Jump to content
conradock

Cicha fermentacja

Recommended Posts

Witam,dziś popełniłem pierwszą Warke nie z brekwita co zajęło mi 10godzin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam pytanie, dzis popelnilem swoja pierwsza warke z zacieraniem i mialo byc 12blg, wyszlo 15blg. Wszystko spowodowane tym że odparowalo mi 6litrów brzeczki,przez to że nie mogłem na swojej kuchence doprowadzić do wrzenia. Wyszło mi 18litrow piwa. Moje pytanie jest takie, czy mogę po burzliwej fermentacji zlać do dwóch fermentatorow,bo w jednym chcialem zrobic chmielenie na zimno. Mam dwa fermentatory 33litrowe i boję się, że to może przyczynić się śp zakażenia piwa bo będzie za dużo przestrzeni nad piwem. Jak się mylę to proszę mnie poprawić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam za ten temat nie dodał mi się cały tekst,który napisałem,wszystko przez to ze z komórki pisze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niby tak tylko,w sumie mam już trzy wiadra i mi starczy. Ale spróbuję w tych dużych może się nic nie stanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

DRY stout 12blg,ale wyszło 15blg. A chce chmielic polowe,tak poprostu z ciekawości jaka będzie roznica.

Edited by conradock

Share this post


Link to post
Share on other sites

DRY stout 12blg,ale wyszło 15blg. A chce chmielic polowe,tak poprostu z ciekawości jaka będzie roznica.

Jak masz kranik i nie zbierasz gęstwy to można zabutelkować tą połowę a później dosypać chmielu. Oczywiście musisz poczekać do końca fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A 50g citry to nie będzie za dużo na około 9litrów piwa?. Niby to tylko będzie na aromat,ale co za dużo to nie zdrowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A 50g citry to nie będzie za dużo na około 9litrów piwa?. Niby to tylko będzie na aromat,ale co za dużo to nie zdrowo.

 

Nie za dużo. Przynajmniej coś poczujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

A 50g citry to nie będzie za dużo na około 9litrów piwa?. Niby to tylko będzie na aromat,ale co za dużo to nie zdrowo.

 

 

Nie za dużo. Przynajmniej coś poczujesz.

A do DRY Stouta będzie citra pasować ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jeszcze jedno miało mi wyjść 12blg a wyszlo 15blg,czy to źle w smaku wyjdzie czy nie ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do taj Pory robiłem z brekwitu to tam się spartolic nie da . Ale żeby coś urozmaicić to dodawałam zawsze coś na cicha fermentacje

Edited by conradock

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Nie. Citra nie pasuje. Poczytaj Wiki czy w dry stout jest obecny aromat cytrusów. To bardzo prosty stout gdzie dominuje aromat palonki, kawy. Jak dodasz citry będziesz miał American stout...swoja drogą tez dobre piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie. Citra nie pasuje. Poczytaj Wiki czy w dry stout jest obecny aromat cytrusów. To bardzo prosty stout gdzie dominuje aromat palonki, kawy. Jak dodasz citry będziesz miał American stout...swoja drogą tez dobre piwo.

Niech zrobi jak napisał i będzie miał dwa style, ale na pewno nie Dry Stout, który ma sporo niższy balling. To będzie raczej Foreign Extra Stout i drugi, tylko w wersji amerykańskiej. Kolego conradock daj znać za jakiś czas co z tego wyszło i jak wrażenia po pierwszym piwie z zacierania :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po zlaniu do butelek napiszę jakie mam pierwsze wrażenia,bo już wtedy będzie można sprawdzić jak będzie to smakowalo

Edited by conradock

Share this post


Link to post
Share on other sites

A już za tydzień będę warzyl milk stouta. Wiem trochę na jedno kopyto,ale nie mogłem się zdecydować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze pytanie na ostatnie 10minut warzenia wrzuciłem ciemne slody. Wg. Przepisu powinienem trzymać pod przykryciem w temperaturze 72stopni C. A trzymałem w 65st C. Czy to będzie miało duży wpływ na smak piwa?

Edited by conradock

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, że zacierałeś w 65 słody jasne, potem miałeś podgrzać do 72 i wrzucić ciemne tak ? A wrzuciłeś do 65, zgadza się ? Jeśli zrobiłeś tak jak napisałem to wpływ będzie praktycznie niewyczuwalny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

To zalezy czy na tych 65 skonczyles. Jezeli robili dalsze przerwy czyli dekstrynujaca i wygrzew palonka może być bardziej wyczuwalna. Jesli natomiast nie robiles tych dwóch przerw jestem bardzo ciekaw dlaczego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wytłumacz dlaczego palonka ma być mocniejsza po trzymaniu w 72 niż po trzymaniu w 65 ? Oczywiście zakładamy że kolega czasowo trzymał tyle ile trzeba, ale w innej temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, że zacierałeś w 65 słody jasne, potem miałeś podgrzać do 72 i wrzucić ciemne tak ? A wrzuciłeś do 65, zgadza się ? Jeśli zrobiłeś tak jak napisałem to wpływ będzie praktycznie niewyczuwalny.

Dokładnie jak piszesz tak zrobiłem,po prostu coś źle zauważyłem w instrukcji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.