Jump to content
Wobor

Fermentor stożkowy Ss brewtech

Recommended Posts

Witam.

Proszę Kolegów o opinie na temat tego sprzętu. Może ktoś używa? NIe patrzcie proszę przez pryzmat ceny i przeliczania na ilość wiader, które można za to kupić  :D

 

http://www.ssbrewtech.com/collections/fermenters/products/chronical-7-gal-fermenter-brewmaster-edition

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

NIe patrzcie proszę przez pryzmat ceny i przeliczania na ilość wiader, które można za to kupić
Już jak zobaczyłem tytuł wątku, to pierwsze co pomyślałem, że zaraz dostaniesz przelicznik na wiadra :polew: Piękny sprzęt, ale w PL raczej mało spotykany. Tak myślę. Kupuj i podziel się wrażeniami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentor jak fermentor, co w nim nadzwyczajnego. To, że ze stali nierdzewnej? Dla mnie to pytanie to jak prowokacja.

prowokacja do czego?

chcę pogadać o fajnym sprzęcie z fachowcami, poznać zdanie innych na ten temat... chyba po to są fora? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Używam 1 bbl z SS brewtech od sierpnia. Podłączyłem go do lindr'a z wodą lodową a z drugiej strony do;

 

http://www.ssbrewtech.com/collections/ftss/products/ftss-heating-chilling-for-bme-chronical-1-2-and-1-bbl-fermenters

 

Warto jeszcze do tego kompletu dodać czarny jacket do izolacji, cena jest może wysoka ale to urządzenie w zasadzie bezobsługowe, ustawiasz i wszystko. Robimy w nim chmielenie na zimno, jest łatwy do czyszczenia, łatwo ściągać gęstwę 

 

 

Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajna sprawa, reszta sprzętu też powinna być takiej jakości plus pomieszczenie aby to wszystko grało :) i wyglądało.

Pytanie przy okazji: czy grzałka/chłodnica wewnątrz tego fermentora jest do zdobycia w PL osobno? :)

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Fermentor zajmuje 1m2, chłodnicę można pewnie gdzieś zamówić, grzałki podobne sprzedaje firmą o Ostrowa Wlkp. Problem jest z podłączeniem i sterowaniem tymi 2 urządzeniami. W zasadzie szkoda że nikt się tym nie zajmuje w Polsce, bo ułatwiło by to życie ;)

 

Nie mam dużego stażu w robieniu piwka, ale zaryzykuje stwierdzenie że 70 % sukcesu zależy od dobrej temperatury

 

 

Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Fermentor zajmuje 1m2, chłodnicę można pewnie gdzieś zamówić, grzałki podobne sprzedaje firmą o Ostrowa Wlkp. Problem jest z podłączeniem i sterowaniem tymi 2 urządzeniami. W zasadzie szkoda że nikt się tym nie zajmuje w Polsce, bo ułatwiło by to życie ;)

 

Nie mam dużego stażu w robieniu piwka, ale zaryzykuje stwierdzenie że 70 % sukcesu zależy od dobrej temperatury

 

 

Piotr

 

Hej, BeerMakers skad jestes? jakie miasto w Polsce?

Fajnie, ze na forum znalazl sie ktos kto podchodzi do hobby bardzo profesjonalnie i nie krytykuje nierdzewnych fermentorow stozkowych tylko dlatego, ze go nie stac na to.

Myslalem o takim wlasnie 1BBL fermentorze, powiedz jak jakosc wykonania fermentora? warty swojej ceny?

jesli bedzie jakis chetny na zakup takiego z USA to chetnie dolacze sie do akcji.

Razem taniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Jestem z Krakowa, od niedawna się tym zajmuje ale myślę że mogę dać parę rad by uniknąć później niepotrzebnych kosztów wiec po kolei.

 

Ceny jest wart bo jak wszystko dobrze poustawiasz to masz spokój na długo. Tym w Europie handluje Anglia, Holandia i Włochy. Robiłem zakupy u wszystkich i polecam Anglię ze względu na najniższe ceny. Kupuje w www.brewuk.co.uk Warto od razu zainwestować w 1 bbl bo w przeliczeniu na ilość litrów wychodzi najtaniej zdecydowanie.

 

Schładzać możesz poprzez to;  

 

http://www.ssbrewtech.com/collections/ftss/products/ftss-heating-chilling-for-bme-chronical-1-2-and-1-bbl-fermenters

 

i do pewnego momentu to się sprawdza, ale jak chcesz uzyskać 4C to już jest trochę za słaby, chyba że codziennie będziesz mroził butelki, jest w tym zestawie taka pompka jak do akwarium i jest ona podłączona do sterownika zarówno jak mata grzewcza i sterownik decyduje z którego urządzenia korzysta.

 

Ja jeszcze dodatkowo zamówiłem wytwarzacz wody lodowej do -6C i się też sprawdza.

