coder 397 Posted February 23, 2010 Słyszeliście, może już nie będą produkować kultowego śrutownika Porketa, fabryka bankrutuje. Kto jeszcze nie ma, lepiej niech szybko kupuje. http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=881781#post881781 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted February 23, 2010 przydałoby się też w zapasowe tarcze zaopatrzyć... Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 728 1 Items Posted February 23, 2010 przydałoby się też w zapasowe tarcze zaopatrzyć... Nawet strona już im padła Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sojer 83 Posted February 23, 2010 Przerzucicie się na maltmile czy jak się to zwie Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted February 23, 2010 Już dawno zbankrutowali. Trza odkupić formy i samemu produkować Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szwed 48 Posted February 23, 2010 To ja już nie wiem co robić jesli nie mam tego srutownika czy lepiej kupić jeszcze w BA maja czy szukac innego. Jest coś na rynku do kupienia zamiast tego srutownika dajcie jakieś linki proszę Quote Share this post Link to post Share on other sites
bnp 179 Posted February 23, 2010 oczywiście, nie będzie tak źle http://twojbrowar.pl/prestashop/592-srutownik-stolowy.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted February 23, 2010 jeśli ktoś bardzo by chciał i by była zupełna klapa ze śrutownikami, można zrobić sobie samemu z 2 wałków z regulowanym odstępem od siebie. Ja myślałem o takim rozwiązaniu ale lenistwo wygrało. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sojer 83 Posted February 23, 2010 jeśli ktoś bardzo by chciał i by była zupełna klapa ze śrutownikami, można zrobić sobie samemu z 2 wałków z regulowanym odstępem od siebie. Ja myślałem o takim rozwiązaniu ale lenistwo wygrało. ewentualnie targi staroci, allegro. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 728 1 Items Posted February 23, 2010 Bnp ma oczywiście rację, tego typu urządzenia, jak produkowane u naszych sąsiadów, są dostępne i na rynku będą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wena 170 Posted February 23, 2010 jeśli ktoś bardzo by chciał i by była zupełna klapa ze śrutownikami, można zrobić sobie samemu z 2 wałków z regulowanym odstępem od siebie. Ja myślałem o takim rozwiązaniu ale lenistwo wygrało. Właśnie też o tym myślałem. Śrutowanie byłoby idealne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted February 23, 2010 Kiedyś myślałem o wykorzystaniu mechanizmu z wyżymaczki do "Frani"po zastosowaniu innych wałków. Niech małolaty myślą ciężko o co chodzi Quote Share this post Link to post Share on other sites
zibi 17 Posted February 23, 2010 Słyszeliście, może już nie będą produkować kultowego śrutownika Porketa, fabryka bankrutuje. Kto jeszcze nie ma, lepiej niech szybko kupuje. http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=881781#post881781 Produkcja i Handel nie lubią próżni,znajdą się inni co to wyprodukują Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sojer 83 Posted February 23, 2010 Kiedyś myślałem o wykorzystaniu mechanizmu z wyżymaczki do "Frani"po zastosowaniu innych wałków. Niech małolaty myślą ciężko o co chodzi Ja nie młody, więc nie muszę myśleć. Proszę bardzo w ten deseń: http://allegro.pl/item923045213_magiel_stary_niemiecki.html http://allegro.pl/item925860155_stary_sygnowany_magiel.html http://allegro.pl/item927470271_magiel.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted February 23, 2010 nowoczesne śrutowniki polegają na stopniowym śrutowaniu, jest kilka par wałków, po każdej parze jest separacja na sitach odpowiednich frakcji, młóta, mączki i nie zgniecionych ziaren. Niezgniecione ziarna wędrują do kolejnej pary wałków o mniejszej odległości miedzy wałkami przez co uzyskuje się śrutę o lepszych parametrach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maryush 35 Posted February 23, 2010 (edited) nowoczesne śrutowniki polegają na stopniowym śrutowaniu, jest kilka par wałków, po każdej parze jest separacja na sitach odpowiednich frakcji, młóta, mączki i nie zgniecionych ziaren. Niezgniecione ziarna wędrują do kolejnej pary wałków o mniejszej odległości miedzy wałkami przez co uzyskuje się śrutę o lepszych parametrach. To mi bardziej przypomina mechanizm młyna (gdzie rozdzielenie na frakcje jest ważne). W Śrutowaniu chodzi o uszkodzenie struktury ziarna. I tyle. Fakt: W gospodarstwie rolnym śruta to śruta - rozdrobnione ziarna zbóż (grunt, żeby świnka/krówka przetrawiła) W browarze zwraca się uwagę na stopień rozdrobnienia i minimalne uszkodzenie łuski. Edited February 23, 2010 by Maryush Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maryush 35 Posted February 23, 2010 Kiedyś myślałem o wykorzystaniu mechanizmu z wyżymaczki do "Frani"po zastosowaniu innych wałków. Niech małolaty myślą ciężko o co chodzi Ja nie młody' date=' więc nie muszę myśleć. Proszę bardzo w ten deseń: http://allegro.pl/item923045213_magiel_stary_niemiecki.html http://allegro.pl/item925860155_stary_sygnowany_magiel.html http://allegro.pl/item927470271_magiel.html[/quote'] Już bardziej od tych magli przemawia do mnie ta konstrukcja (zapodana pierwotnie przez josefika): http://www.homebrewtalk.com/f51/my-diy-low-budget-concrete-roller-grain-mill-119521/ Marzenie...... :rolleyes: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted February 23, 2010 takie śrutowniki są stosowane do różnego rodzaju słodów. Nie ma wtedy potrzeby regulacji ustawień za każdym razem i nie ma problemów związanych z różną wielkością ziaren. Dzięki zastosowaniu takiego układu kilku wałków łuska jest uszkodzona w minimalnym stopniu, niezależnie od wielości ziarna. Słód nigdy nie jest produkowany z jednego rodzaju ziarna, zawsze jest to mieszanka dwóch lub więcej słodów, aby spełniał on parametry zadane przez browar, czyli odpowiednie rozluźnienie i zawartość cukrów. Oczywiście u nas taki wynalazek jest przerostem formy nad treścią Ciekawe jak kiedyś się przyrządzało śrutę, przed powstaniem dużych browarów. Quote Share this post Link to post Share on other sites