Skocz do zawartości

06B. Rauchbier


Matros

Rekomendowane odpowiedzi

6B. Rauchbier

 

Overall Impression: An elegant, malty German amber lager with a balanced, complementary beechwood smoke character. Toasty-rich malt in aroma and flavor, restrained bitterness, low to high smoke flavor, clean fermentation profile, and an attenuated finish are characteristic.

Aroma: Blend of smoke and malt, with a varying balance and intensity. The beechwood smoke character can range from subtle to fairly strong, and can seem smoky, woody, or bacon- like. The malt character can be low to moderate, and be somewhat rich, toasty, or malty-sweet. The malt and smoke components are often inversely proportional (i.e., when smoke increases, malt decreases, and vice versa). Hop aroma may be very low to none. Clean lager fermentation character.

Appearance: This should be a very clear beer, with a large, creamy, rich, tan- to cream-colored head. Medium amber/light copper to dark brown color.

Flavor: Generally follows the aroma profile, with a blend of smoke and malt in varying balance and intensity, yet always complementary. Märzen-like qualities should be noticeable, particularly a malty, toasty richness, but the beechwood smoke flavor can be low to high. At higher levels, the smoke can take on a ham- or bacon-like character, which is acceptable as long as it doesn’t veer into the greasy range. The palate can be somewhat malty, rich, and sweet, yet the finish tends to be medium-dry to dry with the smoke character sometimes enhancing the dryness of the finish. The aftertaste can reflect both malt richness and smoke flavors, with a balanced presentation desirable. Moderate, balanced, hop bitterness. Moderate to none hop flavor with spicy, floral, or herbal notes. Clean lager fermentation character. Harsh, bitter, burnt, charred, rubbery, sulfury or phenolic smoky characteristics are inappropriate.

Mouthfeel: Medium body. Medium to medium-high carbonation. Smooth lager character. Significant astringent, phenolic harshness is inappropriate.

Comments: Literally “smoke beer” in German. The intensity of smoke character can vary widely; not all examples are highly smoked. Allow for variation in the style when judging. Other examples of smoked beers are available in Germany based on styles such as Dunkles Bock, Weissbier, Dunkel, Schwarzbier, and Helles, including examples such as Spezial Lager; these should be entered in the Classic Style Smoked Beer category. This description specifically refers to the smoked Märzen version.

History: A historical specialty of the city of Bamberg, in the Franconian region of Bavaria in Germany. Beechwood-smoked malt is used to make a Märzen-style amber lager. The smoke character of the malt varies by maltster; some breweries produce their own smoked malt (rauchmalz).

Characteristic Ingredients: German Rauchmalz (beechwood-smoked Vienna-type malt) typically makes up 20- 100% of the grain bill, with the remainder being German malts typically used in a Märzen. Some breweries adjust the color slightly with a bit of roasted malt. German lager yeast. German or Czech hops.
Style Comparison: Like a Märzen with but with a balanced, sweet, smoky aroma and flavor and a somewhat darker color. 

Vital Statistics:

OG: 1.050 – 1.057

FG: 1.012 – 1.016

IBU: 20 – 30

SRM: 12 – 22

ABV: 4.8 – 6%

Commercial Examples: Eisenbahn Rauchbier, Kaiserdom Rauchbier, Schlenkerla Rauchbier Märzen, Spezial Rauchbier Märzen Victory Scarlet Fire Rauchbier 

 

 

----------

6B. Rauchbier

 

Ogólne odczucia: Elegancki, słodowy niemiecki bursztynowy lager, o zbalansowanym, dopełniającym charakterze dymu drewna bukowego. Tostowy aromat i smak słodów, umiarkowana goryczka, niskie do wysokich dymne smaki, czysty profil fermentacji i odfermentowany finisz są charakterystyczne.

