Jump to content
Guest

Taki Jak Każdy Inny

Recommended Posts

Guest

recepturki

między 1 a 6 były jeszcze atam jakies ale nie prowadziłęm ścisłych notatek)

1 brewkit z coopers'a (nie pamiętam jakie)

2 Witbier (receptura od Dori)

3 American Stout (receptura zapożyczona)

4 Dry Stout (receptura gdzieś zapożyczona)

5 IPA (receptura własna)

6 Imbirowe (receptura własna) 15 Blg

7 Dry Stout (receptura własna) 14 Blg

8 APA (receptura własna) 13 Blg

9 Polski "ejl" (receptura własna) 11 Blg

10 Imperia IPA 19,5 Blg

11 Milk Stout (receptura od Undeath'a z poprawioną ilością laktozy)

12 Robust Porter (receptura od Klimek.pl) 16Blg

13 American Stout (receptura własna)

14 Polish Pale Ale z wiśniami (receptura własna) 13 Blg

15 American Wheat (receptura od klimek.pl) 13 Blg

16 Grodziskie (receptura własna) 9 Blg

17 APA (receptura własna) 12 Blg

18 Cafe Macchiato Ale (miał byc coffy stout) 10blg

19 Polish Ale II 12Blg x2

20 Dry Stout 11blg 20l

21 American Wheat (gęstwa) x2

22 AIPA 13blg 23l

23 APA

 

W przygotowaniu:

 Bitter

 FES

 American Stout II

 IPA

 APA SH

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Grodziskie receptura własna

Zasyp:

- 2,5kg pszeniczny wędzony dębem

- 1kg pszeniczny

 

Drożdże:

 S-04 - jedna saszetka

 

 

Zacieranie:

- 65°C zasyp

- 63-61°C/30min

- 73°C/25min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

Magnum 6,4aa 30g/60min

Lubelski 15g/15min

 

 

Refermentacja:

g/L

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

APA receptura własna 11°Blg

Zasyp:

- 3kg Pale Ale Strzegom

- 1kg Pilzneński Strzegom

- 0,2 Carabelge

 

Drożdże:

 S-04 - jedna saszetka

 

 

Zacieranie:

- 65°C zasyp

- 63-61°C/30min

- 73-71°C/25min

- 76°C/ 10min Wygrzew

 

Gotowanie i chmielenie:

Magnum 6,4aa 20g/60min

Citra30g/15min

Citra 20g/5min

 

Refermentacja:

g/L

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

American Wheat 13Blg receptura od Klimekpl z modyfikacjiami

Zasyp:

- 2,5kg pszeniczny

- 2kg pilzneński

- 0,25kg Prażona Pszenica

 

Drożdże:

 US-05 - jedna saszetka

20.06.2017 gęstwa s-04 po coffy stout 2 pokolenie

 

Zacieranie:

- 69°C zasyp

- 66-67°C/70min

- 72°C/20min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

Equinox 10g/60min

Pekko 10g/15min

ADHA 484 10g/10min

 

Chmielenie na zimno:

Pekko 30g

ADHA 484 20g

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Polskie Pale Ale z wiśniami 13Blg receptura własna

Zasyp:

- 3,6kg Pale Ale

- 0,1kg Karmel 300

- 0,54kg Pszeniczny

- 0,1kg Prażona pszenica

- 0,05kg Aroma

- 0,25kg karmel 30

 

Drożdże:

 S-04 - jedna saszetka

 

 

Zacieranie:

- 65°C zasyp

- 62°C/45min

- 72°C/30min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

Magnum 25g/60min

Lubelski 40g/15min

Wiśnie mrożone z hortexu 3x450g=1,35kg/15min

efekt mało zadowalający.wisni prawie czuć.

