Skocz do zawartości

Piwo z "resztek", bezstylowiec


Tomasz Zieliński

Rekomendowane odpowiedzi

Planowałem uwarzyć bittera, ale w znalazłem w moim magazynie jakieś niewykorzystane słody. Są to:

 

karmelowy 30 - 0,1 kg

karmelowy 600 - 0,1 kg

carafa II - 0,1 kg

 

Zastanawiam się, czy jeśli dorzucę :

 

4 kg pale ale i np 0,5 monachijskiego czy wiedeńskiego

 

to wyjdzie mi coś do wypicia. Nie oczekuję fajerwerków. Zależy mi tylko, żeby wykorzystać resztki słodów i stworzyć coś, co bez większego bólu będzie się dało wypić. Co sądzicie?Macie jakieś inne pomysły?  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć Tomasz. 

Jak najbardziej wyjdzie Ci piwo pijane z tego. Te słody zwiększą barwę (na czerwoną) i wniosą trochę posmaków ciastek przypieczonych, słabej czekolady czy nuty orzechowej. 

 

Jak przeprowadzisz prawidło fermentację to wyjdzie Ci piwko pijalne, smaczne. Chmielenie masz jakieś w planach, czy planujesz Gruit zrobić? A grzybki Prawdziwki, czy Koźlaki? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć Tomasz. 

Jak najbardziej wyjdzie Ci piwo pijane z tego. Te słody zwiększą barwę (na czerwoną) i wniosą trochę posmaków ciastek przypieczonych, słabej czekolady czy nuty orzechowej. 

 

Jak przeprowadzisz prawidło fermentację to wyjdzie Ci piwko pijalne, smaczne. Chmielenie masz jakieś w planach, czy planujesz Gruit zrobić? A grzybki Prawdziwki, czy Koźlaki? 

Chmiel EKG drożdże S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chmiel EKG drożdże S-04

 

To jedziesz z koksem. Rad Ale Ci wyjdzie, pijane z ciekawymi nutami słodowymi i orzechowymi. Chmiel doda trochę kwiatków i jak znalazł. :)  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.