Jump to content
Sign in to follow this  
krzychu44

Zbyt niskie BLG

Recommended Posts

Witam wszystkich. Przed chwilą skończyłem warzyc swe pierwsze piwo z ekstraktow i już pojawił sie problem. Generalnie piwo jasne pale ale 12 BLG, po rozcienczeniu do 22 l wg przepisu, aerometr wskazał 10. Gotowalem 15 l wody, po schlodzeniu i przelaniu do fermentatora pozostało 13,5 l o stężeniu 16 BLG. Chodzi mi o to co zrobiłem źle? I czy będą tego jakieś skutki poza słabszym piwem? Jak smakowite wyjdzie?

 

Sent from my HTC One S using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Weź troche bardziej z sensem napisz o co chodzi. Krok po kroku co robiles.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile miałeś ekstraktów?

Według podanych przez Ciebie parametrów zgaduję, że 1,7kg+1,2kg.

Jeśli nie popsujesz fermentacji, to piwo powinno wyjść normalne, tyle że trochę lżejsze, słabsze i bardziej wodniste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zagotowalem 15 l wody, później wlalem ekstrakt bruntal jasny 2 x 1,7kg, zamieszalem i pozostawilem do wrzenia. Następnie dosypalem 20 g marynki, po 45 minutach 20 g lubelskiego. Pp godzinie odcinka i chłodzenie w w wannie. Schlodzilem do 25 stopni, pobralem próbkę, miała 16 BLG, przelalem do fermentatora, uzupelnilem wodę do objętości 22 l, kolejny pomiar wskazał 10 BLG i zadałem uwodnione drozdze. Fermentator do skrzynki i sobie bulka.

 

Sent from my HTC One S using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z 3.4kg ekstraktu na 22L powinno wyjść ok. 11Blg. Jak masz 10 to

- źle wypłukałeś puszki

- niedokładny areometr (nie "aerometr", jak napisałeś)

- niedokładny pomiar gęstości lub objętości brzeczki

 

ale ogólnie to się nie ma co przejmować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie że dużo wody dodałeś do fermentatorow. Jak karza Ci w instrukcji uzupelnic do 24litrow to zawsze wlewam 23l i dopiero sprawdzam ile masz blg. Wtedy będziesz wiedział czy dolać ten dodatkowy litr czy nie. Albo sprawdź swój areometr wlej do niego wodę o temp. 21st C i jak wyjdzie zero to znaczy że działa dobrze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej jest skorzystać ze wzoru na stężenia i od razu wiadomo ile wody dolać. Jeśli masz wystarczająco duży gar to lepiej warzyć już rozcieńczoną brzeczkę żeby chmielenie było efektywniejsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Balingomierz dobrze wskazuje. Wydaje mi sie, ze za dużo ekstraktu zostało w puszce i faktycznie, mogłem mię iść za instrukcja jak napisał Kolega conradock, tylko zostawić sobie zapas. Lub poprostu skorzystac z kalkulatora. Na przyszłość będę już wiedział. DZięki wszystkim za pomoc.

 

Sent from my HTC One S using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.