Skocz do zawartości

Fermentująca w lodówce gęstwa drożdżowa


aston

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

 

Tydzień temu zbierałem gęstwę z Belgijskiego Pale Ale 13 BLG. Piwo po burzliwej zeszło do 3 BLG.

Dziś zaglądam do lodówki i pokazał mi się widok taki jak na zdjęciu - gęstwa zaczęła bardzo zdrową fermentację :)

Planowałem użyć tą gęstwę w następny weekend do warzenia Quadrupla. Jak myślicie, czy do czegoś się jeszcze nada czy lepiej kupować świeże drożdże? W ogóle, dlaczego fermentacja ruszyła? Ktoś się spotkał z podobną sytuacją?

Drożdże: pierwsze pokolenie FM26.

post-12762-0-48058600-1487439263_thumb.jpg

post-12762-0-91477000-1487439263_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też tak miałem jak pierwszy raz zbierałem gęstwę po US-05, potem już nigdy się to nie powtórzyło.

To na górze, to zdrowe drożdże - możesz zadać zarówno górną jak i dolną warstwę, płynu możesz się pozbyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.