Jump to content
PawelW

Browar domowy WP

Recommended Posts

Jeśli chodzi o nazwę to może oznaczać moje inicjały bądź skrót od "Wymyslę później", nie ma to dla mnie znaczenia ;)

 

Sprzęt w jakim warzę to Catering RCBM-40n :)

 

Spis warek:

 

 

# 2017 #

1. Nowozelandzka IPA 14°blg

2. American IPA 15,5°blg

3. Grodziskie 8°blg

4. Marcowe 12,5°blg

5. Dry Stout 12°blg

6. Pils 12°blg

7. Czeski pils 13°blg

8. American IPA 16°blg

9. Hefewaizen 12°blg

10. Dry Stout 12°blg

11. Foreign Extra Stout 14°blg

12 American IPA 16°blg

13 Summer Ale 10°blg

14. Malinowy Summer Ale

15. Bożonarodzeniowy Ale 17°blg

16. Tasmanian Red Ale 13° blg

17. Kolsch

18. Marcowe 14°blg

19. Amrican IPA 16°blg

20. Kolsch 13°blg

21. Barley Wine 24°blg

 

# 2018 #

22. Sweet Stout 14°blg

23. Dry Stout 12°blg

24. Hefeweizen 12°blg

25. RIS 21°blg

26. Golden Ale 13°blg

27. American IPA 14°blg

28. Belgian Blond Ale 15°blg

29. Golden Ale 13°blg

30. Belgian Dubbel 16°blg

31. Grapefruit Sour Ale 13°blg

32. Sweet Stout 14°blg

33. Session Sweet Stout 9,5°blg

34. Kolsch 13°blg

35. Kolsch 13°blg

36. Milk Stout 14°blg

37. American IPA 14°blg

 

# 2019 #

38. Kolsch 13°blg

39. Altbier 12°blg

40,41. Kolsch 12°blg

42. Guinness 9,5°blg

43. Kolsch 13°blg

44 American IPA 13°blg

45. Kolsch 12°blg

46 Sweet Stout 14°blg

47. Irish Stout - Guinness 10,5°blg

48. Session IPA 11,2°blg

 

# 2020 #

49. Kolsch 13°blg - SMASH

50. Polskie ALE - 11,5°blg

51. Session IPA - 11,1°blg

 

 

KONKURSY:

W 2020r mam zamiar w końcu wysłać pierwsze piwa na konkurs. W planach:

 

04.2020 - VII Łódzki Konkurs Piw Domowych:

- Session IPA

 

Maj 2020 V Beergoski Konkurs Piw Domowych

- Irish Stout (Warka nr 42)

 

08/09 maja 2020 IV Krakowski KPD

- Session IPA

 

 

 

 

 

 

 

Temat w budowie ;)

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#1 Nowozelandzka IPA 14°blg

 

  • słód Weyermann® pale ale 4,5kg
  • słód Weyermann® Carapils® 0,3 kg
  • chmiel Southern Cross (NZ),
  • chmiel Rakau (NZ),
  • chmiel Pacific Gem (NZ),
  • drożdże Safale US-05

 

Burzliwa – 21.01-27.01
Cicha 27.01 – 19.02 
chmielenie na zimno 04.02
butelkowanie 19.02
refermentacja-leżakowanie 19.02 - ......
 
Zacieranie 67°C - 60min

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2 American IPA 15,5°blg

 

Zestaw z BA

 

Przepis na 10litrów

  • słód Weyermann® pale ale 2,6 kg- śrutowany,
  • słód Weyermann® Carared 0,2 kg - śrutowany,
  • słód Weyermann® Carapils 0,2 kg - śrutowany,
  • chmiel Chinook (USA) 30g
  • chmiel Cascade (USA) 30g
  • chmiel Citra® (USA), 30g 
  • drożdże Safale US-05,

 

Zacieranie 66°C - 60min.

 

Chmielenie (gotowanie 75') 

20g chinook w 15' gotowania

20g cascade + 10 chinook w 70' gotowania

10g cascade i 30g citry po zakonczeniu gotowania

 

Burzliwa – 27.01 – 19.02
butelkowanie 19.02
refermentacja/leżakowanie 19.02 - ????
Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#3 Grodziskie 8°blg

 

Zestaw z browar.biz

 

  • Słód pszeniczny 1,40 kg
  • Słód wędzony 0,80 kg
  • Słód pilzneński 0,60 kg
  • Chmiel Lubelski, granulat, 40 g

Drożdże Safbrew S-33

 

Zacieranie:

 

52°C - 20'

69°C - swobodny opad przez 80' (do 62°).

