Jump to content
Tomasz Zieliński

Jaka kolba Erlenemyera?

Recommended Posts

Witam,

 

Chcę kupić kolbę Erlenmeyera do robienia starterów. Chcę warzyć mocne piwa [około 26 Blg]. Wiem jednak, że z uwagi na mój sprzęt i wydajność mogę sobie pozwolić na warkę liczącą około 12 litrów tego trunku. Czy w związku z tym mogę kupić kolbę 1 litr, czy jednak bezpieczniej będzie mieć 2-u litrową z uwagi na pojemność wymaganego startera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobienie nawet 12 litrów blg 26 ze startera to karkołomny pomysł nawet jeśli zrobisz go kilkustopniowo.

Zmarnujesz czas, prace i piwo ze starterów które będziesz wylewał a gęstwy i tak nie uzyskasz tyle ile byś miał w słabszej warce na rozruch

 

Co nie znaczy że warto brać mniejsza kolbę bo czasem jednak starter dwustopniowy może mieć sens i wtedy już w litrowej będzie ubogo.

Różnica w cenie chyba nie jest aż tak wielka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w kolbie 2 litrowej robię 2 litrowe startery bez problemu. Fakt, gotowania trzeba pilnować i trzymać na minimalnym ogniu, ale piana w starterze z reguły ma z centymetr, a te kolby przecież nie mają 2 litry pod sam rant, tylko mają zapas.

 

No a reszta została już powiedziana. Ja kupiłem 2 litry i w sumie czasem żałuję, że 3 litrowej nie mam jak np. trzeba rozruszać drożdże na dolniaka. A piwa 26blg = gęstwa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam się nie znam, ale dlaczego nie można zrobić startera dla 12 litrów piwa 26 Blg?

Też się nie znam :smilies: . Wydedukuję super ekonomicznie: można 3 saszetki płynnych drożdży rozbujać w kolbie (ponad 100zeta) i zadać... albo wykonać jakieś piwo i zebrać darmową gęstwę a potem zadać do mocarza. Poniżej fajna odpowiedź, ciekawe czy zadanie więcej saszetek powiększa starter?

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ja tam się nie znam, ale dlaczego nie można zrobić startera dla 12 litrów piwa 26 Blg?

Też się nie znam :smilies: . Wydedukuję super ekonomicznie: można 3 saszetki płynnych drożdży rozbujać w kolbie (ponad 100zeta) i zadać... albo wykonać jakieś piwo i zebrać darmową gęstwę a potem zadać do macarza.

 

A po co  od razu 3? Nie można jednej? Tym bardziej, że różnica w końcowej ilości drożdży wcale nie będzie 3-krotna... ba, nie będzie nawet 2-krotna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.