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

American Stout 

Zasyp:

- 3,5kg Pale Ale

- 0,2kg chocolate (uk)

- 0,1 kg Biscuit

- 0,1kg Carafa III

- 0,2 karlmel 300 

 

Drożdże:

 S-04 - jedna saszetka

 

 

Zacieranie:

- 65°C zasyp

- 62°C/45min

- 72°C/30min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

Nugett - 30g/60min

Lemon Drop 20g/15min

Ahtanum 20g/10min

 

Chmielenie na Zimno 

Summit - 30g

El dorado - 30g

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Robust Porter receptura od Klimka a on ma ją od Undeath'a

Zasyp:

- 3,8kg Pale Ale

- 0,5kg Monachijski

- 0,25kg chocolate (uk)

- 0,2 kg Aroma 100ebc

- 0,2 kg Biscuit

- 0,1kg barwiący

- 0,5 Crystal 160ebc

 

Drożdże:

 S-04 - jedna saszetka

 

 

Zacieranie:

- 65°C zasyp

- 63°C/45min

- 72°C/30min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

Northdown (uk) 50g/60min

Bramling Cross (uk) 25g/15min

 

 

Refermentacja:

g/L

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Milk Stout receptura od Nieśmiertelnego

Zasyp:

- 2,2kg Pale Ale

- 1,5kg Monachijski

- 0,4 Karmel jasny 30

- 0,4 kg Karmel ciemny 300

- 0,2 kg carafa III

 

Drożdże:

 S-04 - jedna saszetka

 

 

Zacieranie:

- 65°C zasyp

- 62°C/50min

- 72°C/25min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

- gotowanie 70 min

60min - Zeus 30g

Laktoza 15min/250g + 250g pod koniec cichej po stwierdzeniu ze jednak samo 250g to za mało. Minimum Lakto do tego piwa to 500g/20l

 

 

Refermentacja:

5,7g/L

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Imperial IPA 19,5Blg

 

Zasyp:

- Pale Ale - 6kg

- Monachijski - 1kg

- Karmelowy 300 - 0,2kg

- Carabelge - 0,2 kg

 

Drożdże:

s-04 dwie saszetki

 

Zacieranie:

67°C zasyp

62°C 70 min

72°C 30 min

76°C 10 min

 

Chmiel:

-Nugget 15%aa - 60g/60min

-Sorachi Ace 12,5%aa - 25g/15min

 

Na zimno:

-Cascade - 50g

-Belma - 35g

-Sorachi Ace - 25g

 

Temperatura otoczenia podczas fermentacji 14°C, bez cichej. Czas pracy 6h

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Polskie Ale (receptura własna) 11Blg

 

Zasyp:

-Pilzneński 2kg

-Pale Ale 2kg

-Karmel 30 0,2kg

-Pszeniczny 0,2kg

 

Drożdże:

s-04

 

Zacieranie:

65°C zasyp

62°C 45 min

72°C 25 min

76°C 10 min

 

Chmiel:

-Magnum 60 min/ 30g

-Lubelski 15min/ 20g

 

Piwo wyszło bardzo dobre.

 

 

Temperatura otoczenia podczas fermentacji 14-15°C, bez cichej. Czas pracy 5h. 

Butelkowanie przy3 Blg

Glukoza 6g/litr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

APA receptura własna 13Blg 22L

Zasyp:

- 4kg Pale Ale

- 0,5kg Monachijski

- 0,2 kg Biscuit

- 0,2kg Cara Clair (odpowiednik Carapils)

- 0,2 kg Carabelge

 

Drożdże:

 S-04 - jedna saszetka

 

 

Zacieranie:

- 65°C zasyp

- 62°C/50min

- 72°C/25min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

- gotowanie 60 min

- 20g Admiral -- 60 min

- 15g Citra -- 15 min

- 20g Cascade --10 min

 

 

Chmielenie na zimno:

30g Cascade (niestety mało. Powinno się wrzucić najmniej 60g)

 

Refermentacja:

6g/L

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Dry Stout receptura własna 14Blg 22L

Zasyp:

- 3kg Pale Ale

- 1kg Monachijski

- 0,2 kg Czekoladowy

- 0,1kg Jęczmień Palony (barwiący)

- 0,3 kg Karmelowy

 

Drożdże:

 S-04 - jedna saszetka

 

Dodatki:

- 100g imbiru obranego ze skórki startego w paseczki

 

Zacieranie:

- 65°C zasyp

- 62°C/60min

- 72°C/30min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

- gotowanie 60 min

- 28g Junga -- 60 min

- 15g Lomik -- 15 min

- 20g Marynka --5 min

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Imbirowe 15Blg 21L

Zasyp:

- 5kg pilzneński

 

Drożdże:

 US-05

 

Dodatki:

