Jump to content
Sign in to follow this  
Slox

Pierwszy stout (oatmeal)- pomoc w recepturze.

Recommended Posts

Witam wszystkich. Chciałbym uwarzyć pierwszą warkę (w sumie czwartą) z użyciem ekstraktów słodowych i małych ilości słodów specjalnych.

Poczytałem już parę tematów, coś tam wiem, ale czuję że to nadal kropla w morzu :)

 

Posiadam:

1x ekstrakt słodowy jasny 1,7kg

1x ekstrakt słodowy ciemny 1,7kg

1x ekstrakt słodowy jasny suchy 250g

jęczmień prażony 250g

pszenica prażona 250g

słód czekoladowy jasny 250g, 

płatki owsiane

 

 

1: Jak przeprowadzić "mini-mash" i jaki słód dokupić, żeby uzyskać enzymy do rozkładu skrobi z płatków owsianych?

2: Których składników użyć w jakiej ilości?

3:Jakie czasy gotowania poszczególnych składników?

 

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał.

 

EDIT:

Po za tym:

1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego   :D  nie ma ekstraktów owsianych.

2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym.

2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start.

3. Doczytaj

4. Jeszcze więcej doczytaj   :naughty:

Edited by WithoutStress

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał.

 

EDIT:

Po za tym:

1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego   :D  nie ma ekstraktów owsianych.

2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym.

2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start.

3. Doczytaj

4. Jeszcze więcej doczytaj   :naughty:

Póki co mój faworyt na najgorszy post 2017 roku.

 

W temacie:

Daj po prostu tyle samo pilzneńskiego co płatków, czyli np. jak dasz 400g płatków to dodaj 400g pilzneńskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał.

 

EDIT:

Po za tym:

1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego   :D  nie ma ekstraktów owsianych.

2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym.

2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start.

3. Doczytaj

4. Jeszcze więcej doczytaj   :naughty:

Póki co mój faworyt na najgorszy post 2017 roku.

 

W temacie:

Daj po prostu tyle samo pilzneńskiego co płatków, czyli np. jak dasz 400g płatków to dodaj 400g pilzneńskiego.

 

 

Dobrze, że rok się dopiero zaczął   :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doczytane :)

Do sprawdzenia, czy wszystko zrozumiałem..

 

jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?)

usunąć woreczek/schłodzić do 66°C

dodać do wody ekstrakty słodowe + woreczek z płatkami owsianymi (400g), słodem czekoladowym (250g) i słodem (400g) ( pilzneński lub pale ale, jeszcze nie wiem którego użyczy mi znajomy) 

utrzymywać temperaturę 66°C przez 40 minut (wystarczająco?)

usunąć woreczek, zagotować i zacząć chmielenie.

 

nie za dużo któregoś składnika?

Edited by Slox

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał.

 

EDIT:

Po za tym:

1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego   :D  nie ma ekstraktów owsianych.

2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym.

2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start.

3. Doczytaj

4. Jeszcze więcej doczytaj   :naughty:

Póki co mój faworyt na najgorszy post 2017 roku.

 

W temacie:

Daj po prostu tyle samo pilzneńskiego co płatków, czyli np. jak dasz 400g płatków to dodaj 400g pilzneńskiego.

 

 

Dobrze, że rok się dopiero zaczął   :D

 

Podium masz w kieszeni  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doczytane :)

Do sprawdzenia, czy wszystko zrozumiałem..

 

jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?)

usunąć woreczek/schłodzić do 66°C

dodać do wody ekstrakty słodowe + woreczek z płatkami owsianymi (400g), słodem czekoladowym (250g) i słodem (400g) ( pilzneński lub pale ale, jeszcze nie wiem którego użyczy mi znajomy) 

utrzymywać temperaturę 66°C przez 40 minut (wystarczająco?)

usunąć woreczek, zagotować i zacząć chmielenie.

 

nie za dużo któregoś składnika?

Ekstrakty dodaj po mini zacieraniu, po wcześniejszym uzupełnieniu wody. Czy 40 minut zacierania wystarczy to na pewno potwierdzi tylko próba jodowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Doczytane Do sprawdzenia, czy wszystko zrozumiałem..   jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek/schłodzić do 66°C dodać do wody ekstrakty słodowe + woreczek z płatkami owsianymi (400g), słodem czekoladowym (250g) i słodem (400g) ( pilzneński lub pale ale, jeszcze nie wiem którego użyczy mi znajomy)  utrzymywać temperaturę 66°C przez 40 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek, zagotować i zacząć chmielenie.   nie za dużo któregoś składnika?

 

Z ekstraktów nie warzę, ale ja bym to zrobił tak:

Płatki z pilzneńskim, albo Pale Ale w stosunku 1:1 + czekoladowy zatrzeć przez 60 minut w wodzie w stosunku 1 kg słodu/3 litry wody w siatce. Po godzinie wyjąć worek ze słodami, uzupełnić wodą do ostatecznej objętości, podgrzać do wrzenia i w tym czasie w woreczku moczyć jęczmień i pszenicę prażoną. Dodać ekstrakty, zagotować i chmielić. Taka moja propozycja. Nie mam zbadanego tematu, więc lepiej doczytaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?)

 

Na pewno gotować? Ja moczę w temp. 67C przez 40min...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro i tak jest mini-mash to czemu palonych nie wrzucić do zacierania. Jeden krok mniej, a to przecież stout więc paloność wskazana*. Gotować ich chyba nie należy, taniny i te sprawy.

 

*lubię mocno palone stouty, proszę wziąć na to poprawkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym uzyskać bardziej czekoladę, niż mocną paloność. Lepiej gotować, czy moczyć? Płatki owsiane ze slodami utrzymywać w 66*, czy zagrzać i wyłączyć palnik na powiedzmy 30 minut?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To możesz wrzucić palone trochę później a nie na całe zacieranie. Słodu generalnie się nie gotuje. Temperaturę powinieneś utrzymać przynajmniej powyżej 62°C żeby się zacierało.

Jeżeli płatki nie są błyskawiczne to można je najpierw  skleikować, ale akurat temp. kleikowania dla owsa jest poniżej 60stopni więc nie jest to konieczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam płatki błyskawiczne i zwykle. Czytałem tez, że można płatki wyprażyć w piekarniku dla ciasteczkowego posmaku

Edited by Slox

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam myślę od wczoraj o podobnym minizacieraniu do oatmeala :)
Pytanie: czy słód czekoladowy sam w sobie ma tak mało enzymów, że nie jest w stanie rozłożyć płatów owsianych? Nawet w większej proporcji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam myślę od wczoraj o podobnym minizacieraniu do oatmeala :)

Pytanie: czy słód czekoladowy sam w sobie ma tak mało enzymów, że nie jest w stanie rozłożyć płatów owsianych? Nawet w większej proporcji?

W żadnej proporcji, słód czekoladowy jest nieczynny enzymatycznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.