Skocz do zawartości

Browar domowy WP


Rekomendowane odpowiedzi

#46 Sweet Stout 14°blg

 

Zasyp:

5kg Pale Ale

0,5kg Karmelowy ciemny

0,5kg Czekoladowy

0,3kg jęczmień palony

Zacieranie

 

67°C - 80' (w 70' wsypane ciemne słody)

78°C - 5'

 

Chmielenie (60')

30g Northdown - 60'

 

Wyszło 25l 13°blg 

 

Drożdże: WLP004 gęstwa po guinnessie

 

Burzliwa 07.05 - 03.07

Zabutelkowane na vol. 2,5

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

#47 Irish Stout - Guinness 10,5°blg

 

Zasyp:

3kg Pale Ale Maris Otter

1kg płatków jęczmiennych

0,5kg jęczmień palony

 

Zacieranie:

Jedno temperaturowo

70' - 66,5°C

 

Chmielenie 70'

East Kent Goldings (5,5%) - 50g - 60'

 

Drożdże: WLP 004 Irish Stout, Drożdże odtworzone z banku, startery: 200ml - 700ml - 1200ml

 

Parametry stylu / Moje (realne, wyliczone)

OG: 9 - 11°Blg / 10,5°blg
IBUs: 25 -45 / 37 (brewtarget)

FG: 1,8 - 2,8°Blg
SRM: 25 - 40 / 27 (brewtarget), ale kolor smoliście czarny póki co

ABV: 4,0 – 4,5%

 

20litrów

 

Fermentacja:

29.11.2019 - start burzliwej w 16°C (Pierwsze bulknięcia po 12h)

06.01.2020 - butelkowanie

 

 

IMG_20200325_230954.thumb.jpg.4636a4e4ebee723da489bcbfb2041124.jpg

 

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#48 Session IPA 11,2°blg

 

Zasyp:

5kg Pale Ale

0,2kg Caramel Pils 3-7EBC

 

Zacieranie:

Jedno temperaturowo

70' - 66,5°C

 

Chmielenie 60'

Chinook  - 20g - 60'

EL Dorado - 20g - 30'

Citra - 50g - 0' (po wyłączeniu grzania)

 

Drożdże: FM 52 Amerykański Sen - Starter 1l - ekstrakt 11°blg

 

Parametry stylu / Moje (realne, wyliczone)

OG: 10 - 13°Blg / 11,2°blg
IBUs: 30 - 55 / 61 (brewtarget wyliczył 61, jednak wziąłem poprawkę na fakt chmielenia w hop spiderach i fakt, że przeleżał w zamrażarce ok. roku. Przeterminowany nie był żaden.)

FG: 1,5 - 3,0°Blg (mam wątpliwości, że te drożdże zjadą tak nisko, ale zobaczymy)
SRM: 4 - 15 / 5,8 (brewtarget) wg. mnie wyszedł dużo ciemniejszy niż wyliczył BT, ale z pewnością mieszczę się w 15

ABV: 3,5 – 5,0% / who knows

 

20,5 litra

 

Fermentacja:

07.12.2019 - start burzliwej w 15°C

06.01.2020 - butelkowanie

 

Uwagi:

-Wydajność była dużo większa, ale przełom był bardzo duży, co w połączeniu z mimo wszystko wydostającymi się chmielinami przez siatkę oraz klarowaniem mchem irlandzkim spowodowało, że zostawiłem ok. 3litrów w garze zaciernym. Jakoś przeboleję ;)

Clipboard01.jpg

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

#49 Kolsch 13°blg - SMASH

 

Zasyp:

8kg pilzneński

 

Zacieranie:

Jednotemperaturowo

70' - 66,5°C

 

Chmielenie 60'

H. Hersbrucker  - 50g - 60'

H. Hersbrucker  - 50g - 30'

 

Drożdże: FM 42 Stare Nadreńskie - Starter 1,2l - ekstrakt 11°blg

 

Parametry stylu / Moje (realne, wyliczone)

OG: 11 - 12,5°Blg / 13°blg
IBUs: 30 - 55 / 32

FG: 1,75 - 3,0°Blg
SRM: 3,5 - 5 / 4,5

ABV: 4,4 – 5,2% / who knows

 

26 litrów

 

Fermentacja:

20.03.2020 - start burzliwej w 14,5°C

4 dni przed rozlewem przeniesione do 21°

18.04.2020 - rozlew.

