Jump to content
Sign in to follow this  
Guest

Prawdziwość, zgodność, poprawność receptur

Recommended Posts

Guest

Witam

Na początek się przedstawię. Mam na imię Marcin i jestem początkującym piwowarem. Mam na swoim koncie zaledwie 2 warki. Moje pytanie dotyczy. Prawdziwości, poprawności receptur dostępnych na stronie Brewness.com. Jak czytam forum to przeraża mnie wielośc pytań od początkujących piwowarów typu "czy dobra receptura i takie tam". Rozumiem że wspomniana strona jest wystarczająca dla początkujących a pobrane z niej przepisy mogą stanowić dla początkującego niezłą pułapkę ale mogą być też i pewnie są mega pomocne. Czy dany przepis jestem w stanie sprawdzić na tejże stronie czy potrzebuję jakiegoś innego programu. Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Prawdziwości, poprawności receptur

Nie bardzo rozumiem o co chodzi.

 

 

 

Czy dany przepis jestem w stanie sprawdzić na tejże stronie czy potrzebuję jakiegoś innego programu.

Nie potrzeba nic dodatkowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chcesz korzystać z gotowców na brewness, to każdy może wpisać i zapisać cokolwiek, więc nie wykorzystywałbym tego jako punktu wyjściowego do tworzenia własnych piw. Chyba że od "zaufanych" użytkowników. Lepsze na start są "receptury ze słodów" na piwo.org.

No i niestety trzeba czytać, czytać, czytać np. dlaczego za dużo słodów karmelowych jest be ;-) i dlaczego w danych stylach są takie drożdże i takie rodzaje słodów, a nie inne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

 

Pidek, dnia 23 luty 2017 - 14:29, napisał: Prawdziwości, poprawności receptur Nie bardzo rozumiem o co chodzi.
Chodzi o to czy te receptury są poprawne pod względem składników, słodów, drożdży, chmieli i całego procesu. Przecież każdy może wpisać tam cokolwiek a niedoświadczony piwowar skopiuje taką recepturę i uwarzy z niej nie wiadomo co. Jeżeli jestem w stanie go sprawdzić na tej stronie poprzez kalkulatory i inne narzędzia to ok. Jestem pewny że nie uwarzę Bawarii bez alko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli baza receptur pochodzi od użytkowników i nie jest w żaden sposób weryfikowana/ moderowana (a jak rozumiem na takiej podstawie powstają bazy takie jak Brewness/ Brewtoad/ BrewersFriend/ BeerTools i inne) to jako początkujący nie polegałbym na nich. Mogę naklikać cokolwiek (np. kilo karmeli do IPY), opublikować i co? Ale to inny temat, jeśli chcesz poszukaj w sieci powieszonego pliku http://lubimyczytac.pl/ksiazka/57718/kult-amatora-jak-internet-niszczy-kulture

 

Dział z recepturami na tutejszej wiki może być najlepszym początkiem.

W większości są to receptury w jakiś sposób wyróżnione, medalowe, z podium.

Jeśli masz dostęp do książek/ magazynów takich jak BYO (na forum jest wypis z ich numeru specjalnego o klonach piw) to też jest dobra sprawa.

 

edit: wszyscy szybsi ;)

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korzystaj z wiki, receptur kolegów z forum, albo pytaj w wątkach. Na brewness można powpisywać co się chce. Traktuj tą stronę jako narzędzie do tworzenia przepisów, a nie jako bazę przepisów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A na początek warto trochę powarzyć z zestawów surowcowych. Masz to w każdym sklepie internetowym łącznie z instrukcją warzenia. A w międzyczasie CZYTAJ, CZYTAJ, CZYTAJ - jak napisał ktoś wcześniej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początek warto też rzucić okiem na stronke Byo.com czy https://www.homebrewersassociation.org/
Znajdziesz tam bardzo "stylowe" receptury + dokładny opis (tzn jesli chcesz uważyc Black IPA to bedziesz miał wszystkie niezbędne informacje oraz przepis na najbardziej klasyczną, smaczną Black IPA bez udziwnień). Dzięki temu można lepiej zrozumieć co robi dany skladnik.