76°C - wysładzanie

 

Burzliwa – 04.02-19.02
cicha 19.02 – 28.02
butelkowanie - 28.02
leżakowanie – 28.02 - ......
Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#4 Marcowe Oktoberfestbier 12,5°blg

 

Zestaw z browar.biz

 

  • Słód pilzneński 1,2 kg
  • Słód monachijski 2,45 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,5 kg
  • Słód wiedeński 0,4 kg
  • Chmiel Taurus, granulat, 15 g
  • Chmiel Hallertauer Mittelfrüh, granulat, 15 g

Drożdże S-23

 

Zacieranie

62°C - 20'

72°C - 40'

76°C - wysładzanie

 

Fermentacja burzliwa w 10,5°C

26.02 - 26.03

Fermentaja cicha w 8,5°C

26.03 - 01.04

Butelkowanie/refermentacja - 01.04.2017

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 Dry Stout

  • Pale Ale 3kg
  • Monachijski Typ I 1kg
  • Słód czekoladowy jasny 0,25kg
  • Słód karmelowy 300 0,25kg
  • Jęczmień Prażony 0,35kg
  • Płatki Jęczmienne (kleikowane) 0,8kg
  • Drożdże S-04

 

Zacieranie

67°C - 90'

72°C -15' (dodać jęczmień prażony)

76°C - Filtracja i wysładzanie

 

Chmielenie (60min gotowania):

30g Perle - 55'

30g Perle - 5'

 

Fermentacja burzliwa w 21°C

01.04 - 09.04

Fermentaja cicha w 21°C

09.04 - 19.04

Butelkowanie/refermentacja - 19.04.2017

 

Refermentacja z dodatkiem ok. 4g glukozy na 0,5litra

 

Piwko wyszło bardzo dobre. Ciemny smolisty kolor, ładna piana, kawowy wytrawny posmak.

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#6 Pils 12°blg / 27litrów

  • Pilzneński 5kg
  • Carapils 0,8kg

 

Zacieranie

45°C - wsypanie słodów

52°C -25'

62°C - 40'

72°C - 90'

76°C - filtracja i wysładzanie

 

Gotowanie 75'

 

25g marynki w 15 minucie gotowania

25g marynki w 45 minucie gotowania

30g lubelski w 60 minucie gotowania

 

Drożdże W34/70

 

Fermentacja burzliwa w 10°C

02.04 -17.04

Fermentaja cicha w 10°C

17.04 - 29.04

Butelkowanie/refermentacja - 29.04.2017

 

Refermentacja z dodatkiem ok. 4g suchego ekstraktu na 0,5litra

 

 

Piwko bardzo dobre, czysty lagerowy posmak. Nieco przegazowane, powinienem dać mniej ekstraktu do refermentacji i może ciut więcej chmielu na goryczkę i smak.

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#7 Czeski Pils 13°blg / 27litrów

  • Pale Ale 5kg
  • Monachijski Typ I 0,2kg

 

Zacieranie

64°C - 30'

72°C -30'

76°C - filtracja i wysładzanie

 

Gotowanie 60'

 

30g Saaz po rozpoczęciu wrzenia

15g Saaz w 50 minucie

10g saaz po wyłaczeniu gotowania (przez całe chłodzenie)

 

Drożdże W34/70

 

Fermentacja burzliwa w 10°C

23.06 -

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#8 American IPA 16°blg/25 litrów

 

  • słód Weyermann® pale ale 5 kg- śrutowany,
  • słód Weyermann® Carared 0,5 kg - śrutowany,
  • słód Weyermann® Carapils 0,5 kg - śrutowany,

 

Zacieranie 66°C - 60min.

 

Chmielenie (gotowanie 75') 

40g Columbus w 15' gotowania

40g cascade + 10 columbus w 70' gotowania

10g cascade i 50g citry po zakonczeniu gotowania

 

Drożdże US-05

 

Fermentacja w 18°C

 

Burzliwa – 26.06 - 06.07
Cicha 06.07-13.07
 
Zabutelkowane 8g/litr (glukoza, syrop) (2°blg)
18.07 - pierwsza próba - piwko super. Czuć aromat citry, ale goryczka nie bije bardzo po policzkach. Żona powiedziała, że moja AIPA lepsza niż z Pravdy we Lwowie, więc chyba jest dobrze.
Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#9 Hefewaizen 12°blg/30 litrów

 

  • słód Pilzneński 1,8kg
  • słód Pszeniczny 4,2kg

 

Zacieranie

 

45°C - 15'

55°C - 15'

62°C - 40'.

