystko zależy od zasobności portfela ale ja jednak wolę dopłacić i miec spokój Pozdro Edited March 14, 2017 by ili Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 54 Report post Posted March 14, 2017 Za 75 zł to można mieć materiału na 2 skrzynie i piwko do wypicia w trakcie ich robienia. Za arkusz styropianu 5 cm płaciłem 7 albo 8 zł, do budowy skrzyni wystarczy 3 takie arkusze i klej. Ja nie mogłem kupić sobie styropianu na arkusze. Musiałem kupić cały balot za prawie 60 pln brałem 10 albo 15 cm (teraz wiem, że za gruby). Do tego klej do styropianu tez kosztował, najeździłem się po mieście bo szukałem styropianu na arkusze (nigdzie nie chcieli sprzedawać) i wyszło mnie więcej tyle ile napisałem Poza tym to pudło, które jest na zdjęciu jest idealnie na wymiar jak bys chciał zrobić większe to idzie więcej materiału itp. itd. Ja rozumiem, że wszystko zależy od zasobności portfela ale ja jednak wolę dopłacić i miec spokój Pozdro Ja kupowałem w praktiker, generalnie w dużych marketach budowlanych nie ma z tym problemu. Sprawdź jaki jest koszt wysyłki tej skrzyni, bo "to nie są tanie rzeczy Panie" Quote Share this post Link to post Share on other sites
ili 2 Report post Posted March 15, 2017 (edited) Za 75 zł to można mieć materiału na 2 skrzynie i piwko do wypicia w trakcie ich robienia. Za arkusz styropianu 5 cm płaciłem 7 albo 8 zł, do budowy skrzyni wystarczy 3 takie arkusze i klej. Ja nie mogłem kupić sobie styropianu na arkusze. Musiałem kupić cały balot za prawie 60 pln brałem 10 albo 15 cm (teraz wiem, że za gruby). Do tego klej do styropianu tez kosztował, najeździłem się po mieście bo szukałem styropianu na arkusze (nigdzie nie chcieli sprzedawać) i wyszło mnie więcej tyle ile napisałem Poza tym to pudło, które jest na zdjęciu jest idealnie na wymiar jak bys chciał zrobić większe to idzie więcej materiału itp. itd. Ja rozumiem, że wszystko zależy od zasobności portfela ale ja jednak wolę dopłacić i miec spokój Pozdro Ja kupowałem w praktiker, generalnie w dużych marketach budowlanych nie ma z tym problemu. Sprawdź jaki jest koszt wysyłki tej skrzyni, bo "to nie są tanie rzeczy Panie" Pytałem też w praktikerze i innych marketach nie chcieli sprzedać albo mieli za male rozmiary. Mówisz, że aż tak drogo?? Edited March 15, 2017 by ili Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 54 Report post Posted March 15, 2017 (edited) W tym poście,w wątku w którym też pisałeś o styromax, było info o cenie wysyłki http://www.piwo.org/topic/20834-komora-fermentacyjna-styropianowa/?p=421167Masz tam prowizje czy to Twoja firma że po raz kolejny "przypadkiem" o niej wspominasz? Edited March 15, 2017 by Mibor Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelW 35 Report post Posted March 15, 2017 Ile kasy Cie to wyniosło?? Ja też zrobiłem własny i głupi byłem bo dałem za to 75 PLN a mogłem kupić gotowy zajebiście zrobiony i większy z dopasowana pokrywą. o tutaj http://www.styromax.com.pl/ Tak jak pisałem w poście. Styropian 58 i klej 15. Reszta to narzędzia które miałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
8Pi 8 1 Items Report post Posted March 17, 2017 Ja kupiłem całą paczkę styropianu o grubości 5 cm za jakieś 50PLN (12 płyt o wymiarach 1000mmx500mmx50mm) Klej c.a. 15PLN. Na skrzynie na dwa fermentory poszło mi 5,5 płyty. Mam jeszcze zapas na jedną taka samą jak by pierwsza się zużyła. Sam kiedyś myślałem o styromaxie ale kalkulacja ekonomiczna pokazała, że za skrzynie z przesyłką miał bym jakieś 3, o których napisałem. Więc po co przepłacać. 2 Mibor and Enethion reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
xanovich 21 Report post Posted March 17, 2017 zawsze można się też zakręcić wokół jakieś ekipy remontowej i "pożyczyć" od nich kilka arkuszy za przysłowiowe piwko 1 RzeznikBr00 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 544 Report post Posted March 17, 2017 "pożyczyć" ładny eufemizm Quote Share this post Link to post Share on other sites
