Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

 

Wielu z nas chciałoby zacząć warzyć dolniaki, jednak warunki temperaturowe to utrudniają. Zbawieniem okazuje się styropianowa komora fermentacyjna, która przy regularnie wymienianych wkładach chłodzących potrafi naprawdę pomóc. 

 

Wiem, że już podobny poradnik jest, ale z tego co kojarzę nie ma rozpisanych wymiarów, więc może jakiemus leniowi pomogę, a od przybytku (zwłaszcza poradników) myślę, że nikogo główka nie rozboli ;)

 

Jako, że przy produkcji swojej zrobiłem kilka zdjęć, stwierdziłem że dodam do tego szybkie szkice z wymiarami i przedstawię gotowy poradnik krok po kroku jak wykonać swoja własną komorę fermentacyjną ze styropianu 10cm, która pomieści fermentor standardowy 30l. A więc do dzieła!

 

Od razu zaznaczam, że poradnik jest tylko i wyłącznie moją inwencją twórczą i nie zarzekam się, że to rozwiązanie jest najlepsze (a właściwie to już bym coś poprawił, ale o tym na końcu ;) )

 

1. Co nam potrzebne? Lista + kosztorys

 

Paczka styropianu 10cm (6 arkuszy 100x50cm) - 58zł w Mrówce

Klej do styropianu 1kg - 15zł

Szpachelka, miara, nóż, marker (nie liczę kosztów, ponieważ po pierwsze są znikome, po drugie każdy raczej takie rzeczy ma w domu jeśli kiedykolwiek robił coś w domu samemu) - ważne by nóż do tapet miał nowe/ostre ostrza.

 

14uddfk.jpg

 

2. Przygotowanie fragmentów styropianu (zużyjemy 5 płyt, jedna zostanie w zapasie)

 

Potrzebujemy

- 4 ściany o wymiarach 50x70cm

- "Dół" i "Góra" czyli 2 kawałki 40x40cm

- 4 kawałki na sklejenie pokrywy (pozostałości z cięcia "ścian" )

 

Myślę, że wszystko ładniej będzie widać na rysunku, gdzie:

 

P - element pokrywy 1/4

S - ściana

D - dół

G - góra

 

34sge8o.jpg

 

3. Łączenie

 

Sklejamy ściany i dół fermentora w sposób pokazany na rysunkach:

 

23u1wuo.jpg

 

Proponuję kolejność:

 

1. Przyklejamy jedną ścianę do "dołu"

2. Przyklejamy drugą ścianę 

3. Łączymy ze sobą dwie kolejne ściany

4. Spinamy całość

 

1z2gm6f.jpg

 

ilewdx.jpg

 

15f6bmf.jpg

 

Większość roboty za nami. Póki co efekt powinien się prezentować w ten sposób:

 

2z65vk1.jpg

 

Następnie bierzemy się za sklejanie pokrywy. W tym celu łączymy ze sobą w kwadrat 4 elementy z oznaczeniem P i naklejamy na kwadrat "górę" w sposób pokazany niżej:

 

mhvqs6.jpg

 

Czerwonym kółkiem zaznaczyłem....no właśnie tu popełniłem błąd ponieważ zbiornik jest za krótki i brakło kilku (2-3)cm na rurkę fermentacyjną. Zmierzyłem za fermentor zapominając o rurce, więc aby wszystko wchodziło bez problemu trzeba niestety wyciąć miejsce na rurkę fermentacyjną. 

 

Całość powinna wyglądać m/w tak:

 

j9tyfp.jpg

 

4. Mamy gotową komorę fermentacyjną. Kilka uwag technicznych:

 

Cięcie styropianu. Polecam nóż do tapet z nowym wkładem. Kilka powolnych dokładnych cięć, coraz głębiej i krawędź będzie bardzo ładna. Pamiętajcie, że im bardziej poszarpana krawędź tym więcej kleju wam pójdzie (mi to wiadereczko ledwo starczyło).

