Jump to content
Sign in to follow this  
Nonik

Jak przerobić garnek elektryczny?

Recommended Posts

Witam,

przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej?

A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza? 

 

Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej?

 

A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza?

 

Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach?

To normalny lidlowski tylko ładniejszy. Na forum jest kilka tematów. Co masz na myśli żeby zrobić jaj w browarze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Tylko ja chyba myślę o czymś innym i wole bez kosza chyba...

FD, silnik od wycieraczek samochodowych, pręt gwintowany, płaskowniki z nierdzewki, profil (coby mieszadło do czegoś przymocować), nakrętki, wiertarka. Zależnie od źródeł (złomowiska, itp., itd.) najdroższe może okazać się dobre fałszywe dno.

 

W kwestii kranu:
Mam dokładnie taki sam model. Wstępnie będzie all-in-one. Fabrycznie jest tam otwór 3/8". Części kupione w internecie kosztowały mnie niecałe 60zł z dostawą (zawór kulowy, nypel, nakrętka, króciec na wężyk - uszczelki dostajesz z garem: 2x silikon). Taka "opcja minimum" jeśli chodzi o wymianę kranu ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Witam,

przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej?

 

A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza?

 

Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach?

To normalny lidlowski tylko ładniejszy. Na forum jest kilka tematów. Co masz na myśli żeby zrobić jaj w browarze?

 

no żeby jakoś to połączyć z kadzią filtracyjną i żeby zacier przepompowywać do niej a potem brzeczkę z powrotem. Chyba że to jest jakieś kombinowanie na siłe, drogie i nie fajne i istnieje jakiś łatwiejszy sposób na oddzielenie słodu od płynu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

Witam,

przeszukując internety natrafiłem na taki garnuszek http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-hyundai-pc200ss-i6541539462.htmli tak sie zastanawiam czy ktoś z was ma doświadczenie z takim sprzętem w roli kadzi zacierno- warzelnej?

 

A może ktoś przerobił już taki garnek na taki pro, z "normalnym" kranem, mieszadłem itd? jaki był koszt przeróbki, jak się sprawdza?

 

Jak ewentualnie go przerobić, jakie materiały i czy jest możliwość w tani sposób połączyć ten elektryczny garnek np z innym garnkiem (kadzią filtracyjną), żeby zrobić już tak jak jest w browarach?

To normalny lidlowski tylko ładniejszy. Na forum jest kilka tematów. Co masz na myśli żeby zrobić jaj w browarze?

no żeby jakoś to połączyć z kadzią filtracyjną i żeby zacier przepompowywać do niej a potem brzeczkę z powrotem. Chyba że to jest jakieś kombinowanie na siłe, drogie i nie fajne i istnieje jakiś łatwiejszy sposób na oddzielenie słodu od płynu?
Przy tym wybiciu szkoda zachodu

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niestety przy takiej pojemności 27 litrów maksymalny zasyp to ile 8 kg? Więc trzeba się zastanowić czy ma to sens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Sa 2 opcje. 1) Idziesz na maxa w hobby/obsesje i przerabiasz ile sie da (ile portfel wytrzyma :) ). 2) BIAB

jak już tak stanowczo zawężono możliwości to polecę tą trzecią opcję - mieszadło i sraczwężyk :D

 

 

No niestety przy takiej pojemności 27 litrów maksymalny zasyp to ile 8 kg?

No niestety, z mieszadłem sypałem do 9,5kg słodów do zacierania i poza przewidywalnymi odstępstwami od normy innych problemów nie zauważyłem :)

więc uważam iż niektórzy za dużo "myślą",  a chyba mniej robią :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.