 

Zawory są gołe więc musisz zamówić nakładki + silikonowe węże do spuszczania gęstwy i resztek po fermentacji, generalnie czyszczę go płynem do naczyń potem wrzątek w dużych ilościach a na koniec spryskuje spirytusem 

 

Jacket jest sporym wydatkiem ale fajnie izoluje i oszczędza w konsekwencji. Można w zasadzie samemu uszyć ;)

 

Ile energii to zużywa ? 10 dni cichej i 14 dni chmielenia na zimno na początku miałem 36 kWh a ostatnio gdzieś w okolicach 20 kWh i wiem że można zejść poniżej 15 kWh.

 

Ma jedną wadę ciepło i zimno ucieka przez czapę u góry wiec na szybko zrobiłem z pianki do okien taką 20 cm czapę jak potrzebuje zimna to ją zdejmuję a jak ciepła to nakładam ale pewnie coś zrobię z materiału izolującego 

 

Jeśli dla Ciebie ten fermentor kiedyś okazał się za mały to potem już nie kupuj następnego tylko Brite Tank, do mnie taki przychodzi w tym tygodniu. Ogólnie wszystkie ich sprzęty są wykonane bardzo starannie i są przemyślane

 

Jeśli będziesz miał jakieś pytania to pisz, aha towar sciągam Rabenem bo najtaniej 

 

Piotr

Edited by Beer Makers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej.
Jestem po pierwszej warce w nowym fermentorze. Bajka. 100% kontrola temperatury fermentacji, żadnego przelewania - drożdże odebrane czysto i szybko. Obecnie na cichej dochodzi w piwnicy. Mega ułatwienie i wygląda swietnie
Wielkie dzięki dla Piotra BeerMakers za pomoc w podjęciu decyzji.
Chętnie podzielę się wiedzą.
Pozdrawiam

 

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170507/aede884da4808fda8343ec5aa0d0f2a0.jpg



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edited by Wobor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

 

Cieszę się że przypadł Ci do gustu sprzęt, my aktualnie szukamy kogoś kto zbuduje nam coś takiego;

 

https://www.ssbrewtech.com/products/1-bbl-nano-series-unitank

 

Chyba następna kolej rzeczy dla Ciebie to zrobienie czy kupienie zbiornika ciśnieniowego, leżakowego. Wlaliśmy w niego już chyba 4 piwo i jakościowo piwa stają się jeszcze lepsze!

Po przetrzymaniu piwa w takim zbiorniku jakieś 8-10 dni i utrzymaniu temperatury 1,5 C przez 2-3 dni wszystko co pływa w piwie automatycznie zostaje na dole zbiornika.

 

Życzę powodzenia przy fermentacji

 

Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

podlacze sie pod watek poniewaz wlasnie stoje przed zakupemi i pare rzeczy tu mnie zastanawia....

1. zakupujac fermentor (Chronical Brewmaster Edition) mamy tylko i wylacznie  goly fermentor (bez chlodziarki oraz elementu grzewczego) - rozumiem ze aby miec pelna kontorle temp. nalezy dokupic chodziarke  (Ss Glycol Chiller) + element grzewczy (FTSs² Heating Upgrade Kit | Chronical Fermenters) - i wtedy dop mozemy mowic o pelnej kontroli. -

 

prosze o opinie posiadaczy czy dobrze rozumuje oraz jesli macie inne sposoby na pelna utzymanie konttroli w tym przypadku - prosba o przyklady 

 

2. jesli juz uzywacie (Ss Glycol Chiller) prosze o opinie jak sprawdza sie przy niskich temp. np 4 st. C, czy pompka daje rade i czy sprzet ogolnie jest warty zakupu? 

 

3. droga opcja to taka ze na rynku wlasnie pojawil sie podobny zestaw (Grainfather Glycol Chiller) + fermentor do tego przystosowany. Wydaje sie bardzo ciekawa alternatywa dla SS mniej kabli, pompek, dodatkowych elementow do podlaczania jednakze najwiekszy minus tak ize tylko 30L.

pytanie co otym sadzicie, w ktora strone bardziej byscie sie sklaniali!! 

pozdrawiam ! 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

 

Nie ma sensu kupować glycol chiller'a, kup sobie z lindra wytwarzacz wody lodowej, nawet jak się coś zepsuje masz w Polsce serwis, wcześniej był u mnie podłączony do fermentora a teraz jest przy tanku leżakowym, i nawet jak masz w pomieszczeniu 20C to 2 C w środku nie ma problemu. Ale żeby tak było Lindr musi pracować na -6 C . Jeśli chodzi tylko o fermentor radzę kupić FTS z matą i pompką wrzucić to wszystko do lodówki turystycznej 60 W, zalać do środka wodę i schładzacze, u mnie gra!

