Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Koniec Porkerta

Recommended Posts

To ja już nie wiem co robić jesli nie mam tego srutownika czy lepiej kupić jeszcze w BA maja czy szukac innego. Jest coś na rynku do kupienia zamiast tego srutownika dajcie jakieś linki proszę

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli ktoś bardzo by chciał i by była zupełna klapa ze śrutownikami, można zrobić sobie samemu z 2 wałków z regulowanym odstępem od siebie. Ja myślałem o takim rozwiązaniu ale lenistwo wygrało.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jeśli ktoś bardzo by chciał i by była zupełna klapa ze śrutownikami, można zrobić sobie samemu z 2 wałków z regulowanym odstępem od siebie. Ja myślałem o takim rozwiązaniu ale lenistwo wygrało.

ewentualnie targi staroci, allegro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bnp ma oczywiście rację, tego typu urządzenia, jak produkowane u naszych sąsiadów, są dostępne i na rynku będą. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
jeśli ktoś bardzo by chciał i by była zupełna klapa ze śrutownikami, można zrobić sobie samemu z 2 wałków z regulowanym odstępem od siebie. Ja myślałem o takim rozwiązaniu ale lenistwo wygrało.

Właśnie też o tym myślałem. Śrutowanie byłoby idealne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś myślałem o wykorzystaniu mechanizmu z wyżymaczki do "Frani"po zastosowaniu innych wałków. Niech małolaty myślą ciężko o co chodzi :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Słyszeliście, może już nie będą produkować kultowego śrutownika Porketa, fabryka bankrutuje. Kto jeszcze nie ma, lepiej niech szybko kupuje.

 

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=881781#post881781

Produkcja i Handel nie lubią próżni,znajdą się inni co to wyprodukują

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kiedyś myślałem o wykorzystaniu mechanizmu z wyżymaczki do "Frani"po zastosowaniu innych wałków. Niech małolaty myślą ciężko o co chodzi :cool:

Ja nie młody, więc nie muszę myśleć.

Proszę bardzo w ten deseń:

http://allegro.pl/item923045213_magiel_stary_niemiecki.html

http://allegro.pl/item925860155_stary_sygnowany_magiel.html

http://allegro.pl/item927470271_magiel.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

nowoczesne śrutowniki polegają na stopniowym śrutowaniu, jest kilka par wałków, po każdej parze jest separacja na sitach odpowiednich frakcji, młóta, mączki i nie zgniecionych ziaren. Niezgniecione ziarna wędrują do kolejnej pary wałków o mniejszej odległości miedzy wałkami przez co uzyskuje się śrutę o lepszych parametrach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
nowoczesne śrutowniki polegają na stopniowym śrutowaniu, jest kilka par wałków, po każdej parze jest separacja na sitach odpowiednich frakcji, młóta, mączki i nie zgniecionych ziaren. Niezgniecione ziarna wędrują do kolejnej pary wałków o mniejszej odległości miedzy wałkami przez co uzyskuje się śrutę o lepszych parametrach.

To mi bardziej przypomina mechanizm młyna (gdzie rozdzielenie na frakcje jest ważne). W Śrutowaniu chodzi o uszkodzenie struktury ziarna. I tyle. Fakt:

W gospodarstwie rolnym śruta to śruta - rozdrobnione ziarna zbóż (grunt, żeby świnka/krówka przetrawiła)

 

W browarze zwraca się uwagę na stopień rozdrobnienia i minimalne uszkodzenie łuski.

Edited by Maryush

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kiedyś myślałem o wykorzystaniu mechanizmu z wyżymaczki do "Frani"po zastosowaniu innych wałków. Niech małolaty myślą ciężko o co chodzi :cool:

Ja nie młody' date=' więc nie muszę myśleć.

Proszę bardzo w ten deseń:

http://allegro.pl/item923045213_magiel_stary_niemiecki.html

http://allegro.pl/item925860155_stary_sygnowany_magiel.html

http://allegro.pl/item927470271_magiel.html[/quote']

Już bardziej od tych magli przemawia do mnie ta konstrukcja (zapodana pierwotnie przez josefika):

http://www.homebrewtalk.com/f51/my-diy-low-budget-concrete-roller-grain-mill-119521/

 

 

Marzenie...... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

takie śrutowniki są stosowane do różnego rodzaju słodów. Nie ma wtedy potrzeby regulacji ustawień za każdym razem i nie ma problemów związanych z różną wielkością ziaren. Dzięki zastosowaniu takiego układu kilku wałków łuska jest uszkodzona w minimalnym stopniu, niezależnie od wielości ziarna. Słód nigdy nie jest produkowany z jednego rodzaju ziarna, zawsze jest to mieszanka dwóch lub więcej słodów, aby spełniał on parametry zadane przez browar, czyli odpowiednie rozluźnienie i zawartość cukrów.

 

Oczywiście u nas taki wynalazek jest przerostem formy nad treścią:cool: Ciekawe jak kiedyś się przyrządzało śrutę, przed powstaniem dużych browarów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.