Jump to content
marek.b

Kilka pytań odnośnie pierwszego zacierania + przepis na Irish Red Ale

Recommended Posts

Hej!

 

Czuję się jeszcze trochę zagubiony i proszę o rozwianie kilku wątpliwości.

 

1. Czy i ewentualnie czym zmodyfikować skład wody?

 

Mam TAKĄ. Patrzymy na kolumnę "RABA". Dla leniwszych: pH 7,8; Ca 43ppm, twardość ogólna 7,4 st. niemieckie, Chlorki 15ppm, Siarczany 24ppm.

 

Korzystając z mojej ubogiej wiedzy dochodzę do wniosku, że potrzebuję wodę względnie twardą i muszę zwiększyć stosunek chlorków do siarczanów na korzyść chlorków. Rozwiązanie jakie mi się nasuwa to użycie chlorku wapnia. Korzystając z jakiegoś kalkulatora wyliczyłem, że potrzebuję 6-8g. Dobrze kombinuje? Gips odpada, bo udział siarczanów zwiększy. Ewentualnie węglan wapnia wchodzi w grę i zawartość chlorków solą kuchenną modę podnieść.

 

 

2. W jakiej temp. zrobić przerwę i jak długą?

 

Przeszukiwałem internet i każdy robił na swój strój. Z tego co się orientuję, to przy IRA powinienem się trzymać wyższej niż niższej temperatury, bo chcę bardziej słodowy charakter, tak? Docelowe 68 st będzie dobre? Czy robić przerwy w kilku temperaturach, ewentualnie krótsze przerwy w niższych temp, żeby nie było za wytrawne. Mam się trzymać, żeby długość zacierania dochodziło do min 60 min, tak?

 

 

3. Sam przepis

 

Takie surowce posiadamy:

Pale Ale (Strzegom) - 5 kg

Biscuit (CastleMalting) - 0,5 kg

Crystal 150 EBC (CastleMalting) - 0,5kg

Palony Jęczmień - 0,5kg

 

EKG - 50g

Fuggles - 50g

Equinox, Columbus, Centennial - bliżej nieokreślone ilości

Drożdże S-04

 

Plan jest słody wszystkie wykorzystać. Palonego dać 50g pod koniec zacierania. Z Brewtarget wychodzi mi 17l o 12,2BLG. Dobrze liczę? //naprawione

 

20g Fuggles 60'

25g EKG 10'

w woreczkach

 

Czy ma to ręce i nogi?

Edited by marek.b

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z 6kg słodów na pewno wyjdzie więcej niż 17l 12,2 blg, musisz mieć coś źle wbite albo ustawioną bardzo niską wydajność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Plan jest słody wszystkie wykorzystać.
Zdecydowanie za dużo specjalnych.

 

 

Palonego dać 50g pod koniec zacierania.
Za mało. Robiłem ostatnio IRA i i niestety nie udało mi się trafić kolorem, a użyłem 90g na 12,5 litra.

 

 

Z Brewtarget wychodzi mi 17l o 12,2BLG. Dobrze liczę?
Źle. Coś za niska wydajność jak kolega napisał.

 

Ja Kierowałem się tym opracowaniem przy warzeniu. Polecam lekturę.

https://byo.com/stories/issue/item/1868-irish-red-ale-style-profile

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jak się chce uzyskać czerwony kolor z zasypu losowymi karmelowymi i tylko palonym jęczmieniem to faktycznie może być trudniej

Jakąś bazę dla tego koloru trzeba zrobić  bo 90 g na 12 litrów to już jest naprawdę dużo.

Posmaki palone mogą się pojawiać w tle a nie zdominować całą resztę

Edited by xcynix

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jakąś bazę dla tego koloru trzeba zrobićbo 90 g na 12 litrów to już jest naprawdę dużo.
Posiłkowałem się przepisami mądrzejszych ode mnie które w zasadzie przewidują wykorzystanie słodu bazowego plus niewielką ilość karmelu. Myślę, że może nie ilość, tylko czas w którym dodałem palony spowodowała, że nie wyszło takie red. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo może tym mądrzejszym "kimkolwiek byli" nie zależało żeby było bardzo czerwone tylko żeby się w widełkach stylu mieściło?