 

Klejenie. Ja sklejone segmenty zostawiałem na 24h żeby dobrze przyłapały. Po prostu musicie sobie tak zoptymalizować łączenie elementów, żeby maksymalnie skrócić czas, to już pozostawiam waszej inwencji. Pamiętajcie, żeby dobrze docisnąć elementy po sklejeniu i zostawić.

 

Uszczelnienie. Osobiście nie uszczelniałem, ponieważ u mnie w piwnicy jest niecałe 15°C więc nie potrzebowałem specjalnie uszczelniania, ale jeśli ktoś ma cieplej to myślę, że zwykły silikon wystarczy, żeby poprawić parametry. Gaz będzie i tak uciekał przez pokrywkę, więc nie będzie problemu.

 

Przycinanie pokrywy. Wymiary są tak dobrane idealnie, że aż zbyt idealnie, więc trzeba troszeczkę element pokrywy który wchodzi do środka "przyszlifować".

 

Do komory wchodzi tak jak mówiłem standardowy fermentor i 4 butelki (na zdjęciu akurat są na wino, nie mniej jednak po wodzie również wejdą, po prostu takie miałem pod ręką.

 

2lmksab.jpg

 

 

Jeśli chodzi o wydajność, to bez żadnego uszczelniania, wymieniając jedną butelkę 1.5l/24h, utrzymujemy temperaturę 5°C poniżej temp. otoczenia (14,5 -> 9,5), a po 24h butelka jest w 70% dalej zmarznięta, więc myślę, że instalując 2 osiągniemy dużo lepszy wynik (nie mówiąc już o uszczelnieniu), a co dopiero jak będą 4 ;)

 

Co bym poprawił? Następnym razem zrobię 10cm wyższą, żeby już nie wycinać miejsca na rurkę fermentacyjną.

 

Chyba tyle, mam nadzieję, że komuś się przyda.

 

Pozdrawiam

Edytowane przez PawelW

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@@PawelW,

Spoko poradnik, ale większość dostosowuje wymiary do miejsc w którym będzie go używać. Ty masz tak dużo miejsca, a zrobiłeś chyba coś ciasny. Nie musisz wyciągnąć wiadra, żeby PETy wymieniać?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wchodzi fermentor z kranikiem i wchodzą butelki. Wystarczy włożyć butelkę, przesunąć fermentor tj "docisnąć" i można wkładać z drugiej strony po przekątnej. Analogicznie druga przekątna i wchodzą 4 szt.. Za takimi wymiarami przemawiała również ekonomika wykorzystania materiałów. Mam dużo miejsca, ale na tym jednym nie planuje poprzestać, a po drugie mam mieszkanie służbowe i nie wiadomo kiedy się gdzieś przeprowadzę, więc nie szarżowałem z "szafami chłodzącymi".

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Używając styropianu 5cm można zrobić skrzynię z 3 płyt. Wymiary zewnętrzne mniejsze a i w środku luźniej, butelki można wymieniać bez przesuwania wiadra (zaraz ktoś napisze że większa objętość to gorsza skuteczność chłodzenia). Skrzynia robiona wg wymiarów z tego wątku http://www.piwo.org/topic/7701-diy-pud%C5%82o-izolacyjne-na-fermentor/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Styropian 5cm zdecydowanie wystarczy, nawet na dolną fermentację ;) 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ile kasy Cie to wyniosło?? Ja też zrobiłem własny i głupi byłem bo dałem za to 75 PLN a mogłem kupić gotowy zajebiście zrobiony i większy z dopasowana pokrywą. o tutaj http://www.styromax.com.pl/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Za 75 zł to można mieć materiału na 2 skrzynie i piwko do wypicia w trakcie ich robienia. Za arkusz styropianu 5 cm płaciłem 7 albo 8 zł, do budowy skrzyni wystarczy 3 takie arkusze i klej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile kasy Cie to wyniosło?? Ja też zrobiłem własny i głupi byłem bo dałem za to 75 PLN a mogłem kupić gotowy zajebiście zrobiony i większy z dopasowana pokrywą. o tutaj http://www.styromax.com.pl/

Teoria. Była dyskusja w innym wątku o tej stronie i firmie - koszty wysyłki są spore.

