Skocz do zawartości

Fermentacja się nie zaczęła po 12h, co zrobić?


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem nowy na tym forum, ale piszę już w poważnej sprawie. Chodzi o moje piwo. Uwarzyłem wczoraj z kolegą pierwsze piwo, APA 12blg z ekstraktów. Około godziny 13.00 ochłodziłem brzeczkę do temperatury około 40 stopni celsjusza, po czym przelałem ją do fermentora, niestety tutaj zrobiłem błąd, gdyż nie sprawdziłem temperatury przed dodaniem drożdży(suche, uwodnione w wystudzonej wodzie do 30, US-05). Woda mogła mieć 35-40. Czy taka temperatura drożdży nie zabije? Planuje poczeka do wieczora i zadać nowe drożdże (te same) jeśli nic nie ruszy, i tutaj również pytanie, czy powinienem przelać brzeczkę do nowego fermentora i oddzielić ewentualny osad powstały z drożdży zadanych za pierwszym razem?

Zrobiłem również błąd, gdyz wstawiłem piwo do piwnicy, a tam temperatura spadła do 14 stopni w ciągu nocy.

 

Co doradzicie w tej sytuacji?

 

Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledzy z forum robili testy i wyszło że wszystkich drożdży nie wybijesz w takiej temp, aczkolwiek błąd zrobiłeś duży. Pewnie się to odbije na piwie. Temp masz niską dlatego fermentacja ruszyć może z opóźnieniem. U mnie AIPA w 16 stopniach ruszyła dopiero po jakichś 30 godzinach. Także narazie czekaj spokojnie i obserwuj

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledzy z forum robili testy i wyszło że wszystkich drożdży nie wybijesz w takiej temp, aczkolwiek błąd zrobiłeś duży. Pewnie się to odbije na piwie. Temp masz niską dlatego fermentacja ruszyć może z opóźnieniem. U mnie AIPA w 16 stopniach ruszyła dopiero po jakichś 30 godzinach. Także narazie czekaj spokojnie i obserwuj

No właśnie, zostawiłem fermentor w piwnicy na noc. Rano spradziłem temperaturę, było 13 i w fermentorze również 13. Przeniosłem fermentor do pokoju, gdzie jest około 22. Pytanie, czy drożdże ruszą, czy już je wybiłem :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytanie, czy drożdże ruszą, czy już je wybiłem :/

To się okaże. Daj im czas i spokój ;)

Nie potrzebnie z nim biegasz po chałupie... Nieś spowrotem do piwnicy i cierpliwości. Ewentualnie znajdź jakąś temp 16-18 stopni też będzie dobrze i łatwiej wystartują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie, czy drożdże ruszą, czy już je wybiłem :/

Nie wybiłeś. Wbrew pozorom nie jest tak łatwo zabić drożdże temperaturą.

 

Potwierdzam, na początku swojej "piwowarskiej kariery" miałem trochę przygód z wysokimi temperaturami i mogę powiedzieć, że rzeczywiście nie tak prosto je ubić... Przy czym problem może być taki, że dostaną sporego laga, co przy pierwszym piwie jest prawdziwą torturą, bo wiadomo, chce się widzieć efekty jak najszybciej, więc to może być nawet większy stres dla piwowara niż dla drożdży ;)

 

Także niestety, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Z dodawaniem nowych drożdży wstrzymałbym się do ok. 48h i dodał (uwodnione) bez przelewania do nowego fermentora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też jestem początkujący, ale już jedno zrobiłem wykorzystując nikłe doświadczenie.

Wypierniczyłem wszystkie rurki fermentacyjne.

Powoli fermentory wymieniam na przeźroczyste.

No i nie wiem kiedy drożdże startują.

Niech sobie startują kiedy chcą.

Pozdrawiam autora, spoko !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytanie, czy drożdże ruszą, czy już je wybiłem :/

Nie wybiłeś. Wbrew pozorom nie jest tak łatwo zabić drożdże temperaturą.

Potwierdzam, na początku swojej "piwowarskiej kariery" miałem trochę przygód z wysokimi temperaturami i mogę powiedzieć, że rzeczywiście nie tak prosto je ubić... Przy czym problem może być taki, że dostaną sporego laga, co przy pierwszym piwie jest prawdziwą torturą, bo wiadomo, chce się widzieć efekty jak najszybciej, więc to może być nawet większy stres dla piwowara niż dla drożdży ;)

 

Także niestety, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Z dodawaniem nowych drożdży wstrzymałbym się do ok. 48h i dodał (uwodnione) bez przelewania do nowego fermentora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możliwe, że dostały tego laga jak mówisz, gdyż jest piana, około 5 cm na całej powierzchni, lecz w rurce nic nie bulka:/ wygięło się natomias denko no i fermentor stoi w pokoju 20/22°C natomiast piwo ma 20°. Drożdże już zadane 42h temu. Musi bulkac, czy tak już jest ok?

Edytowane przez Matsuri94
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Pytanie, czy drożdże ruszą, czy już je wybiłem :/

Nie wybiłeś. Wbrew pozorom nie jest tak łatwo zabić drożdże temperaturą.
Potwierdzam, na początku swojej "piwowarskiej kariery" miałem trochę przygód z wysokimi temperaturami i mogę powiedzieć, że rzeczywiście nie tak prosto je ubić... Przy czym problem może być taki, że dostaną sporego laga, co przy pierwszym piwie jest prawdziwą torturą, bo wiadomo, chce się widzieć efekty jak najszybciej, więc to może być nawet większy stres dla piwowara niż dla drożdży ;)

 

Także niestety, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Z dodawaniem nowych drożdży wstrzymałbym się do ok. 48h i dodał (uwodnione) bez przelewania do nowego fermentora.

Edytowane przez Matsuri94
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Pytanie, czy drożdże ruszą, czy już je wybiłem :/

Nie wybiłeś. Wbrew pozorom nie jest tak łatwo zabić drożdże temperaturą.
Potwierdzam, na początku swojej "piwowarskiej kariery" miałem trochę przygód z wysokimi temperaturami i mogę powiedzieć, że rzeczywiście nie tak prosto je ubić... Przy czym problem może być taki, że dostaną sporego laga, co przy pierwszym piwie jest prawdziwą torturą, bo wiadomo, chce się widzieć efekty jak najszybciej, więc to może być nawet większy stres dla piwowara niż dla drożdży ;)

 

Także niestety, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Z dodawaniem nowych drożdży wstrzymałbym się do ok. 48h i dodał (uwodnione) bez przelewania do nowego fermentora.

Możliwe, że dostały tego laga jak mówisz, gdyż jest piana, około 5 cm na całej powierzchni, lecz w rurce nic nie bulka:/ wygięło się natomias denko no i fermentor stoi w pokoju 20/22°C natomiast piwo ma 20°. Drożdże już zadane 42h temu. Musi bulkac, czy tak już jest ok?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.