Jump to content
Sign in to follow this  
aston

Fermentująca w lodówce gęstwa drożdżowa

Recommended Posts

Cześć

 

Tydzień temu zbierałem gęstwę z Belgijskiego Pale Ale 13 BLG. Piwo po burzliwej zeszło do 3 BLG.

Dziś zaglądam do lodówki i pokazał mi się widok taki jak na zdjęciu - gęstwa zaczęła bardzo zdrową fermentację :)

Planowałem użyć tą gęstwę w następny weekend do warzenia Quadrupla. Jak myślicie, czy do czegoś się jeszcze nada czy lepiej kupować świeże drożdże? W ogóle, dlaczego fermentacja ruszyła? Ktoś się spotkał z podobną sytuacją?

Drożdże: pierwsze pokolenie FM26.

post-12762-0-48058600-1487439263_thumb.jpg

post-12762-0-91477000-1487439263_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też tak miałem jak pierwszy raz zbierałem gęstwę po US-05, potem już nigdy się to nie powtórzyło.

To na górze, to zdrowe drożdże - możesz zadać zarówno górną jak i dolną warstwę, płynu możesz się pozbyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.