Zweryfikowane przepisy z forum także warto wziąć pod uwagę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptury ze sklepów i dołączona instrukcja też nie zawsze jest dobra. Na początku zabawy z piwem i recepturą ze sklepu wyszło 3razy bardziej goryczkowate niż dany stul piwa powinien mieć. Teraz korzystam z przeoisów z wiki i sprawdzam w programach i jest ok ponad 20 warek za sobą i wiem że są takie jakie miały być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptury ze sklepów i dołączona instrukcja też nie zawsze jest dobra. Na początku zabawy z piwem i recepturą ze sklepu wyszło 3razy bardziej goryczkowate niż dany stul piwa powinien mieć. Teraz korzystam z przeoisów z wiki i sprawdzam w programach i jest ok ponad 20 warek za sobą i wiem że są takie jakie miały być.

A jakie to programy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Receptury ze sklepów i dołączona instrukcja też nie zawsze jest dobra. Na początku zabawy z piwem i recepturą ze sklepu wyszło 3razy bardziej goryczkowate niż dany stul piwa powinien mieć. Teraz korzystam z przeoisów z wiki i sprawdzam w programach i jest ok ponad 20 warek za sobą i wiem że są takie jakie miały być.

A na jakich programach lecisz ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

np. Toolkit piwowar1.1. do sprawdzania wydajności

 

piwowar.exe v.1.2 do refermentacji i chmielenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

np. Toolkit piwowar1.1. do sprawdzania wydajności

 

piwowar.exe v.1.2 do refermentacji i chmielenia

Wydajnośc to każdy ma inną. A skąd pewność że chmielenie liczy dobrze? Sprawdzałeś laboratoryjnie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od czasu gdy używam i stosuję nie miałem problemu jak wczesniej ze zbyt duzą goryczką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od czasu gdy używam i stosuję nie miałem problemu jak wczesniej ze zbyt duzą goryczką.

TU wklepałem te same chmiele do różnych programów i otrzymałem różne IBU. Bez badań laboratoryjnych nie wiesz jaka jest goryczka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok masz rację ale różnica 10 IBU nie jest taka duża a zawsze można sorawdzic. Jako przykład podam gotowy zestaw z jednego ze sklepów jak wpisałem do programu to wyszło kilkadziesiąt razy wieksze niż w danym stylu ma być. W smaku było na maxa gorzkie ciężko było wypic.

Ok masz rację ale różnica 10 IBU nie jest taka duża a zawsze można sorawdzic. Jako przykład podam gotowy zestaw z jednego ze sklepów jak wpisałem do programu to wyszło kilkadziesiąt razy wieksze niż w danym stylu ma być. W smaku było na maxa gorzkie ciężko było wypic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok masz rację ale różnica 10 IBU nie jest taka duża a zawsze można sorawdzic. Jako przykład podam gotowy zestaw z jednego ze sklepów jak wpisałem do programu to wyszło kilkadziesiąt razy wieksze niż w danym stylu ma być. W smaku było na maxa gorzkie ciężko było wypic.

Ok masz rację ale różnica 10 IBU nie jest taka duża a zawsze można sorawdzic. Jako przykład podam gotowy zestaw z jednego ze sklepów jak wpisałem do programu to wyszło kilkadziesiąt razy wieksze niż w danym stylu ma być. W smaku było na maxa gorzkie ciężko było wypic.

Ale 10IBu to było 30% różnicy. Podaj ten gotowy zestaw co ma kilkadziesiąt razy większą goryczke od stylu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stare przepisy z piwoszarni na marcowe lub pilsner urquell wychodziły ponad 85 ibu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.