Jump to content
PiotrekU

dochmielenie już zabutelkowanego piwa

Recommended Posts

Jak w temacie, mam skrzynkę zwykłego ejl bezstylowca zabutelkowanego jakiś miesiąc temu.

dziś przyszła paczka z chmielami

piwo zlewane przy użyciu zaworka grawitacyjnego więc w każdej butelce jest jeszcze trochę miejsca.

 

A gdyby tak do wyparzonej  prasy francuskiej wrzucić granulat citry, zalać to wodą mineralną, odstawić na 2-3 dni

Butelki solidnie schłodzić do 3 stopni C

Otworzyć i strzykawką do każdej butelki wstrzyknąć te 30 ml chmielonej wody.

 

Co o tym myślicie?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajny pomysł. Miałem niedawno taka nachmielonom wodę. Ja robiłem na mieszadle magnetycznym przez ok 2 dni w 0,8L wody 40g citry. Smak tej wody było bardzo chmielowy i goryczkowy( goryczka chmielowa taka jak z chmielenia na zimno) i mega mega citra. Tutaj temat http://www.piwo.org/topic/23268-nachmielona-woda-zamiast-chmielu-na-zimn%C4%85/. Daj znać czy coś z tego będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 0,8L wody 40g citry

 na standardową 20 litrową warkę?

 

 

18L chyba jest.

 

sprawdzę, dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak w temacie, mam skrzynkę zwykłego ejl bezstylowca zabutelkowanego jakiś miesiąc temu.

dziś przyszła paczka z chmielami

piwo zlewane przy użyciu zaworka grawitacyjnego więc w każdej butelce jest jeszcze trochę miejsca.

 

A gdyby tak do wyparzonej prasy francuskiej wrzucić granulat citry, zalać to wodą mineralną, odstawić na 2-3 dni

Butelki solidnie schłodzić do 3 stopni C

Otworzyć i strzykawką do każdej butelki wstrzyknąć te 30 ml chmielonej wody.

 

Co o tym myślicie?

Piwo refermentowane? Nie dostarczy się tlenu przy otwarciu? Po miesiącu drożdże zjadły już zapewne cały surowiec... Jak długo miałyby stać butelki, do których wlejesz tej chmielonej wody?

 

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Nie chcę zakładać kolejnego tematu, więc się podczepię :) Chodzi mi o chmielenie na smak i na aromat. Biorę się za BIPA (warka 12L) i na goryczkę (65-70IBU) wyliczył mi kalk. ok 35g chmielu. Chciałbym też coś na smak i na aromat tylko problem w tym, że nie wiem ile tego się daje. Oblicza się to w jakiś sposób czy się to dodaje na pałę? Proszę o pomoc bardziej doświadczonych piwowarów.

 

pozdrawiam,

S.K.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Nie chcę zakładać kolejnego tematu

A czemu nie chcesz zakładać kolejnego tematu? Co twoje pytanie ma wspólnego z tym tematem? Masz zamiar swoje piwo chmielic w butelkach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.