Jump to content
Sign in to follow this  
danol148

Prośba o poradę

Recommended Posts

2 warka już robi z puchy niestety narazie ale jeszcze trochę i przechodzę na zacieranie

Pytanie odnośnie tej warki to Coppers european lagger po cichej chce dodać ekastrakt słodowy jasny z wesa do refermentacji tylko nigdzie nie mogę znaleźć dawkowania :) może mi ktoś doświadczony powie co i jak :P

 

jako 3 warkę chce zrobić na przepisie ze strony wesa : :P

 

Potrzebne składniki:

 

- jasny ekstrakt słodowy ? 1 puszka 1,7 kg

- jasny ekstrakt słodowy ? 1 puszka 1,2 kg

- drożdże piwowarskie górnej fermentacji

- 2 porcje granulatu chmielu aromatycznego po 25 g

- 2 porcje granulatu chmielu goryczkowego po 8 g

 

jakie drożdże możecie polecić i czy zamiast cukru do refermentacji mogę dać suchy ekstrakt słodowy w proszku jasny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 warka już robi z puchy niestety narazie ale jeszcze trochę i przechodzę na zacieranie

Pytanie odnośnie tej warki to Coppers european lagger po cichej chce dodać ekastrakt słodowy jasny z wesa do refermentacji tylko nigdzie nie mogę znaleźć dawkowania :) może mi ktoś doświadczony powie co i jak :P

150-200g na 20L będzie ok.

 

jako 3 warkę chce zrobić na przepisie ze strony wesa : :P

 

Potrzebne składniki:

 

- jasny ekstrakt słodowy ? 1 puszka 1,7 kg

- jasny ekstrakt słodowy ? 1 puszka 1,2 kg

- drożdże piwowarskie górnej fermentacji

- 2 porcje granulatu chmielu aromatycznego po 25 g

- 2 porcje granulatu chmielu goryczkowego po 8 g

 

jakie drożdże możecie polecić i czy zamiast cukru do refermentacji mogę dać suchy ekstrakt słodowy w proszku jasny :)

Tu można użyć zarówno górniaków - polecam S-04 jak i dolniaków (S-23 lub W40/70). Zależy co to miałoby być, jakimi temperaturami dysponujesz itd.

 

PS: mało tego goryczkowego chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 warka już robi z puchy niestety narazie ale jeszcze trochę i przechodzę na zacieranie

Pytanie odnośnie tej warki to Coppers european lagger po cichej chce dodać ekastrakt słodowy jasny z wesa do refermentacji tylko nigdzie nie mogę znaleźć dawkowania :beer: może mi ktoś doświadczony powie co i jak :tort:

Fermentacja wystartowała przy blg 8 dzisiaj (czyli po tygodniu)w temp. ok 20 st. zlane na cichą przy blg 3 mam zamiar potrzymać ok 3 dni w pokojowej i ok 1.5 2 tyg. na cichej w temp. 5-8 st. dodać ekstrat słodowy i butelkować :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
PS: mało tego goryczkowego chmielu.

Jutro chcę zapuścić warkę to ile dać najlepiej tego chmielu?

możesz dać 20g wszystko na początku gotowania, potem już tylko aromat

Share this post


Link to post
Share on other sites
PS: mało tego goryczkowego chmielu.

Jutro chcę zapuścić warkę to ile dać najlepiej tego chmielu?

W przepisie WESa razem z 16g goryczkowego jest też 33g aromatycznego.

Przy założeniu 8% a-k dla goryczkowego i 4% a-k dla aromatycznego to w ciągu godziny chmielenia 20l da to ok 40IBU. Moim zdaniem wystarczy.

Zastanawiam się tylko dlaczego w przepisie jest "2 porcje granulatu chmielu goryczkowego po 8 g" skoro i tak cały chmiel (tj w tym przypadku 16g) jest dawany razem? Czyżby WES sprzedawał chmiel w 8g torebkach??

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.