 

Ogólnie powiem tak że najlepsze wyjście to zrobić albo kupić unitank i mieć wszystko podłączone pod wytwarzacz wody lodowej- fermentację i leżakowanie masz w jednym.

W lipcu dostanę taki na 200 l i wiem że puki co jest to wyjście idealne. jak policzyłem musi mieć około 12 otworów na złączki, odpowietrzacze itp...

 

 

Piotr 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

używam zestawu z matą grzewczą i pompką:

 

https://www.ssbrewtech.com/collections/ftss-1/products/ftss-heating-chilling-for-bme-chronical-7-14-gals

 

oraz lodówki turystycznej, w której raz na dobę wymieniam 3 pety z lodem.

Latem w warunkach domowych, kiedy fermentor stoi w ok 21C uzyskanie temp. rzędu kilkunastu stopni nie jest problemem, przy niższych musiałbyś często wymieniać wodę i pety w lodówce.

Zejście do 4C byłoby bardzo trudne, nie wiem, czy możliwe.

jeśli miałbym wybierać między Grainfather a Brewtech to chyba wybrałbym ten drugi (dłużej na rynku, sprawdzony), ale mogę być nieobiektywny ;)

Pozdrawiam.

Wojtek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

 

Nie ma sensu kupować glycol chiller'a, kup sobie z lindra wytwarzacz wody lodowej, nawet jak się coś zepsuje masz w Polsce serwis, wcześniej był u mnie podłączony do fermentora a teraz jest przy tanku leżakowym, i nawet jak masz w pomieszczeniu 20C to 2 C w środku nie ma problemu. Ale żeby tak było Lindr musi pracować na -6 C . Jeśli chodzi tylko o fermentor radzę kupić FTS z matą i pompką wrzucić to wszystko do lodówki turystycznej 60 W, zalać do środka wodę i schładzacze, u mnie gra!

 

Ogólnie powiem tak że najlepsze wyjście to zrobić albo kupić unitank i mieć wszystko podłączone pod wytwarzacz wody lodowej- fermentację i leżakowanie masz w jednym.

W lipcu dostanę taki na 200 l i wiem że puki co jest to wyjście idealne. jak policzyłem musi mieć około 12 otworów na złączki, odpowietrzacze itp...

 

 

Piotr 

Pytanie - jakiej wytwornicy uzywasz (konkretny przyklad) i czy nie bylo problemu zgrac tego z ze serownikiem? czy moze ustawisz manualnie w zaleznosci od temp otoczenia? 

 

nie wiem czy dobrze rozumiem jesli nie to mnie popraw..... roznica miedzy fermentor (Chronical Brewmaster Edition) a typowym unitankeim jest taka ze unitank posiada plaszcz i cala reszte oprzyzadowania?

Mozesz podzielic sie kto przygotowuje ci taki tank?

 

pozdrawiam

 

Lukasz

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

używam zestawu z matą grzewczą i pompką:

 

https://www.ssbrewtech.com/collections/ftss-1/products/ftss-heating-chilling-for-bme-chronical-7-14-gals

 

oraz lodówki turystycznej, w której raz na dobę wymieniam 3 pety z lodem.

Latem w warunkach domowych, kiedy fermentor stoi w ok 21C uzyskanie temp. rzędu kilkunastu stopni nie jest problemem, przy niższych musiałbyś często wymieniać wodę i pety w lodówce.

Zejście do 4C byłoby bardzo trudne, nie wiem, czy możliwe.

jeśli miałbym wybierać między Grainfather a Brewtech to chyba wybrałbym ten drugi (dłużej na rynku, sprawdzony), ale mogę być nieobiektywny ;)

Pozdrawiam.

Wojtek

 

Brewtech wydaje sie byc bardziej przekonywyjacy ze wz na objetosci i wykonanie,  za Grainfather-em przemawia to ze jest w pelni zautomatyzowany natmiast minus to objetosc fermentorow

 

pozdrawiam 

 

Lukasz 

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdze typ i dam jeszcze dziś znać wytwarzacz ma swój sterownik i przy temperaturach wyższych np 16 C to co masz na sterowniku masz na leżaku przy czym jak nie kupisz piankowego izolatora to się poci ale w konsekwencji jak ustawisz na -6C to masz w leżaku 1,6 C w zasadzie wystarcza i piwo naprawdę przy tej temp chleje dużo CO2

 

Unitank ma w sobie od razu fermentor i leżak - oszczędza dużo roboty nie natleniasz piwa itd Płaszczu tam nie ma a chłodzenie następuje poprzez spirale dwupłaszczowy może jest i lepszy ale pewnie od 800 L

 

Będzie to robiła firma precimet z Łodzi chłopaki robią ładnie sprzęty wejdź na stronę Ss brew tech i zobaczysz unitank 1 bbl złączek bardzo dużo ale każda jest do czegoś pare rzeczy zmienię ale pomysł ogólnie maja fajny. post-16487-1496430962,8828_thumb.jpgpost-16487-1496430983,1756_thumb.pngpost-16487-1496431046,0998_thumb.jpg

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam tu typ wystarcza do 160 l na 200 będzie już za mały

 

 

lindr as 40 g

rzeczywiscie masz dobry pomysl! szczerze mowiac ja od niedawna zaczolem glebiej przerabiac ten temat wiec w wilu kwesiach jestem troch zielony....

