Jump to content
Sign in to follow this  
Faszaj

Niskie BLG początkowe

Recommended Posts

Witam, wczoraj uwarzyłem swoją pierwszą warkę z zacieraniem i mam mały problem.

Źle pomierzyłem blg podczas wysładzania i "przepuściłem" za dużo wody co dało w rezultacie 8 BLG końcowego. (pomiar robiony przy 20 stopniach)

Nie wiedziałem co dalej z tym zrobić no i po schłodzeniu zadałem drożdże, które ruszyły po około 6 godzinach.

Jakie te piwo będzie w smaku? Chyba rozwodnione? Czy jest szansa jeszcze jakoś go " podratować" ?

Piwo jakie warzyłem to Hefeweizen, który miał mieć 12 stopni Blg.

 

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

 

Pozdrawiam,

 

Kamil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy jak zacierałeś i jakich słodów użyłeś? "podratować" można było dłuższym gotowaniem lub dodaniem ekstraktu słodowego.

Na pewno alkoholu w nim dużo nie będzie.

Może użyj kalkulatora i wylicz ile ekstraktu dodać żeby uzyskać te 12Blg i dodaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyłem w sumie 4 kg słodu (2 kg pszenicznego i 2 pilzneńskiego) niestety nie mam pod ręka ekstraktu wiec nici z tego...

A cukier może pomóc czy całkowicie zepsuje warkę ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

niestety nie mam pod ręka ekstraktu wiec nici z tego... A cukier może pomóc czy całkowicie zepsuje warkę ?

Cukier to zły pomysł, a ekstrakt możesz dodać i w trakcie fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli jak dodam to w środę to będzie ok ? Czy za późno ?

 

Coś takiego będzie ok ? http://www.browamator.pl/ekstrakt-slodowy-w-proszku-muntons-spraymalt-w,3,44,1142

 

Kup lepiej ten http://www.browamator.pl/ekstrakt-slodowy-niechmielony-w-syropie-pszeniczny,3,45,4099

płynnego trzeba więcej dodać niż suchego bo ok 1,5kg, a wyjdzie Ci taniej. Jak dodasz cały 1,7 to też nic się nie stanie, będzie pełniejsze.

Edited by WithoutStress

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym nic nie dodawal, pilnuj fermentacji i bedzie dobrze. Zaczniesz grzebac, dodawac i jeszcze sie zepsuje. To pierwsza warka, wyciagniesz wnioski na kolejna.

A swoja droga mysle ze w srode to juz bedzie zapozno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym nic nie dodawal, pilnuj fermentacji i bedzie dobrze. Zaczniesz grzebac, dodawac i jeszcze sie zepsuje. To pierwsza warka, wyciagniesz wnioski na kolejna.

A swoja droga mysle ze w srode to juz bedzie zapozno.

 

A dlaczego za późno? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A swoja droga mysle ze w srode to juz bedzie zapozno.

Myślę, że nie.

 

 

Bo raczej będzie juz po fermentacji burzliwej

1. czy na pewno?

2. i co z tego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowałem się nic nie dodawać, dziś sprawdziłem BLG i zeszło z 8 do 2.5 (przestało bulgotać) Co teraz z tym zrobić? Czekać jeszcze czy butelkować ? Fermentacja 3 dni ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakich drożdży użyłeś? Poczekaj te minimum 2 tygodnie i dopiero zacznij myśleć o butelkowaniu, chyba nie chcesz mieć granatów z pierwszej warki? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdze suche Safbrew WB-06.

 To dość zjadliwe drożdżaki i mogą jeszcze zejść... ćwicz cierpliwość :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Drożdze suche Safbrew WB-06.

 To dość zjadliwe drożdżaki i mogą jeszcze zejść... ćwicz cierpliwość :))

 

Przy pierwszej warce ciężko o cierpliwość ;);)

Dziś ponownie zmierzyłem BLG i nic się nie zmieniło...

Wiem, że może strzelać, ale chyba jutro to zabutelkuje :D

Dziś kosztowałem i daje aromatem bananowym strasznie :D ( mi się podoba) jest lekko nagazowane. Czy to normalny objaw ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potrzymaj lepiej jeszcze kilka dni dla pewności, granaty to nie rurki z kremem jak powiadał pewien znawca piwa :)

Leciutkie nagazowanie jest jak najbardziej normalne, choć już większe świadczy o wadzie.

Edited by blamat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmierz jeszcze 10 razy a nie będziesz miał co butelkować, bo wda Ci się infekcja. Zostaw fermentor w spokoju i butelkuj po minimum 2 tygodniach fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.