Jump to content
Matsuri94

Milk Stout z płatkami dębowymi - prośba o sprawdzenie receptury

Recommended Posts

Cześć,

 

Przejrzałem w necie kilka receptur na stout i na ich podstawie stworzyłem swoje, prosiłbym Was o ich sprawdzenie. Moim celem jest piwo o ekstrakcie około 16blg, goryczce do 30 ibu. Chciałbym uzyskać dobrą, kremową fakturę, więcej czekolady deserowej,kawy z mlekiem, słodyczy a niżeli paloności. Do tego charakter płatków dębowych, wanilia, kokos.Kolor czarny, nieprzejrzysty.

Zastanawiam się czy nie dałem zbyt dużo ciemnych słodów, żeby nie wyszło popielniczki, czy kwaskowaty posmak :/

 

Zasyp:

 

Pale Ale 4,0kg

Caramunich II 0,2kg

Carafa II 0,2kg

Pszeniczny Czekoladowy 0,4kg

Płatki owsiane 0,4kg

 

chmiel: Marynka 30g dodane w 1 minucie

drożdże S04

 

Zacieranie na słodko 67 stopni

 

Do piwa Dodatek laktozy 250g, płatków dębowych średnio opiekanych "Vanilla"50g

 

PS. Chciałbym równolegle na tym samym zasypie stworzyć stout, lecz bez laktozy, a zamiast jej 100g skórki pomarańczy. Chciałbym uzyskać tym taki charakter czekolady deserowej z kawałkami pomarańczy. Co myślicie o tym pomyśle?

 

Wszelkie uwagi mile widziane :)

Pozdrawiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Do piwa Dodatek laktozy 250g,

 

Laktozy daj 500g

Laktozy daj 500g Edited by kondek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.