72°C - 40'

 

Chmielenie (gotowanie 60') 

40g Lubelskiego na cały okres gotowania

 

Drożdże Mangrove Jack's Bavarian Wheat M20

 

Fermentacja w 18°C

 

Burzliwa – 11.07 - 22.07 (3,5°blg)
Cicha - 22.07 - 27.07
 
Kontrolnie - 18.07 3,5°blg
 
Piwo wyszło bardzo dobre w smaku, ale....niestety nie ma w ogole piany. Nagazowanie, aromaty i smak - ok, ale ogolić się pianą nie da.
Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#10 Dry Stout 12°blg/25 litrów


  • Pale Ale 4kg
  • Monachijski 1kg
  • Czekoladowy 0,3kg
  • Jęczmień Palony 0,4kg (dodany w 90' zacierania po podgrzaniu do 72°C)

Zacieranie

67°C - 90'
72°C - 10'

Chmielenie (gotowanie 60')
50g Marynki na cały okres gotowania

Drożdże Wyeast 1028 London Ale
Starter 5 dni się kręcił. Wystartowały po 10-12h, bardzo intensywna praca.

Fermentacja w 18°C

Burzliwa – 18.07 - 03.08

Cicha 03.08-16.08

 

Zabutelkowane 16.08 140g cukru / 25litrów piwa

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#11 Foreign Extra Stout 14°blg / 25litrów

 

  • słód Pilzneński 5kg
  • słód Caraaroma 0,5kg
  • Słód Carafa I 0,1kg
  • Płatki Jęczmienne błyskawiczne 0,4kg
  • Jęczmień Palony - 0,2kg

 

Zacieranie

64°C - 30min.

72°C - 30min.

 

Chmielenie (gotowanie 60') 

50g marynki - 50'

50g lubelskiego - 10'

 

Drożdże Wyeast 1028 Gęstwa po czarnuchu #10

 

Fermentacja w 20°C

 

Burzliwa – 16.08 - 09.09

Cicha - 09.09 - 21.09

 

Zabutelkowane 23l + 130g glukozy.

 

Niestety za dużo wysłodziłem i za mało odparowało, przez co bardziej przypomina Dry Stouta niż FES, ale juz zostało.

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#12 American IPA 16°blg/25 litrów


    słód Weyermann® pale ale 6 kg- śrutowany,
    słód Weyermann® Carared 0,5 kg - śrutowany,
    słód Weyermann® Carapils 0,5 kg - śrutowany,


Zacieranie 66°C - 60min.


Chmielenie (gotowanie 75')

40g Columbus w 15' gotowania

40g cascade + 10 columbus w 70' gotowania

10g cascade i 50g citry po zakonczeniu gotowania


Fermentacja w 18°C

Drożdże US-05 ofc ;)

Burzliwa – 17.08 -02.09

Cicha 02.09 - 09.09

 

Zabutelkowane z użyciem 160g glukozy / 22 litry

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#13 Summer Ale 10°blg/26 litrów

 

Pilzneński 3kg

Wiedeński 0,5kg

Pszeniczny 0,5kg

Carahell 0,5kg

 

Zacieranie

45°C - 20'

62°C-45'

72°C-15'

 

Chmielenie

Cascade - 30'

Citra - 10'

 

Gotowanie - 60'

 

Drożdże US-04

 

Dodatki

Cukier kandyzowany 5' przed końcem

Mech irlandzki 15' przed końcem

 

Fermentacja w 19°C

 

Burzliwa 18.08- 29.08

Cicha 29.08 - 02.09

 

Zabutelkowane na poziom CO2 2,5

 

Lekkie, pijalne z delikatną pianą, delikatną goryczką i chmielowym posmakiem. Super klarowne (nie wiem czy to zasługa mchu czy po prostu tego, że jest dosyć słabe).

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#14 Malinowy summer ale

 

Z warki nr. #13 po przelaniu na cichą odlałem 6litrów, dolałem 6 litrów wody, 2x 400ml syropu malinowego (40% soku, więcej nie znalazłem w sklepie) oraz kilka łyżek gęstwy. Póki co fermentuje, zobaczymy jaki będzie efekt :)

 

Burzliwa 29.09 - nie pamiętam :D

 

Piwko wyszło super. O ile ja nie przepadam za dodawaniem soku do piwa, o tyle mojej żonie i mamie smakuje bardzo. Piwko mimo wyraźnej maliny jest dość wytrawne co jak dla nas jest na +. Kolor niewiele ma wspólnego z maliną i piany nie ma prawie w ogóle, ale jest super smaczne. Przy następnym summer ale również zrobię część z sokiem, tym razem prawdziwym 100%.