 

 

 

Poszło z fona

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Za 75 zł to można mieć materiału na 2 skrzynie i piwko do wypicia w trakcie ich robienia. Za arkusz styropianu 5 cm płaciłem 7 albo 8 zł, do budowy skrzyni wystarczy 3 takie arkusze i klej.

Ja nie mogłem kupić sobie styropianu na arkusze. Musiałem kupić cały balot za prawie 60 pln brałem 10 albo 15 cm (teraz wiem, że za gruby). Do tego klej do styropianu tez kosztował, najeździłem się po mieście bo szukałem styropianu na arkusze (nigdzie nie chcieli sprzedawać) i wyszło mnie więcej tyle ile napisałem   :) Poza tym to pudło, które jest na zdjęciu jest idealnie na wymiar jak bys chciał zrobić większe to idzie więcej materiału itp. itd. Ja rozumiem, że wszystko zależy od zasobności portfela ale ja jednak wolę dopłacić i miec spokój ;)  Pozdro :)

Edytowane przez ili

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

Za 75 zł to można mieć materiału na 2 skrzynie i piwko do wypicia w trakcie ich robienia. Za arkusz styropianu 5 cm płaciłem 7 albo 8 zł, do budowy skrzyni wystarczy 3 takie arkusze i klej.

Ja nie mogłem kupić sobie styropianu na arkusze. Musiałem kupić cały balot za prawie 60 pln brałem 10 albo 15 cm (teraz wiem, że za gruby). Do tego klej do styropianu tez kosztował, najeździłem się po mieście bo szukałem styropianu na arkusze (nigdzie nie chcieli sprzedawać) i wyszło mnie więcej tyle ile napisałem   :) Poza tym to pudło, które jest na zdjęciu jest idealnie na wymiar jak bys chciał zrobić większe to idzie więcej materiału itp. itd. Ja rozumiem, że wszystko zależy od zasobności portfela ale ja jednak wolę dopłacić i miec spokój ;)  Pozdro :)

 

Ja kupowałem w praktiker, generalnie w dużych marketach budowlanych nie ma z tym problemu. Sprawdź jaki jest koszt wysyłki tej skrzyni, bo "to nie są tanie rzeczy Panie" ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za 75 zł to można mieć materiału na 2 skrzynie i piwko do wypicia w trakcie ich robienia. Za arkusz styropianu 5 cm płaciłem 7 albo 8 zł, do budowy skrzyni wystarczy 3 takie arkusze i klej.

Ja nie mogłem kupić sobie styropianu na arkusze. Musiałem kupić cały balot za prawie 60 pln brałem 10 albo 15 cm (teraz wiem, że za gruby). Do tego klej do styropianu tez kosztował, najeździłem się po mieście bo szukałem styropianu na arkusze (nigdzie nie chcieli sprzedawać) i wyszło mnie więcej tyle ile napisałem   :) Poza tym to pudło, które jest na zdjęciu jest idealnie na wymiar jak bys chciał zrobić większe to idzie więcej materiału itp. itd. Ja rozumiem, że wszystko zależy od zasobności portfela ale ja jednak wolę dopłacić i miec spokój ;)  Pozdro :)

 

Ja kupowałem w praktiker, generalnie w dużych marketach budowlanych nie ma z tym problemu. Sprawdź jaki jest koszt wysyłki tej skrzyni, bo "to nie są tanie rzeczy Panie" ;)

 

Pytałem też w praktikerze i innych marketach nie chcieli sprzedać albo mieli za male rozmiary. Mówisz, że aż tak drogo?? ;)

Edytowane przez ili

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ile kasy Cie to wyniosło?? Ja też zrobiłem własny i głupi byłem bo dałem za to 75 PLN a mogłem kupić gotowy zajebiście zrobiony i większy z dopasowana pokrywą. o tutaj http://www.styromax.com.pl/

 

Tak jak pisałem w poście. Styropian 58 i klej 15. Reszta to narzędzia które miałem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja kupiłem całą paczkę styropianu o grubości 5 cm za jakieś 50PLN (12 płyt o wymiarach 1000mmx500mmx50mm)

Klej c.a. 15PLN.