 

powiedz mi z twojego doswiadcznia jak jest roznica pomiadzy (unitankiem ss) a Chronical Brewmaster Edition oprocz manometru i zaworu cicniania?

 

nie zanm dzialania tej wytwytowrnica czy wymaga ona podloczenia co2 czy  i wylacznie prad?

( wytwarzacz ma swój sterownik i przy temperaturach wyższych np 16 C to co masz na sterowniku masz na leżaku) .......ok ale zalacza sie automatycznie jak tylko temp wzrosinie? 

 

jescze jedno pytanie na czym warzysz tak duze warki.... samorobka czy cos innego? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

 

.......po kolei

 

 

 

Unitank

 

https://www.ssbrewtech.com/products/1-bbl-nano-series-unitank

 

to jest połączenie fermentora ze zbiornikiem leżakowym. W zasadzie co nam daje?

 

 

 

- fermentacja burzliwa i cicha + leżakowanie  + chmielenie zimno + nasycanie co2+ pozbywanie się osadów drożdżowych i chmielowych, ściąganie drożdży.

- to wszystko robisz w jednym urządzeniu nie natleniasz piwa!!!!

- unitank musi mieć sporo dziur pod różnego rodzaju zawory itp

 

od dołu

1) zawór spustowy do mycia

2) zawór myjący

3) zawór spustowy do piwa

4) zawór do karbonizacji

5) wejście do termometru

6) 7) wejścia  do piwowskazu

8) odpowietrzacz

9) manometr

10) 11) wejście i wyjście do spirali od wytwarzacza wody lodowej

12) otwór  do "bulbulatora

 

 

 

 

Chronical Brewmaster Edition

 

 

https://www.ssbrewtech.com/products/chronical-7-gal-fermenter-brewmaster-edition

 

to jest tylko fermentor możesz co prawda potraktować go jako leżak ale nie możesz  już w nim gazować piwa co2. jeśli  chcesz w nim przejść na cichą wypada przelać piwo do wiaderek umyć fermentor i zrobić dezynfekcję i potem znowu wlać, wiesz natleniasz piwo itp.

 

 

Aktualnie mamy fermentor i brite tank i po prostu przelewamy piwo z fermentora do brite tanku, wcześniej wypełniamy go co2 i nie mamy natleniania

 

Wytwornica wody lodowej ma prosty elektroniczny sterownik do ustawiania temp, aktualnie mam w piwnicy jakieś 17 C i teraz popatrz na nastawy i na realizację nastaw

 

 

Temperatura nastawiona na schładzaczu                       Temperatura uzyskana na brite tanku

 

16                                                                                     16

14                                                                                     14

12                                                                                     13

10                                                                                     12

6                                                                                       9

 

w konsekwencji jeśli chcę mieć przy zlewaniu piwo o temp 1,5 to na schładzaczu muszę ustawić jakiś -6 C, zimą będzie lepiej ale teraz jest jak jest.

Wytwornica wody lodowej porzebuje wyłącznie prądu

 

Co do nagazowywania to poprostu butla z co2 podłączona do kamienia, do 10 C w ogóle nie dajemy co2 bo piwo jego prawie nie wchłania i dopiero od 8 C dajemy max 1,4 atm

 

Warki warzymy na 3 garach po 72 l + 2 gary po 55 litrów do wysładzania, w tym tygodniu odpalam gar do filtracji 

 

Unitank jest super na razie mamy jeden problem - piwo rozlewamy izobarycznie zawór do zlewania mamy na dole i nie możemy szybko rozlewać piwa jest rozlane jest wszystko ok ale trwa to trochę za wolno, sciągamy teraz nalewak izobaryczny ze Szwajcarii oparty na innej konstrukcji niż typowe u nas, zobaczymy. Ogólnie piwo uczy pokory zobaczymy co wyjdzie jakby co to pisz nie mam żadnych tajemnic i jak będę mógł pomóc to pomogę

 

 

Piotr 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie tylko tego nie rozumiem :(

 

 

jeśli chcesz w nim przejść na cichą wypada przelać piwo do wiaderek umyć fermentor i zrobić dezynfekcję i potem znowu wlać,

Dlaczego, wg Ciebie, w unitanku nie trzeba wykonywać tych operacji, a w przypadku tego fermentora trzeba?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...