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#15 Bożonarodzeniowy ALE

 

Zasyp:

 

  • 4kg pilzneński
  • 1kg pszeniczny
  • 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
  • 0,3 karmelowy jasny
  • 0,2 karmelowy ciemny
  • 0,1 jęczmień palony
  • 0,1 słód barwiący (1000+)

Zacieranie:

-64°C - 30'

-73°C - 30'

-76°C i wysładzanie

 

Warzenie 60'

 

30g' marynki na cały okres warzenia

 

10' przed końcem:

20g East Kent Goldings (granulat)

300g cukru kandyzowanego

2x 16g cukru wanilinowego

8g cynamonu

5g gałki muszkatołowej

200g śliwek suszonych posiekanych

dwie paczki suszonej skórki pomarańczy (chyba 40g jedna)

5 goździków

100g suszonej żurawiny

50g świeżego imbiru pokrojnego w plastry

laska wanili

 

 

Drożdże: gęstwa po #12

 

 

Burzliwa - 13.09 - 10.10

 

Zabutelkowane 10.10 (19l.) z dodatkiem 100g glukozy.

 

No cóż - delikatnie przegazowane (nie wychodzi z butelki, ale ciężko nalać żeby piana nie wyszła) Ładny aromat, bardzo smaczne i dość mocno klepie :) Nie czuć konkretnych przypraw, więc chyba proporcje dobrane w miare dobrze. Może delikatnie imbir i cynamon, reszta tworzy ładną kompozycję zapachową i póki co wszystkim pasuje, aczkolwiek częstuję bardzo niechętnie, ponieważ zostawiam na święta.

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#16 Tasmanian Red Ale

 

Piwko na lenia, czyli bez myślenia wg. gotowego przepisu z Twojbrowar.pl

 

Zasyp

 

Pale Ale 4,8kg

Czerwony 0,5kg

Karmelowy 300 0,25kg

Barwiący 38g (trzydzieści osiem gram)

 

Zacieranie

Do 72°C wsypane wszystko poza barwiącym. Temperatura spada do 68 i tak trzymam 90'

Podgrzanie do 78, wrzucenie słodu barwiącego, przerwa 10'

80°C i wysładzanie

 

Wyszło ok. 28 litrów (zestaw przewidywał 25l i 13°blg

 

Gotowanie 60'

 

Chmiel Topaz 7g - 60'

Chmiel Topaz 18g - 10'

Chmiel Topaz 25g - 5 '

Chmiel Topaz 20g - 1'

 

Drożdże US-05

 

Poszło 25l. 13°blg

 

Burzliwa - 14.10 - 06.11

Zabutelkowane z 120g glukozy.

 

NIestety RED to ono nie wyszło, bardziej light brown, a dalej to po prostu zwykły ALE o ciekawym kolorze. Delikatnie nagazowane (po przegazowaniu FES'a stałem się ostrożniejszy, aż polubiłem słabe nagazowanie). Bardzo pijalne, ładny zapach i ładna piana.

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#17 Kolsch 13°blg

 

Zasyp:

5kg Pilzneński

0,5kg pszeniczny

 

Zacieranie

 

55°C - 10'

66°C - 40'

73°C - 20'

78°C -> filtr.

 

Chmielenie:

30g Tettnanger - 60'

30g Tettnanger - 30'

 

Drożdże Wyeast 2565

 

Do fermentora poszło 27 litrów 13­°blg. Wyszła bardzo dobra wydajność (ok. 89%) aż dziwne. Brzeczka schłodzona lodem i zadane drożdże z zdekantowanego startera po 5 dniach kręcenia, więc liczę na szybki start.

 

Burzliwa 17.10 - 24.11

 

Zabutelkowane z 160g cukru

 

Piwko bardzo pijalne, niskie nagazowanie, dosyć słodkie i dosyć słodowe. Chmiel wyczuwalny w smaku, słabo wyczuwalny w goryczce (za mało jak dla mnie). Kolor żółciutki, pianka delikatna. Można pić litrami ;) Mimo wszystko dobre i skorzystam na pewno jeszcze z drożdży.

