Skocz do zawartości

[Piwny turysta] Willinger Brauhaus z Willingen


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Wiecie co, mimo, że uwielbiam odkrywać nieznane ziemie, poznawać nowe kultury, to i tak na koniec okazuje się, że najlepiej czuję się w Niemczech. Przypadek? Skądże znowu! Po prostu ten kraj ma tyle atrybutów, że nie sposób wszystkich wymienić.

dsc03862
 Najlepszym przykładem dla udowodnienia tej tezy jest zachodnio-północna Hesja, gdzie nie tylko znajdują się malownicze góry Rothaargebirge, ale również przepiękne wsie i miasteczka, które nie tylko słyną z pięknej architektury ale również z wyśmienitej kuchni i rzecz jasna, z piwa!

Wybitnie w tym zestawieniu przoduje miasteczko Willingen, gdzie wszystkie te atrybuty są mym zdaniem jeszcze bardziej uwidocznione.

Z pewnością dla wielu z nas miasteczko to kojarzy się przede wszystkim ze skocznią narciarską, na której to co roku odbywa się konkurs w skokach narciarskich. Jednakże dla nas to przede wszystkich wyjątkowo jasny punkt na mapie Hesji, gdzie nie dość, że można odpocząć w wyjątkowo przyjemnych okolicznościach przyrody, to na dodatek można skosztować wybornego piwa, który wyjątkowo zacnie smakuje w zetknięciu się z miejscowymi kulinarnymi frykasami.

Podobnie jest i z miejscowym browarem, Willinger Brauhaus, które został założony w 1989 roku, w centralnym punkcie miasta. Znajduje się on w zabytkowej willi z przełomu XIX i XX wieku. Urok tego budynku jest na tyle silny, że każdy turysta odwiedzający to miasto ma nieodpartą chęć wstąpienia do nich i rozkoszowania się miejscowymi wiktuałami. I nie ma co się temu zjawisku dziwić, wszak ich kuchnia jest znakomita, a piwo oszałamiająco wyśmienite. Gdy do tego dodamy umiejscowienie browaru, z którego roztacza się niebywale piękny widok na okoliczne góry, to ekscytacji nie ma końca.

Nie inaczej jest z ich piwem. Solidna klasyka, która idealnie nawiązuje do menu karty restauracyjnej.

Nie znajdziemy tutaj piwnych fanaberii a jedynie solidne pozycje z których ten kraj związkowy słynie.

Mimo, że browar na co dzień oferuje Weizena (5,2% alk.), Marzena (5,4% alk.), Pilsnera (5,2% alk.), browar wyspecjalizował się w produkcji Landbier’a (5,2% alk.). Piwo charakteryzowało się feerią smaków i aromatów, że nie sposób chyba wszystkich wymienić. Charakteryzowało się miedzy innymi lekko przypalaną goryczką z delikatnym niuansem kawy i orzechów. A wszystko to przepięknie otulone zostało wyjątkowo delikatnym zbożowym płaszczem. Genialne!

I właśnie dzięki temu piwu, zakład mógł na tyle się rozwinąć, że wybudował tuż koło starego browaru, nowoczesny zakład produkcyjny, który pozwolił im produkować rocznie około ośmiu tysięcy hektolitrów piwa rocznie.

Co ważne, mimo, że browar ma obecnie ma możliwości na rozszerzenie swojego asortymentu, nie kwapi się do tego kroku. Czemuż to? A po co? Wszak to co robią, robią z mistrzowską precyzją. I za to ich kocham. Po co komplikować i udziwniać, jeżeli można produkować to co tradycja podpowiada!

dsc03865

.

dsc03861

.

 

dsc03873

stara warzelnia

 

.

dsc03874

.

dsc03864

.

dsc03867

.

dsc03863

.

 

dsc03885

wnętrze firmowej gospody

 

.

 

dsc03879

Landbier oraz Pilsner

 

.

dsc03886


4655 b.gif?host=piwnyturysta.wordpress.com&bl

Wyświetl pełny artykuł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.