Skocz do zawartości

Temperatura fermentacji a temperatura przechowywania piwa - granaty?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

W piwnicy, w której fermentuję piwo jest około 16 st. Celsjusza. I tam też przechowuję piwo. Jednak czasami przynoszę do domu kilka butelek i stoją w temperaturze pokojowej [około 23 stopni]. Czy zagrożenie granatami jest duże? Czy to zależy od typu drożdży?   

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli piwo odfermentowało do końca to nie ma zagrożenia granatami.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Czyli temperatura fermentacji tak naprawdę wpływa na profil smakowy piwa, anie na stopień odfermentowania? Piwo np. na S-04 może równie dobrze odfermentować do końca w temperaturze 16 jak i 23 stopni, tylko efekt sensoryczny będzie inny?  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica

 

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to  nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-)  ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica

 

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-) ?
Trochę się cofnie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piłeś, nie pisz :D

 

 

 

Podobnie z drożdżami, jak robi tylko dla siebie to spokojnie może na suchych i będzie zadowolony z efektów.

Konkursy w dużej części stylów też można spokojnie wygrać na suchych ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-) ?
Trochę się cofnie
Co objawia się tym, że piwo ciepłe bardziej się pieni, bo co2 uwalniane jest szybciej z cieczy-piwa w wyższej temperaturze.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Rozpuszczalnosc gazów rośnie wraz ze spadkiem temperatury. Różnica kilku stopni spowoduje tylko, że piwo będzie mniej nasycone, ale nie bedzie to duża różnica

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Ale jak się w niższej temperaturze bardziej nasyci, to jak przeniosę do wyższej, to nasycenie chyba mi się nie cofnie, prawda :-) ?
Trochę się cofnie
Co objawia się tym, że piwo ciepłe bardziej się pieni, bo co2 uwalniane jest szybciej z cieczy-piwa w wyższej temperaturze.

 

No chyba nie.

Nie pieni się dlatego, że nasycenie się cofnie. Bo jeśli się cofnie, to do szyjki, czyli bardziej syknie przy otwarciu i będzie troszkę mniej gazu w piwie. To raczej sugeruje mniejsze pienienie się piwa jeśli w ten sposób dedukować.

Edytowane przez Kamilos55
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.