 

Aromat: Mieszanka dymu i słodów, na różnym poziomie intensywności i balansu. Charakter dymu drewna bukowego może wahać się od subtelnego do dosyć mocnego, o charakterze dymu, drewna lub bekonu. Charakter słodowy może być na poziomie od niskiego do umiarkowanego, nieco tostowy lub słodko-słodowy. Elementy słodowe i dymne są zazwyczaj odwrotnie proporcjonalne (np. jeśli aromat dymu jest większy to spada aromat słodowy i odwrotnie). Aromat chmieli może być na poziomie od bardzo niskiego do żadnego. Czysty profil fermentacji.

 

Wygląd: To powinno być bardzo klarowne piwo, z wysoką, kremową pianą w kolorach od brązowego do kremowego. Kolor od średnio bursztynowego/lekko miedzianego do ciemno brązowego.

 

Smak: Generalnie jest podobny do aromatu, z mieszanką dymu i słodu o zróżnicowanym balansie i intensywności, jednak zawsze dopełniającymi się. Cechy jak w piwie marcowym powinny być zauważalne, głównie słodowe, tostowe, jednak smaki bukowego dymu, mogą być na poziomie od niskiego do wysokiego. Smaki dymu na wysokim poziomie, mogą przechodzić w charakter szynki lub bekonu, co jest akceptowalne, dopóki nie zacznie mieć cech tłustych. Smak może być słodowy, bogaty i słodki, jednak finisz jest bardziej średnio-wytrawny do wytrawnego z charakterem dymu, czasami podbijającym wytrawność na finiszu. Posmak może odzwierciedlać zarówno posmaki słodów jak i dymu co jest porządane. Średnia, zbalansowana goryczka. Średnie do brak smaki chmielowe z przyprawową, kwiatową lub ziołową nutą. Czysty profil lagerowy. Ostre, gorzkie, palące, przypalone, gumowe, siarkowe albo fenolowe dymne cechy są niepożądane.

 

Odczucie w ustach: Średnio treściwe. Średnie do średnio-wysokiego wysycenie. Gładki charakter lagerowy. Znacząca fenolowa ostrość jest nieodpowiednia.

 

Komentarz: Dosłownie w języku niemieckim „wędzone piwo”. Intensywność charakteru dymu może być różna, nie wszystkie przykłady piwa są mocno dymione. Pozwala to na różne wariacje w stylu w trakcie oceniania. Inne przykłady piw wędzonych są dostępne w Niemczech, bazując na stylach takich jak Dunkel Bock, Weissbier, Dunkel, Schwarzbier i Helles, biorąc również pod uwagę także Spezial Lager; te oto przykłady powinny zaliczać się do kategorii Klasycznych Stylów Piw Wędzonych. Określenie to odnosi się konkretnie do wędzonej wersji piwa Marcowego

 

Historia: Historyczna specjalność miasta Bamberg, w regionie Franconian w Bawarii, w Niemczech. Słody wędzone dymem bukowym są wykorzystywane przy produkcji bursztynowych lagerów w stylu piwa marcowego. Wędzony charakter słodów zależy od słodowni; niektóre browary same produkują swój wędzony słód (rauchmalz).

 

Charakterystyczne składniki: Niemiecki Rauchmalz (słód wiedeński wędzony dymem bukowym), zazwyczaj wykorzystywane 20-100% zasypu, a pozostałą część stanowią niemiecki słody stosowany przy produkcji piwa marcowego. Niektóre browary podbijają delikatnie kolor używając palonych słodów. Niemieckie drożdże lagerowe. Niemieckie lub Czeskie chmiele.

 

Porównanie stylów: Porównywany do piwa Marcowego, ze zbalansowanym, słodkim, wędzonym aromatem i smakiem i nieco ciemniejszym kolorze.

 

Parametry:

OG: 1.050 – 1.057 (12,5° - 14° BLG)

FG: 1.012 – 1.016 (3° - 4° BLG)

IBU: 20 – 30

SRM: 12 – 22

ABV: 4.8 – 6%

 

Przykłady komercyjne: Eisenbahn Rauchbier, Kaiserdom Rauchbier, Schlenkerla Rauchbier Märzen, Spezial Rauchbier Märzen Victory Scarlet Fire Rauchbier 

Edytowane przez Matros
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.