Skocz do zawartości

dochmielenie już zabutelkowanego piwa


Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, mam skrzynkę zwykłego ejl bezstylowca zabutelkowanego jakiś miesiąc temu.

dziś przyszła paczka z chmielami

piwo zlewane przy użyciu zaworka grawitacyjnego więc w każdej butelce jest jeszcze trochę miejsca.

 

A gdyby tak do wyparzonej  prasy francuskiej wrzucić granulat citry, zalać to wodą mineralną, odstawić na 2-3 dni

Butelki solidnie schłodzić do 3 stopni C

Otworzyć i strzykawką do każdej butelki wstrzyknąć te 30 ml chmielonej wody.

 

Co o tym myślicie?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajny pomysł. Miałem niedawno taka nachmielonom wodę. Ja robiłem na mieszadle magnetycznym przez ok 2 dni w 0,8L wody 40g citry. Smak tej wody było bardzo chmielowy i goryczkowy( goryczka chmielowa taka jak z chmielenia na zimno) i mega mega citra. Tutaj temat http://www.piwo.org/topic/23268-nachmielona-woda-zamiast-chmielu-na-zimn%C4%85/. Daj znać czy coś z tego będzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak w temacie, mam skrzynkę zwykłego ejl bezstylowca zabutelkowanego jakiś miesiąc temu.

dziś przyszła paczka z chmielami

piwo zlewane przy użyciu zaworka grawitacyjnego więc w każdej butelce jest jeszcze trochę miejsca.

 

A gdyby tak do wyparzonej prasy francuskiej wrzucić granulat citry, zalać to wodą mineralną, odstawić na 2-3 dni

Butelki solidnie schłodzić do 3 stopni C

Otworzyć i strzykawką do każdej butelki wstrzyknąć te 30 ml chmielonej wody.

 

Co o tym myślicie?

Piwo refermentowane? Nie dostarczy się tlenu przy otwarciu? Po miesiącu drożdże zjadły już zapewne cały surowiec... Jak długo miałyby stać butelki, do których wlejesz tej chmielonej wody?

 

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam,

 

Nie chcę zakładać kolejnego tematu, więc się podczepię :) Chodzi mi o chmielenie na smak i na aromat. Biorę się za BIPA (warka 12L) i na goryczkę (65-70IBU) wyliczył mi kalk. ok 35g chmielu. Chciałbym też coś na smak i na aromat tylko problem w tym, że nie wiem ile tego się daje. Oblicza się to w jakiś sposób czy się to dodaje na pałę? Proszę o pomoc bardziej doświadczonych piwowarów.

 

pozdrawiam,

S.K.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.