25l i 175g cukru. Planowane nagazowanie 2,6v.

 

kolsch.jpg

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#50 Polskie ALE 11,5°blg

 

Zasyp:

5kg pilzneński

0,5kg pszeniczny

0,5kg monachijski

 

Zacieranie:

Jednotemperaturowo

60' - 66,5°C

 

Chmielenie 60'

Marynka - 20g - 60'

Marynka - 30g - 30'

Lubelski - 15g - 15'

 

Drożdże: podzieliłem warkę na 2 części po 13l S-33 i US-05. Początkowo planowałem tylko US-05, ale raz że te które miałem w lodówce swoje już tam przeleżały, a dwa to miałem równie starą (nie przeterminowana) paczkę S-33 więc stwierdziłem, że podzielę warkę na pół i zobaczę które mi bardziej podejdzie.

 

Parametry stylu / Moje (realne, wyliczone)

OG: 11 - 13°Blg / 11,5°blg
IBUs: 25 - 45 / 48

FG: 2 - 3,5°Blg / 2°blg
SRM: 2 - 8 / 4,5

ABV: 4 – 5,5% / who knows

 

26 litrów - podzielone na 2x13l

Wydajność ok 60%.

 

Fermentacja:

27.03.2020 - 01.05.2020 - zabutelkowane na poz. co2 2,7.

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#51 Session IPA 11,1°blg

 

Zasyp:

5kg Pale Ale

0,5kg Caramunich

 

Zacieranie:

Jednotemperaturowo

70' - 66,5°C

 

Chmielenie 60'

Chinook - 15g - 60'

El Dorado - 15g - 30'

Cascade PL - 50g - 15'

Citra - 50g - 0'

 

50g Ahtanum na zimno w dniu 02.05.2020r. 

 

Drożdże: Wyeast 1272 American ALE 2, starter 1,2l

 

Parametry stylu / Moje (realne, wyliczone)

OG: 10,5 - 12,9°Blg / 11,1°blg
IBUs: 35 - 60 / 52,2

FG: 1,5 - 3,5°Blg
SRM: 3 - 10,2 / 9,5

ABV: 3,5 – 4,9% / who knows

 

23 litry - 

Wydajność ok 73%, przy czym sporo zostało w garze ze względu na ilość chmieli.

 

Fermentacja:

29.03.2020 - start burzliwej w 14,5°C

02.05.2020 - przelane na cichą + 50g Ahtanum

07.05.2020 - butelkowanie

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#52 Session IPA - power of IBU 11°blg

 

Miał być Double IPA, ale wydajność wyszła tragiczna i się nie odgotowało ile trzeba...

 

Zasyp:

Pilzneński 5kg

Pszeniczny 0,8kg

Monachijski 0,5kg

Cara Gold 120 EBC - 0,2kg

 

Zacieranie:

Jednotemperaturowo

70' - 66°C

 

Chmielenie 60'

Columbus 12,7% - 50g - 60'

Citra - 50g - 10'

Lemon Drop 25g + Cascade 25g - 0'

 

Lemon Drop 25g + Cascade 25g na zimno w dniu.......(się zobaczy)

 

Drożdże: Wyeast 1272 American ALE 2, gęstwa po poprzednim

 

Parametry stylu / Moje (realne, wyliczone)

OG: 10,5 - 12,9°Blg / 11,°blg
IBUs: 35 - 60 / 84

FG: 1,5 - 3,5°Blg
SRM: 3 - 10,2 / 7

ABV: 3,5 – 4,9% / who knows

 

25 litrów 

Wydajność ok 60%. Testowałem nowe sito i jak widać - nie przeszło testów.

 

 

Fermentacja:

02.05.2020 - start burzliwej w 15°C

20.06-26.06 - Fermentacja cicha

26.06 - Butelkowanie na vol. 2,4

 

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.