Jump to content
Sign in to follow this  
Wisnia-Brew

Farmhouse Ale z TwojBrowar.pl

Recommended Posts

Cześć,

 

czy zamawiał ktoś z Was zamówił ten zestaw i warzył to piwko? Chciałbym uwarzyć coś w tym stylu ale:

 

1) Na stronie jest jedynie możliwość zamówienia zestawu 20 L (ja chciałbym zestaw 25 L)

2) Zestaw surowców jest droższy niż kupienie składników osobno.

3) Nie ufam do końca temu sklepowi jeśli chodzi o pakowanie słodów (kilka razy miałem pomieszane zamówienia).

 

Tak więc zastanawiałem się czy ktoś z szanownych Koleżanek i Kolegów byłby w stanie podzielić się ze mną recepturą na piwo z tego zestawu lub inne podobne w stylu Norewgian Farmhouse Ale.

 

Pozdrawiam,

Kacper

Share this post


Link to post
Share on other sites

OT

 

 

Zestaw surowców jest droższy niż kupienie składników osobno

;)

 

A merytorycznie do pytania 1:

Przelicz sobie słód

4,8 kg - 20 l | x kg - 25 l

x = 6 kg

Podobnie z chmielem.

 

Potem wyszukiwarka CML i znajdź najtańszego sprzedawcę.
Osobiście nie miałem nigdy z TB żadnych przebojów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki za te merytoryczne podpowiedzi kolego "zasada".

 

Jeśli jeszcze tylko mógłbyś mi podpowiedzieć jakie przewidziane są:

 

a) przerwy w zacieraniu

b) chmielenie

c) kiedy dodaje się dodatki (jagody jałowca)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z TB nigdy nie miałem problemów z ich zestawami. Instrukcja warzenia jest załączona do zestawu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerwy - skoro piwo to w smaku przypomina połączenie belgijskich piw typu saison z fińskim sahti - można zacierać na wytrawnie (65-62°C) jak saison, albo jak w wypadku sahti (z przykładu) stopniowo: 43°C - 54°C - 65°C po 15 minut i 72°C przez 30 minut. Ja jestem leniwy i poszedłbym w 65-62°C.

Chmielenie - chmiel jest dodatkiem mało istotnym raczej w tych stylach. Jedna porcja na początku chmielenia (60 minut), druga na ostatnie 10-15 minut. Albo szyszki do filtracji złoża a gdzieś w połowie gotowania granulat?

Jałowiec - obstawiam podobnie. Ja do sahti dałem 15 g do wysładzania i 15 g na wyłączenie palnika.

 

Zresztą dziwny trochę ten zestaw. Przy kveikach nie miałem żadnych dzikich, farmhouse'owych nut. Jałowiec może dać przyprawowość ale generalnie te drożdże idą w owoce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potrzebujesz instrukcji to kup ten zestaw i tyle.

Ile możesz zaoszczędzić na zamawianiu tego osobno? Pięć złotych? No chyba że słody kupujesz w dużych workach i już  Ci leżą w domu

Nawet te kilka złotych oszczędzisz pod warunkiem że zrezygnujesz z  podziału na granulat i szyszkę bo jak nie to zostają Ci chmielę które może pójdą bez problemu a może będziesz się zastanawiał gdzie je wepchnąć

Przypilnujesz wydajności to tez Ci wyjdzie ponad te 20 litrów a różnicy w nachmieleniu i tak nie zauważysz

 

EDIT

Chociaż z takim podejściem to może faktycznie napisz do nich że zestaw Ci się podoba tylko nie chcesz im za niego płacić i niech Ci prześlą na maila samą instrukcję.

Edited by xcynix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi od tak znakomitych piwnych ekspertów.

 

A czy znajdzie się na forum osoba, która warzyła już ten zestaw?

Edited by Wisnia-Brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak się składa że ja kupiłem ten zestaw i prawdopodobnie jutro będę butelkować. Kosztowałem trochę przy zlewaniu na cichą. Było dość słodkie, takie owocowe, a jałowiec był praktycznie niewyczuwalny. Fermentowałem w ok. 27 stopniach.

 

Była to moja pierwsza warka z zacieraniem i kurczowo trzymałem sie instrukcji.

 

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Edited by SmutnyKucyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dziękuję za odpowiedzi od tak znakomitych piwnych ekspertów.

 

Wyczuwam ironie... lub nawet sarkazm

 

aczkolwiek moze sie myle   ;)  

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Fermentowałem w ok. 27 stopniach.

Nie za dużo? Mnie mleczny jak nie dopilnowałem tak uciekł pod 25-26 ostatnio na S-04 i wyszły fuzzle jak cholera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 Fermentowałem w ok. 27 stopniach.

Nie za dużo? Mnie mleczny jak nie dopilnowałem tak uciekł pod 25-26 ostatnio na S-04 i wyszły fuzzle jak cholera.

 

Polecam zapoznać się z drożdżami w tym zestawie zamiast pisać głupoty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 Fermentowałem w ok. 27 stopniach.

Nie za dużo? Mnie mleczny jak nie dopilnowałem tak uciekł pod 25-26 ostatnio na S-04 i wyszły fuzzle jak cholera.

 

Polecam zapoznać się z drożdżami w tym zestawie zamiast pisać głupoty.

 

Masz rację, nie sprawdziłem, mój błąd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dziękuję za odpowiedzi od tak znakomitych piwnych ekspertów.

Wyczuwam ironie... lub nawet sarkazm

 

aczkolwiek moze sie myle ;)

Ja wyczuwam cebulę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.