- 100g imbiru obranego ze skórki startego w paseczki

 

Zacieranie:

- 69°C zasyp

- 65°C/60min

- 72°C/30min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

- gotowanie 60 min

- 25g Marynka 10%aa -- 60 min

- 20g Lubelski -- 15 min

- 100g imbiru --15 min

 

 

Refermentacja:

6g/L

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Cafe macchiato ale 10Blg 21L

Zasyp:

- 3,5kg Pale Ale (malteurop)

- 0,8 kg palone żyto (strzegom) <------winowajca zjepsutego koloru

- 0,3kg Black Castelmalting

- 0,2 kamel 150

 

Drożdże:

 S-04

 

Dodatki:

- kawa na po fermentacji ale jeszcze nie wiem ile dam i jakim sposobem

 

Zacieranie:

- 69°C zasyp

- 65°C/60min

- 72°C/30min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

- gotowanie 60 min

- 35g Magnum 13,5aa------60min

- 30g Lubelski 3,5aa--------15min

 

 

Refermentacja:

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Polish Ale II 12,5Blg 25L

 

Zasyp:

- 5,2kg Pale Ale (strzegom)

Drożdże:

 US-05

 

 

Zacieranie:

- 65°C zasyp

- 62°C/60min

- 72°C/30min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

- gotowanie 60 min

- 35g Junga 11aa------60min

- 20g Lubelski 3,5aa--------15min

 

 

Refermentacja:

 

 

Wydajnośc około 67% (słabo)

czas pracy 6h

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Dry stout 11Blg 20L

 

Zasyp:

- 4 kg Pale Ale Malteurop

- 46 g chocolate 1200

- 50 g castelmalt

- 50 g żyto palone

 

Wszystkie słody wrzucone razem od początku zacierania

Drożdże:

 S-04

 

 

Zacieranie:

- 65°C zasyp

- 62°C/60min

- 72°C/20min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

- gotowanie 60 min

- 40g magnum 11aa------60min

- 30g Lubelski 3,5aa--------15min

 

 

Refermentacja:

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

American Wheat 11,5Blg receptura własna 21l

Zasyp:

- 2kg pszeniczny

- 2,3kg pilzneński

 

Drożdże:

 gęstwa s-04 po coffy stout 2 pokolenie 100ml

 

Zacieranie:

- 69°C zasyp

- 66-67°C/70min

- 72°C/20min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

chinook 15g/60min

Cascade 15g/5min

 

 

Chmielenie na zimno:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Lakier - a Ty działasz na tej pszeniczce z malteuropa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Lakier - a Ty działasz na tej pszeniczce z malteuropa ?

nie pamiętam z której słodowni...coś mi sie zdaje że viking. Mam jakiś słód z WFP i nie pamiętam co to jest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

z WFP to vikinga masz - niuchnij ;) zapewne karmel i miodowy z serii colorado

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

 

Zadowolony jesteś z tych piwerek z imbirem?
To była jedna z moich pierwszych warek i tak średnio ją pamiętam...pewnie była mało szczególna. Teraz jakbym robił zrobiłbym coś na bazie pszenicy, bardzo lekkiego żeby imbir wybił się mocno na 1. plan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

Zadowolony jesteś z tych piwerek z imbirem?
To była jedna z moich pierwszych warek i tak średnio ją pamiętam...pewnie była mało szczególna. Teraz jakbym robił zrobiłbym coś na bazie pszenicy, bardzo lekkiego żeby imbir wybił się mocno na 1. plan. 

 

Wiesz ja uwielbiam kompot z jabłek z imbierem - ciekawe czy dałoby się jakoś zrobić piwko nawiązujące w smaku właśnie do takiego kompotu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

AIPA 13Blg receptura własna 24l

Zasyp:

- 4,5 Pale Ale

- 0,6kg Honig malt

- Karmel 300 strzegom

 

Drożdże:

 gęstwa s-04 3 pokolenie 100ml

 

Zacieranie:

- 69°C zasyp

- 66-67°C/50min

- 72°C/20min

- 76°C/ 10min

 

Gotowanie i chmielenie:

Magnat 30g/60min

Ahtanum 18g/15min

Lemon Drop 11g/15min

Mound Hood 30g/5min

 

Chmielenie na zimno:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.