Jump to content

Recommended Posts

W zeszłym tygodniu wypuściliśmy do sprzedaży słody Colorado - wyprodukowane w Lahti (Finlandia) na koncesji pierwszej rzemieślniczej słodowni w USA. Na premierze o słodach opowiadał, współwłaściciel, Josh Cody. W Warszawie mieliśmy okazję spróbować pierwszego uwarzonego na nich piwa - Colorado IPA z Browaru Warmia. Polałem też parę butelek swojego - dość jednak świeżego - piwa z bardzo dużym udziałem karmeli w zasypie. Na miejscu rozdaliśmy około 150 kg nowych słodów, które są już dostępne w sklepach dla piwowarów. Dlatego zakładam nowy wątek i od razu pytam - jak Wasze eksperymenty ze słodami Colorado?

 

Sam uwarzyłem

 

Colorado AIPA

14 Plato

 

Zasyp:

55% Base Pale Ale

25% Crystal 10L

20% Honig

 

Niestety podczas zacierania padła mi sonda, więc temperatura na początku poszybowała do góry, nawet nie jestem w stanie powiedzieć jak wysoko, więc do zacieru dodałem na wszelki wypadek trochę podstawy.

 

Piwo wyszło pomarańczowe, mimo dużego zasypu słodów karmelowych nie miało tego charakterystycznego, suchego, karmelowego smaku. Zbożowa słodowość zmieszała się w aromacie z biszkoptami zwykłymi i podpiekanymi, słodyczą trzcinowego cukru czy płatków kukurydzianych. Bardzo fajnie zagrała z silniejszą chmielową goryczką i aromatem amerykańskich chmieli (poszły też na zimno, ale nie mogę znaleźć notatek :-/

 

Degustowaliśmy je jakieś dwa tygodnie od zabutelkowania i w ferworze premiery, więc poczekam jeszcze chwilę i wrzucę kolejny opis.

 

Paweł Leszczyński

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Czym właściwie różni się Colorado Pale Base Malt od zwykłego pale ale? O ile ten Crystal 10L jest raczej oczywisty (podobny do karmela 30?), a Honig wnosi nuty miodowe(?), o tyle CPBM mnie frapuje. Ktoś coś? Trochę jak pale ale zero, chociaż tam już opis jest bardziej klarowny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten Honig jest ciekawy. Myślałem że to odpowiednik jakiegoś biscuit, a on jest aktywny enzymatycznie, i z tego co czytałem bliżej mu do np. wiedeńskiego. Bardzo intensywie pachnie miodem, i nawet tak smakuje. Muszę do przetestować, powyżej 25% w zasypie plus reszta samej podstawy.

 

Może by się nadał do piwa miodowego, kraftowcy jest pole do popisu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czym właściwie różni się Colorado Pale Base Malt od zwykłego pale ale? O ile ten Crystal 10L jest raczej oczywisty (podobny do karmela 30?), a Honig wnosi nuty miodowe(?), o tyle CPBM mnie frapuje. Ktoś coś? Trochę jak pale ale zero, chociaż tam już opis jest bardziej klarowny.

Wydaje mi się, że Colorado jest po prostu jaśniejsze - tak jak amerykański słód pale ale jest jaśniejszy od naszego, europejskiego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie byłem po kilogram Honiga bo mnie zaintrygowaliście. Wyjdzie go pewnie jakieś max 15% w zasypie a do tego fakt, że to AIPA wiec pewnie jakoś mocno się przebijać nie będzie z tego co piszecie ale to tylko lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Jestem na tyle upośledzony sensorycznie, że jedyną różnicę jaką widzę między słodem pilzneńskim i słodem pale ale są trzy litery, więc ten słód colorado do mnie nie trafi. Z tej trójki chyba tylko ten honig, ale nie wiem jak to jest że nuty miodowe w piwie to dla niektórych większa tragedia niż nuty fekalne, a tutaj słód który te miodowe nuty wprowadza xD oczywiście zastosowanie do piw miodowych oczywiste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słody Colorado nie mają swoich bezpośrednich zamienników, choć Pale Base Ale to coś pomiędzy pilzneńskim a Pale Ale, ważna jest też odmiana, słody Colorado robione są z jęczmienia Scarlett, ten smakuje trochę inaczej niż używane w Polsce odmiany, niektórzy uważają go za najlepszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem polską ipę na tych słodach [5kg pale base, 1kg honig], chmieloną puławskim i oktawią. Nie wiem czy to autosugestia ale miałem wrażenie, że zapach podczas zacierania był bardziej intensywny, słodszy niż zwykle. Same słody też pachniały intensywnie i przyjemnie.

Piwo co prawda jest dopiero tydzień w kegu więc jeszcze trochę czasu potrzebuje, ale dwie osoby degustujące które nie wiedziały nic o użytych składnikach niezależnie od siebie stwierdziły miodowy posmaczek. Dla mnie również jest on obecny mimo użycia gigantycznej ilości chmielu, ale bardziej kojarzy mi się z tofifi niż z miodem jako takim.

Czy ten zapach/smak jest podobny do utlenienia? Mam za małego skilla sensorycznie, no i generalnie utlenienie lubię więc nie potrafię stwierdzić.

Ogólnie słody super, byłem sceptyczny ale na bank będę do nich wracał :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może ja dodam od strony zacierania pare spostrzeżeń (pal ale), bo smak gotowego  piwa jest zupełnie normalny poza kolorem który jest bardzo jasny.

Zacieranie za to to to same plusy, złoże jest ze dwa razy wyższe (pulchniejsze i luźne) od powiedzmy zwykłego Strzegomia czy  Malteurop, brzeczka jest klarowna  jeszcze przed filtrowaniem, po gotowaniu też jest prawie klarowna, nie ma co porównywać nawet do mułu z Malteurop, w paru piwach występuje za to zmętnienie na zimno,

zrobiłem około 8 warek i ani razu mi się nie przytkało i złoże nie zbiło się w kamień, myślę, ze można śmiało  ten słód użyć przy problematycznych zasypach,

do wielkozasypowych warek raczej się nie nadaje,po prostu nie zmieści się chyba w wiadrze(nie robiłem, wiec to tylko takie moje gdybanie).

Dzieje się tak chyba dlatego że ziarno jest dużo mniejsze i ma więcej łuski, albo polskie słodownie nie potrafią zrobić dobrego słodu ;),

wydajność normalna, ale na pewno nie wyższa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy jakie APA, Sato z BeerLabu i Szpunta ma ok. 8% obu słodów specjalnych, ale niektórzy wolą piwo słomkowe i odrobinę mniej słodowe. Można też bardziej :-) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.