Jump to content
Sign in to follow this  
goldi_WRO

Ilość gęstwy do następnej warki.

Recommended Posts

Cześć, 

pierwszy raz zebrałem gęstwę z poprzedniego piwa i mam z nią mały dylemat. 

W Wiki jest napisane że należy stosować około 100ml gęstej gęstwy na standardową warke 20l. 

Nie jestem pewny czy mam 100ml, czy można je jakoś rozmnożyć? mógł bym zmieszać je z roztworem ekstraktu słodowego i poczekać ? Jakie macie doświadczenia z gęstwą? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ustaw sobie najpierw w 'Preferences' litry i plato. Zakładka repitching from slurry to jest gęstwa. U góry uzupełniasz czy lager/ale ile litrów i jaki ekstrakt i Ci wylicza. Te dwa suwaki możesz zostawić standardowo dla przeciętnej gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ten kalkulator to jest gdzieś w darmowej wersji na przeglądarke? Czy tylko jest płatna wersja na telefony? Bo jak szukam to tylko ta płatna mi wyskakuje. A też od niedawna zacząłem zabawę z drożdżami płynnymi więc przydały by się dokładne obliczenia co do ilości potrzebnej gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To klikam ale jest tylko link do pobrania płatnej wersji. Pewnie dlatego, że wchodzę z telefonu, bo na dole jest "wtyczka niedostępna" więc sprawdzę to w domu na kompie. Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za instrukcje :) 

 

A co z namnażaniem drożdży? Chciałbym zrobić może coś jak starter drożdżowy. Litr wody + 100g suchego ekstraktu słodowego + wszystkie drożdże + mieszadło.

Macie doświadczenia z namnażaniem? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ilu litrowy starter potrzebujesz też zależy od ilości piwa, ekstraktu początkowego, świeżości drożdży i typu fermentacji. Ten sam kalkulator tylko zakładka Liquid Yeast.

 

Ale to oczywiście mowa o drożdżach z fiolki. Nie robi się starterów z gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak sprawdzić czy drożdże nie umarły? 

 

 

Aha, i macie jakiś pomysł jak sprawdzić czy drożdże są dolne czy górne? 

Tydzień temu zbierałem drożdże z dwóch warek, jedna górna, jedna dolna i jestem prawie pewny które sa które :) ale prawie to to nie znaczy na pewno :) 

 

Nie pomyślałem o podpisaniu "bo przecież będę pamiętał" :P 

Edited by goldi_WRO

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to chyba tylko laboratorium :)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałem się tylko upewnić co do wyników z kalkulatora mrmalty.

 

Kończę fermentację lagera 12blg i na gęstwie chcę nastawić portera bałtyckiego 24blg.

Wg kalkulatora wychodzi mi że mam użyć 350ml na 20 litrową warkę. Dobrze rozumiem że te 350ml to 350ml ze wszystkiego co mi zostaje na dnie fermentora? i żywe i trupiki i pewnie jakieś drobiny słodu/chmielu ?

:eusathink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałem się tylko upewnić co do wyników z kalkulatora mrmalty.

 

Kończę fermentację lagera 12blg i na gęstwie chcę nastawić portera bałtyckiego 24blg.

Wg kalkulatora wychodzi mi że mam użyć 350ml na 20 litrową warkę. Dobrze rozumiem że te 350ml to 350ml ze wszystkiego co mi zostaje na dnie fermentora? i żywe i trupiki i pewnie jakieś drobiny słodu/chmielu ?

:eusathink:

Tak, wszystko. w MrMaltym jest taki suwaczek, który pozwala oszacować i uwzględnić, że w gęstwie jest więcej/mniej śmiecia i wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.