xanovich 21 Report post Posted March 17, 2017 "pożyczyć" ładny eufemizm nie mówię żeby ukraść, zazwyczaj mają jakieś resztki które zostaną wyciepnięte na hasiok. a siła nabywcza koncerniaka (a szczególnie tego w czteropaku) jest o wiele większa niż jego cena w sklepie 1 Enethion reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zydowsky 1 Report post Posted April 1, 2017 Mam problem ze swoją skrzynką. Wykonana ze styroduru 3cm, wyklejona w środku folią NRC (poprawnie, sprawdzałem parę razy dla pewności), wszelkie łączenia z zewnątrz dodatkowo obklejone power tapem. Wymiary 58x53x60 (wewnątrz). Wsadziłem dziś popołudniu fermentor z piwem o temp. 22 stopni, wsadziłem 6 petów 1.5l zamrożonych. Po ok. 8 godzinach otwarłem wieko by wymienić 2 pety a tam... temperatura otoczenia, tj 20 stopni (termometr luzem na wieku fermentora), a naklejony na fermentorze wskazywał 19. Podejrzewam że problemem jest wieko, nie wystarczyło mi materiału do zrobienia podwójnego wieka tak by wchodziło na wcisk, i mam tylko takie kostki w rogach, aczkolwiek mogę się mylić. Ma ktoś jakiś pomysł, co mogło pójść nie tak? Czy tak to ma właśnie wyglądać? Czy może spowodowane jest to że nie schłodziłem wcześniej skrzyni, a teraz piwo powoli będzie się ochładzać? Jeśli ta informacja coś da, to fermentacja ruszyła bardzo burzliwie po zaledwie 5-6 godzinach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Enethion 60 Report post Posted April 2, 2017 Podpowiem dwa hasła: bezwładność cieplna i procesy egzotermiczne. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skajo 125 Report post Posted April 2, 2017 Podpowiem dwa hasła: bezwładność cieplna i procesy egzotermiczne. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Masz takie pudło ? Bo po 8 godzinach 20 stopni przy użyciu 9 litrów lodu to to nie jest normalne, coś tam jest nie tak. Ja nie testowałem u siebie ale strzelam że jakbym tyle dał, to bym przez ponad 24h do 20 stopni nie dobił, a może i dłużej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Report post Posted April 2, 2017 Mam pudło styropianowe i jedna butelka zamrożona po 6-8h daje mi temp otoczenia w pudle 11-12 stopni. Przy burzliwej max 2-3 stopnie wiecej. Cos ewidentnie masz nie tak. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 54 Report post Posted April 2, 2017 Masz takie pudło ? Bo po 8 godzinach 20 stopni przy użyciu 9 litrów lodu to to nie jest normalne, coś tam jest nie tak. Ja nie testowałem u siebie ale strzelam że jakbym tyle dał, to bym przez ponad 24h do 20 stopni nie dobił, a może i dłużej. Tyle że on wstawił wiadro z brzeczką 22 stopnie, ruszyła fermentacja plus nie wiemy jaką ma temperaturę tam gdzie ta skrzynia stoi. To, że jakiś termometr pokazał 20 stopni w wewnątrz skrzyni, a ten naklejony na fermentorze 19 też może wskazywać że jest błąd tego pomiaru, bo raczej różnica powinna być w drugą stronę. A jak wieko nie dolega dokładnie od góry to można je czymś delikatnie obciążyć i się uszczelni. 1 Enethion reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zydowsky 1 Report post Posted April 2, 2017 Temperatura otoczenia czyli pokoju to 20 stopni. Wieko obciążone książkami. Jutro dokupię styropianu, postaram się czymś bardziej uszczelnić wieko, dam znać czy coś się zmieniło. Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
mrmrooz 21 Report post Posted April 2, 2017 Zastosuj uszczelki okienne. Mam skrzynię też z 3 cm styroduru, bez folii w środku, tylko taśma na rogach. I przy 6ciu butelkach 0,5 l, czyli 3 litrach lodu, po 12 godz mam ok 6 stopni poniżej temp otoczenia. Poszło z fona Quote Share this post Link to post Share on other sites