 

Głupia sprawa ale w uzyskaniu czerwieni może bardzo pomóc użycie "niestylowego" monachijskiego :)

I gdybym bardzo chciał żeby wyszło czerwone to wolał bym pójść tą droga niż zwiększaniem ilości jęczmienia palonego
 

Edited by xcynix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już wiem co skopałem przy liczeniu, teraz wychodzi normalnie.

 

 

 

Jakąś bazę dla tego koloru trzeba zrobićbo 90 g na 12 litrów to już jest naprawdę dużo.

Posiłkowałem się przepisami mądrzejszych ode mnie które w zasadzie przewidują wykorzystanie słodu bazowego plus niewielką ilość karmelu. Myślę, że może nie ilość, tylko czas w którym dodałem palony spowodowała, że nie wyszło takie red.

 

 

A kiedy dodałeś palony jęczmień?

 

Zmodyfikowałem trochę surowce:

 

13 BLG przy 22,5l; 28EBC = 14 ERC

 

Pale Ale - 87 % - 5 kg

Biscuit -  7 % - 0,4 kg

Crystal 150EBC - 5 % - 0,3 kg

Palony jęczmień - wychodzi, że potrzeba 50g

 

Jakieś rady co do temp zacierania? Dalej za dużo specjalnych?

 

Bo może tym mądrzejszym "kimkolwiek byli" nie zależało żeby było bardzo czerwone tylko żeby się w widełkach stylu mieściło?

 

Głupia sprawa ale w uzyskaniu czerwieni może bardzo pomóc użycie "niestylowego" monachijskiego :)

I gdybym bardzo chciał żeby wyszło czerwone to wolał bym pójść tą droga niż zwiększaniem ilości jęczmienia palonego

Teoretycznie kalkulator pokazuje, że kolor osiągniemy dobry i to przy niedużej ilości jęczmienia. Myślisz, że mimo to warto sięgnąć po monachijski kosztem pale ale? Jak tak to jaki stosunek?

Edited by marek.b

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A kiedy dodałeś palony jęczmień?
Do wysładzania, jak przenosiłem zacier do filtracji. Teraz dałbym do gara pod koniec zacierania. Do uzyskania tego co chciałem zabrakło niewiele.

 

 

13 BLG przy 22,5l
Myślę, że powinieneś uzyskać więcej. Mi tak na szybko policzone wychodzi 22,5L 15 ° Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teoretycznie kalkulator pokazuje, że kolor osiągniemy dobry i to przy niedużej ilości jęczmienia. Myślisz, że mimo to warto sięgnąć po monachijski kosztem pale ale? Jak tak to jaki stosunek?

Jesteś w granicach stylu i Ci to wystarcza to nie .

Monachijskiego bym użył jeśli bym chciał zrobić piwo "czerwone ale" i na tej czerwieni zależało by mi przede wszystkim

Edited by xcynix

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Teoretycznie kalkulator pokazuje, że kolor osiągniemy dobry i to przy niedużej ilości jęczmienia. Myślisz, że mimo to warto sięgnąć po monachijski kosztem pale ale? Jak tak to jaki stosunek?

Jesteś w granicach stylu i Ci to wystarcza to nie .

Monachijskiego bym użył jeśli bym chciał zrobić piwo "czerwone ale"

 

Właśnie czerwone czerwone chcę. Granicami stylu się posługuję, bo jeszcze nie mam doświadczenia pozwalającego skorelować cyfry z rzeczywistymi wynikami.

 

Całkowicie monachijski zamiast pale ale? Czy jakaś domieszka po prostu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie jest tak że Monachijski zamiast pale ale da Ci czerwony ale powinien pomóc

Teoretycznie to podobno trzeba celować w 34 EBC i liczyć na szczęście

Ja bym szedł taką ścieżką że bazowe pale ale i monachijski pół na pół,  karmele to carared, caraamber, i jęczmień palony nie przesadna ilość ale żeby być blisko tego 34 EBC

A co by wyszło i co bym zmieniał to byłbym mądrzejszy za drugim razem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.