Jump to content
browarbiskup

Szybki starter wyszedł lekko zielony

Recommended Posts

Witam musiałem zrobić na szybko starter z gęstwy którą zebrałem przedwczoraj. Przemyłem go raz i odstawiłem na ok 15h. Przed chwilą olałem wodę z góry i wlałem małą ilość wody( tej najbardziej białej) i przelałem na oko to co wyglądało dobrze. Niestety starter wyszedł dość zielony :/ Będzie to się do czegoś nadawać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przemyłeś starter? Ciężko zrozumieć o co Ci chodzi z tej wypowiedzi. Nie masz na myśli, że po prostu zebrałeś gęstwę? Może dużo chmielin było. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie o starter, a z tego co rozumiem o płukanie/mycie gęstwy mu chodzi. Co oznacza zielony? Drożdże raczej są koloru beżowego jak coś jest zielone to pleśnieje ;P Daj zdjęcie oraz napisz wyraźniej o co chodzi i jakiej odpowiedzi oczekujesz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, napisałem przecież "Starter" - robiony na szybko. Nie wiem może dziwnie opisałem nvm. Chodziło mi o to czy będą duże problemy z takim starterem drozdzowym do ktorego poszlo sporo zanieczysz z chmielin. To że zielony to chyba oczywiste że z chmielin. Wiem napisałem go, a powienienem napisać ją - gęstwę przemyłem.

 

Na dzień dzisiejszy sprawa wyglada tak: https://drive.google.com/file/d/0B6tK8VzHo6ofQktWZmZCOEQzcXM/view?usp=sharing 

Kolor się poprawił, ale starter sobie wyszedł :) Często się to zdarza ?

Edited by browarbiskup

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam kolor startera jest moim zdaniem ok, tylko coś mocno Ci się pieni :D Takie coś to jest proszenie się o infekcję. Jeszcze nie zasłonięty niczym.

 

Pytanie po co w ogóle robisz starter z gęstwy.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam kolor startera jest moim zdaniem ok, tylko coś mocno Ci się pieni :D Takie coś to jest proszenie się o infekcję. Jeszcze nie zasłonięty niczym.

 

Pytanie po co w ogóle robisz starter z gęstwy.

 

Nie znam innego sposobu do tej pory słyszałem że warto jest robić zawsze starter. Wczesniej tylko jak robilem z suchych to udawnialem drozdze jedynie. Starter oczywiscie był przykryty, ale jak widzisz wyszedł sobie :) Miał ktoś z was podobnie? Będą problemy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Starter zawsze warto robić ze świeżych fiolek płynnych drożdży, a nie z gęstwy. Nie ma to zupełnie sensu. Wyliczasz w kalkulatorze ile gęstwy potrzebujesz do danego piwa, wrzucasz zdezynfekowaną łyżką do nowego i to wszystko.

 

Ewentualnie jak masz starą gęstwę to można bawić się w jej rozbujanie. Choć moim osobistym zdaniem stare gęstwy się wyrzuca do śmieci a nie kombinuje.

 

Teraz to ja bym to zadawał jak najszybciej do kolejnego piwa jeśli pachnie dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Sam kolor startera jest moim zdaniem ok, tylko coś mocno Ci się pieni :D Takie coś to jest proszenie się o infekcję. Jeszcze nie zasłonięty niczym.

 

Pytanie po co w ogóle robisz starter z gęstwy.

 

Nie znam innego sposobu do tej pory słyszałem że warto jest robić zawsze starter. Wczesniej tylko jak robilem z suchych to udawnialem drozdze jedynie. Starter oczywiscie był przykryty, ale jak widzisz wyszedł sobie :) Miał ktoś z was podobnie? Będą problemy?

 

 

Dla gęstwy nie robi się starterów... Tu widzę ognisko ewentualnej infekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurde to spierdzieliłem sprawę. Mogłem spokojnie przetrzymać tą gestwę w lodówce do jutra :/

 

No dobra to co proponujecie? Ryzykować z tą gęstwą czy lecieć gdzieś jutro i szukać jakiś suchych? Jak duże jest ryzyko infekcji brzeczki? Popełnił już ktoś taki błąd?

 

Pewnie jak podzwonię to gdzieś kupie po pracy, ale szczerze to mi się nie chce po robocie szukać :P A w weekend nie mam czasu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Twój wybór, teraz to już loteria trochę. Jakby to był jakiś rzadki, drogi szczep to bym może zaryzykował. Jak to jest gęstwa po jakichś pospolitych drożdżach to bym odpuścił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyeast 1272. Fajne drożdze. Trochę mi właśnie ich szkoda. Jakby to były us05 i s04 to też bym się tak nie bawił :)

 

To ten teges. Pewnie zaryzykuje. Ew jak jakoś uda mi się na jutro zdobyć suche to podziele na dwa fermentatory, do jednego dam suche do drugie ten starter.

 

Jednak nie użyję tego starteru, parę błędów jeszcze dzisiaj popełniłem.

Edited by browarbiskup

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.