Na skrzynie na dwa fermentory poszło mi 5,5 płyty. Mam jeszcze zapas na jedną taka samą jak by pierwsza się zużyła.

Sam kiedyś myślałem o styromaxie ale kalkulacja ekonomiczna pokazała, że za skrzynie z przesyłką miał bym jakieś 3, o których napisałem. Więc po co przepłacać.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

zawsze można się też zakręcić wokół jakieś ekipy remontowej i "pożyczyć" od nich kilka arkuszy za przysłowiowe piwko :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

"pożyczyć"

ładny eufemizm :(

 

nie mówię żeby ukraść, zazwyczaj mają jakieś resztki które zostaną wyciepnięte na hasiok. a siła nabywcza koncerniaka (a szczególnie tego w czteropaku) jest o wiele większa niż jego cena w sklepie :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mam problem ze swoją skrzynką. Wykonana ze styroduru 3cm, wyklejona w środku folią NRC (poprawnie, sprawdzałem parę razy dla pewności), wszelkie łączenia z zewnątrz dodatkowo obklejone power tapem. Wymiary 58x53x60 (wewnątrz). Wsadziłem dziś popołudniu fermentor z piwem o temp. 22 stopni, wsadziłem 6 petów  1.5l zamrożonych. Po ok. 8 godzinach otwarłem wieko by wymienić 2 pety a tam... temperatura otoczenia, tj 20 stopni (termometr luzem na wieku fermentora), a naklejony na fermentorze wskazywał 19. Podejrzewam że problemem jest wieko, nie wystarczyło mi materiału do zrobienia podwójnego wieka tak by wchodziło na wcisk, i mam tylko takie kostki w rogach, aczkolwiek mogę się mylić. Ma ktoś jakiś pomysł, co mogło pójść nie tak? Czy tak to ma właśnie wyglądać? Czy może spowodowane jest to że nie schłodziłem wcześniej skrzyni, a teraz piwo powoli będzie się ochładzać? Jeśli ta informacja coś da, to fermentacja ruszyła bardzo burzliwie po zaledwie 5-6 godzinach.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Podpowiem dwa hasła: bezwładność cieplna i procesy egzotermiczne.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Masz takie pudło ? Bo po 8 godzinach 20 stopni przy użyciu 9 litrów lodu to to nie jest normalne, coś tam jest nie tak. Ja nie testowałem u siebie ale strzelam że jakbym tyle dał, to bym przez ponad 24h do 20 stopni nie dobił, a może i dłużej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mam pudło styropianowe i jedna butelka zamrożona po 6-8h daje mi temp otoczenia w pudle 11-12 stopni. Przy burzliwej max 2-3 stopnie wiecej. Cos ewidentnie masz nie tak.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

Masz takie pudło ? Bo po 8 godzinach 20 stopni przy użyciu 9 litrów lodu to to nie jest normalne, coś tam jest nie tak. Ja nie testowałem u siebie ale strzelam że jakbym tyle dał, to bym przez ponad 24h do 20 stopni nie dobił, a może i dłużej.

 

Tyle że on wstawił wiadro z brzeczką 22 stopnie, ruszyła fermentacja plus nie wiemy jaką ma temperaturę tam gdzie ta skrzynia stoi. To, że jakiś termometr pokazał 20 stopni w wewnątrz skrzyni, a ten naklejony na fermentorze 19 też może wskazywać że jest błąd tego pomiaru, bo raczej różnica powinna być w drugą stronę. A jak wieko nie dolega dokładnie od góry to można je czymś delikatnie obciążyć i się uszczelni.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Temperatura otoczenia czyli pokoju to 20 stopni. Wieko obciążone książkami. Jutro dokupię styropianu, postaram się czymś bardziej uszczelnić wieko, dam znać czy coś się zmieniło.

 

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zastosuj uszczelki okienne. Mam skrzynię też z 3 cm styroduru, bez folii w środku, tylko taśma na rogach. I przy 6ciu butelkach 0,5 l, czyli 3 litrach lodu, po 12 godz mam ok 6 stopni poniżej temp otoczenia.

 

Poszło z fona

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×