Jump to content
Saladyn

Pierwszy Eisbock

Recommended Posts

Witam uważyłem ostatnio Duppelbocka który docelowo ma stać się Eisbockiem, po fermentacji zamierzam przelać piwo do 6l butelek pet i wstawić do zamrażarnika, w związku z tym mam kilka pytań:

 

 

1.Czy po fermentacji burzliwej odrazu rozpocząc wymrażanie czy też najpierw cicha(ew lagerownie) ? 

2.Jak dekantować piwo po wymrażaniu żeby pozbyć się kryształków lodu, narazie wymyśliłem przelanie przez zwykłe sitko, macie może lepsze pomysły? 

3.Po wymrażaniu butelkować czy prztrzymać jeszcze w wiadrze?

4.Czy wymrażanie zabjie drozdże potrzebne do nagazownia ? 

5 Po czym poznać że cały proces przebiegł prawidłowo, zwiększy się blg? 

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Ja zrobiłem po wszystkich etapach fermentacji.

2. Ja filtrowałem przez sitko.

3. Ja butelkowałem.

4. Nie.

5. Blg filtratu powinno być wyższe, blg lodu niższe niż wyjściowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

-Podpinam się pod pytanie- jedno moje piwo skończyło już jakiś czas temu burzliwą fermentację i chciałbym przelać jej na cichą i dorzucić trochę płatków dębowych. Robić to po wymrażaniu, czy jeszcze przed?
-W jakiej temperaturze i jak długo prowadzić kolejne wymrażania? Niektóre źródła mówią o -2/-3C i miesiącach czekania, inne radzą iść z temperaturą tak nisko, jak to tylko możliwe. (mam do wyboru zwyczajny zamrażalnik i chłodnie -20/-25C)

@kantor
Wymrażałeś tylko dolniaki, czy też coś z górnej fermentacji? Bo zastanawiam się jak ciepłolubne drożdze dają sobie radę z czymś takim.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko raz wymrażałem, rauchdoppelbocka, u mnie całe to wymrażanie trwało z 4 godziny, zmroziłem do częściowego zamarznięcia i rozdzieliłem mieszaninę, tyle  ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 5.03.2017 o 17:35, Saladyn napisał:

Witam uważyłem ostatnio Duppelbocka który docelowo ma stać się Eisbockiem

Serwus, i jak zrobiłeś z tym wymrażaniem? Jak wrażenia smakowe? Możesz pokazać recepturę? Jakieś Twoje komentarze, wrażenia, uwagi...

Pytam bo na dniach planuję zacierać bocka celując w 21 Blg i docelowo chciałem go wymrozić. Nie mam w tym doświadczenia, a informacji na forum/w necie jest niewiele.

Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.