Jump to content
Kurt

Zmętnienie piwa podczas refermentacji

Recommended Posts

jestem w trakcie refermentacji AIPA, butelkowanie odbyło się 13.02, piwo stoi w 21 °C czwarty dzień. Zalałem próbkę do pet 0,33. Wczoraj próbka zaczęła twardnieć i pojawiły się ślady osadu na dnie. Dzisiaj zauważyłem, że próbka zmętniała (zdjęcie). Piwo w butelkach też ma podobną przejrzystość. Czy to infekcja czy normalne w procesie refermentacji ?
Przyznam że kilka razy rozlewałem próbkę pet ale nie przypominam sobie takiego przebiegu refermentacji ...

post-17977-0-72773800-1487340462_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszukaj haseł: zmętnienie na zimno i zmętnienie po chmieleniu na cichą. Czasem tak jest, że nie wszystkie białka zostaną wyprowadzone z piwa i pojawia się po schłodzeniu piwa zmętnienie na zimno. Drugą sprawą zmętnienie powoduje też chmielenie na cichą - jak to AIPA to podejrzewam, że chmieliłeś tak. Reszta to już wnioski.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

U siebie zmętnienie podczas refermentacji mam praktycznie zawsze. Moim zdaniem wpływa ma na to zawieszenie w toni piwa większej ilości drożdży, które dojadają surowiec do refermentacji. Zmętnienie na zimno jakoś nie trzyma mi się kupy, bo temperatura jest pokojowa, a zmętnienie w żadnym razie nie jest z nią skorelowane, bo mija samoczynnie po zakończonym procesie refermentacji. Tak to widzę. No i kolega ma 21°C, to tak średnio "na zimno" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie na zimno było ale 10 dni temu. Teraz to raczej jak pisze BelgLover efekt pojawienia się większej ilości drożdży zużywających tlen. Taką mam przynajmniej nadzieję...

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

 

Chmielenie na zimno było ale 10 dni temu. Teraz to raczej jak pisze BelgLover efekt pojawienia się większej ilości drożdży zużywających tlen. Taką mam przynajmniej nadzieję...

Na infekcję to chyba za wcześnie, drożdże którymi zaszczepiłeś piwo prawie na pewno są w stanie prześcignąć wszelki negatywne mikroby w walce o surowiec do refermentacji. Po tych 4 dniach to chyba nie możliwe żeby tak szybko się coś rozwinęło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK po prostu wcześniej nie przyglądałem się tak szczegółowo próbce a to moja pierwsza AIPA i trochę mam ciśnienie ;)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edited by Kurt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.