Jump to content

Piwo z "resztek", bezstylowiec


Recommended Posts

Planowałem uwarzyć bittera, ale w znalazłem w moim magazynie jakieś niewykorzystane słody. Są to:

 

karmelowy 30 - 0,1 kg

karmelowy 600 - 0,1 kg

carafa II - 0,1 kg

 

Zastanawiam się, czy jeśli dorzucę :

 

4 kg pale ale i np 0,5 monachijskiego czy wiedeńskiego

 

to wyjdzie mi coś do wypicia. Nie oczekuję fajerwerków. Zależy mi tylko, żeby wykorzystać resztki słodów i stworzyć coś, co bez większego bólu będzie się dało wypić. Co sądzicie?Macie jakieś inne pomysły?  

Link to post
Share on other sites

Cześć Tomasz. 

Jak najbardziej wyjdzie Ci piwo pijane z tego. Te słody zwiększą barwę (na czerwoną) i wniosą trochę posmaków ciastek przypieczonych, słabej czekolady czy nuty orzechowej. 

 

Jak przeprowadzisz prawidło fermentację to wyjdzie Ci piwko pijalne, smaczne. Chmielenie masz jakieś w planach, czy planujesz Gruit zrobić? A grzybki Prawdziwki, czy Koźlaki? 

Link to post
Share on other sites

Cześć Tomasz. 

Jak najbardziej wyjdzie Ci piwo pijane z tego. Te słody zwiększą barwę (na czerwoną) i wniosą trochę posmaków ciastek przypieczonych, słabej czekolady czy nuty orzechowej. 

 

Jak przeprowadzisz prawidło fermentację to wyjdzie Ci piwko pijalne, smaczne. Chmielenie masz jakieś w planach, czy planujesz Gruit zrobić? A grzybki Prawdziwki, czy Koźlaki? 

Chmiel EKG drożdże S-04

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.