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

18. Marcowe 14°blg

 

Zasyp:

3kg Pilzneński

1,5kg Wiedeński

1kg Monachijski

0,5kg Carahell

100g Czekoladowego (wrzucony przed wysładzaniem)

 

Zacieranie:

 

53°C - 10'

63°C - 20'

72°C - 40'

78°C - >wysładzanie

 

Chmielenie

25g Marynka - 60'

35g Tettnanger - 10'

 

Drożdże W34/70

 

Do fermentora poszło 26litrów 14°blg

 

Burzliwa 31.10 - 08.12.2017

 

Mimo początkowych pierwszych dwóch dni w 12° temperatura w piwnicy skoczyła mi do piątnastu, więc lager to to nie będzie, nie mniej jednak poszło w butelki i zobaczymy jaki będzie efekt.

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak chmieliłeś?

 

Dnia 27.06.2017 o 21:06, PawelW napisał:

#5 Dry Stout

  • Pale Ale 3kg
  • Monachijski Typ I 1kg
  • Słód czekoladowy jasny 0,25kg
  • Słód karmelowy 300 0,25kg
  • Jęczmień Prażony 0,35kg
  • Płatki Jęczmienne (kleikowane) 0,8kg
  • Drożdże S-04

 

Zacieranie

67°C - 90'

72°C -15' (dodać jęczmień prażony)

76°C - Filtracja i wysładzanie

 

Fermentacja burzliwa w 21°C

01.04 - 09.04

Fermentaja cicha w 21°C

09.04 - 19.04

Butelkowanie/refermentacja - 19.04.2017

 

Refermentacja z dodatkiem ok. 4g glukozy na 0,5litra

 

Piwko wyszło bardzo dobre. Ciemny smolisty kolor, ładna piana, kawowy wytrawny posmak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O stary musisz mi sie przypomniec w niedziele, bo jestem na wyjezdzie ale mam przepis wydrukowany w teczce wiec jak mi napiszesz prywatna wiadomosc w niedziele wieczorem to Ci podesle calosc :)

4 minuty temu, Maciu napisał:

A jak chmieliłeś?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

#19 American IPA 16°blg/17 litrów

 

  • słód Weyermann® pale ale 5 kg- śrutowany,
  • słód Weyermann® Carared 0,5 kg - śrutowany,
  • słód Weyermann® Carapils 0,5 kg - śrutowany,

 

Zacieranie 66°C - 60min.

 

Chmielenie (gotowanie 75') 

40g Columbus w 15' gotowania

40g cascade + 10 columbus w 70' gotowania

10g cascade i 50g citry po zakonczeniu gotowania

 

Drożdże US-05

 

Fermentacja w 16°C

 

Burzliwa – 12.11 - 11.12
Zabutelkowane z 120g cukru.
Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#20 Kolsch 13°blg

 

Zasyp:

5kg Pilzneński

0,5kg pszeniczny

 

Zacieranie

 

66°C - 60

78°C -> filtr.

 

Chmielenie:

25g Tettnanger + 20g marynka - 60'

25g Tettnanger - 30'

 

Drożdże Wyeast 2565 - gęstwa po poprzednim Kolschu

 

Do fermentora poszło 25 litrów 13­°blg.  Po poprzednim Kolschu który jest troche dla mnie zbyt słodki i słodowy, a za mało goryczowy wprowadziłem małą modyfikację. Zrezygnowałem z przerw w 55 i 72° na rzecz jednej długiej przerwy w 66°C oraz dodałem 20g marynki na goryczkę - zobaczymy jaki będzie efekt ;)

 

Burzliwa (15°C)

09.12.2017 - 09.01.2018

 

Zabutelkowane 24l z użyciem 160g cukru.

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#21 Barley Wine 24°blg

 

Zasyp:

5kg Pale Ale

2kg monachijski

 

Zacieranie

 

66°C - 60'

72°C - 20'

 

Chmielenie (90')

35g Admiral - 90'

50g EKG - 30'

 

Do fermentora poszło 14l ~24°blg

 

Burzliwa 11.12.2017 - 09.01.2018

Cicha 09.01.2018 (dodałem 30g płatków macerowanych w 100ml bourbona Jim Beam) - 05.02.2018

Zabutelkowane z 52g cukru. Refermentacja w 14°C

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

#22 Sweet Stout 14°blg

 

Zestaw  z Twójbrowar

 

Zasyp:

4,6kg Pale Ale

0,5kg Karmelowy ciemny

0,4kg Czekoladowy

0,25kg jęczmień palony

Zacieranie

 

67°C - 80' (w 70' wsypane ciemne słody)

78°C - 5'

 

Chmielenie (70')

30g Northdown - 60'

 

Do fermentora poszło 25l ~14°blg

 

Burzliwa 17.02 - 03.03

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.