Jump to content
Sign in to follow this  
Shamman

Temperatura drugiej fermentacji Coopers.

Recommended Posts

Dzisiaj przelałem po burzliwej swoją pierwszą Warke do butelek, wykazywało mi niecałe 2 blg. Temperatura burzliwej to 23 momentami 24 stopnie. Po 5 dniach bulgotanie ustało. Dziś wrzuciłem wszystko w PETy 0,9l + 7,5 grama glukozy. Na ulotce jest napisane żeby w butelkach dstawić piwo do temperatury 18-20 C, coś się stanie jak odstawie do piwnicy na 14 C? Boje się żeby czegoś nie spiepszyć. Narazie piwo stoi w butelkach w temp 23 C a ja czekam na rady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szybko zabutelkowałeś nawet jak na piwo z puszki, a co do temp. to w 14 °C będzie się wolniej gazować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytając powyższe zastanawiam się po co ten pośpiech?

Ale jeśli chcesz pośpieszyć to oczywiście zostaw w tych 23°C. To w tym przypadku niczego nie zmieni.

Tak sobie tylko myślałem, że robimy to w jakimś celu :-)

Sobie też życzę cierpliwości ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co pośpiech to właściwie nie wiem, może po prostu nie mogę się doczekać co z tego pierwszego wyjdzie. Narazie tak jak napisał przedmówca zostawie w temperaturze 23 C ale kiedy powinienem przenieść do tej niższej - 14C ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam właśnie zacząłem robić z puszki browarka. Moim zdaniem dobrze zrobiłeś że szybko zlałeś ja się nie spieszyłem i tak jak na ulotce pisze że jak się za późno zleje to może być kwaśne a moje właśnie kwaśnawe jest lekko. Zostaw w temperaturze pokojowej tydzień a potem do piwnicy. Po 3 tygodniach masz już prawie gotowe smak wyklaruje się w granicach 80%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem, dlaczego ma być kwaśnawe jak się człowiek nie pospieszy. Kwas powstaje w wyniku kontaktu z tlenem, a jeśli masz szczelnie zamknięty fermentor, to powietrze zostało wypchnięte podczas fermentacji i piwo ma kontakt tylko z CO2. Kwaśnawość w Twoim piwie może być raczej wynikiem drożdży brewkitowych, które często dają takie właśnie efekty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże produkują etanol, fuzle, estry i fenole.

Kwasy produkują bakterie kwasu mlekowego (beztlenowe) i octowe (tlenowe). Otwieranie fermentora zaprasza je do wnętrza, bo one podróżują sobie z kurzem po świecie wypatrując właśnie takich okazji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No w sumie prawda, być może zrobiłem błąd bo zlewałem z balona szklanego taką rurka do wina z pąpką i tam być może się jak leciało napowietrzyło troszkę w tej pompce. Więc następnym razem użyje zwykłego prostego wężyka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.