Jump to content
BC BROWAR DOMOWY

FERMENTACJA CICHA

Recommended Posts

Jak się ma fermentacja cicha do rodzajów drożdży i temperatury fermentacji, ile to ma trwać, piwo dolnej fermentacji trzymam około 4-5 tygodni a górnej fermentacji około 3 tygodni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze czemu temat capslockiem pisany?

Po drugie nie istnieje nic takiego jak fermentacja cicha -to sztuczny podział stworzony przez piwowarów, bardzo szkodliwy często. Temat poruszany na forum tyle razy, że aż wyszukiwarka jęknęła "Dlaczego mnie nie użyłeś?" Znaków zapytania nie widzę więc nie wiem na co zbytnio mam odpowiedzieć. Ty masz 10 lat, że wysłowić się nie potrafisz? Drugi temat i nie wiadomo o co chodzi... Ale spróbuje odpowiedzieć:

 

Jak się ma fermentacja cicha do rodzajów drożdży i temperatury fermentacji

 

Nijak się ma. Drożdże to nie komputery nie są zaprogramowane konkretne szczepy czasowo by w danym momencie i temp. dać piwowarowi do zrozumienia "To czas na cichą Panie przelej nas"

 

ile to ma trwać

Tyle ile potrzeba i sobie piwowar wymyśli.

 

piwo dolnej fermentacji trzymam około 4-5 tygodni a górnej fermentacji około 3 tygodni.

Bardzo ładnie i prawidłowo.

 

Sprecyzuj o co Ci chodzi.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.