Jump to content

Projekt: Kadz zacierno-filtracyjna (fotorelacja)


Sebastian Kłóś
 Share

Recommended Posts

Nie ma co się czepiać nie każdy jest złotoustym poetą , widać że kolega włożył w projekt dużo pracy i serca.

Na pewno jego praca może posłużyć innym jako przykład do własnych projektów .Duży punkcik za fotorelacje z pracy nad sprzętem.

Link to comment
Share on other sites

Witam, też się przymierzam do zaczęcia budowy. Na początek planuję zakupić garnek 50L ze stali nierdzewnej z kranem spustowym i fałyszywe dno oraz nawiercić otwór na termometr tak w połowie wysokości gara. Gar będzie używany na kuchence gazowej lub ewentualnie taborecie. W dalszej perspektywie przewiduje stopniowo go ulepszać. Jak orientowałem się to koszty początkowe to około 460 zł za gar już z zamontowanym kranem + 120 zł termometr + 170 zł fałszywe dno = 750 zł na początek. Co o tym myślicie?

Edited by grzans
Link to comment
Share on other sites

Fajna praca , aby dobrze służył :okey: . Jedynie co bym nie śmiało sugerował .... zbyt wysoki w stosunku do szerokości . Jakoś tak obliczam że grubość złoża musi być 10-15cm , przy grubszym  złożu może być gorzej . A co do pisowni .... komu trzeba zrozumie o co chodzi , a komu nie pasuje nie musi czytać :roll: .

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zbiornik: Powstał z rury fi 400 o górności 3mm stal nierdzewna do tego przychodzi dno z blachy 3mm, w zbiorniku na samym dnie jest zamontowany kran spustowy, po prawej stronie na wysokości fałszywego dna jest wspawana mufka fi 60,3 mm do opróżniania zbiornika z młóta po wysłodzeniu ziarna,...

Chenie usłyszeć słowo krytyki.. Jeśli ktoś potrzebuje pomoce to służę rada i nie tylko coś razem możemy zrobić, potrzebujesz coś poprawić  :) chętnie się tym zajme  :) 

 

Za wkład pracy duży plus. Jednak trochę krytyki też będzie. Nie zawsze wykorzystanie tego co się posiada lub co jest tanie jest korzystne. Nie wiem czym się kierowałeś, że użyłeś rury o średnicy 40cm? Nie lepiej walcować pod żądaną srednicę? Ten zbiornik jest stanowczo za smukły! Wysokość powinna być 1-1,25D. 1,5D jest do zaakceptowania. Ale tu chyba mamy 2D. I jeszcze ta mufka 60,3 mm do opróżniania zbiornika z młóta. Ty tak poważnie myślisz, że przez ten otworek będziesz młóto usuwał?! Chyba tylko wylewał po rozcieńczeniu.

Edited by PiwoLab
Link to comment
Share on other sites

Najpierw  podziękowania  za miłe słowo i uznanie :) Dziekuje :)

 

 

 

 

 



Fajna praca , aby dobrze służył :okey: . Jedynie co bym nie śmiało sugerował .... zbyt wysoki w stosunku do szerokości . Jakoś tak obliczam że grubość złoża musi być 10-15cm , przy grubszym  złożu może być gorzej . A co do pisowni .... komu trzeba zrozumie o co chodzi , a komu nie pasuje nie musi czytać :roll: .

 

Jednak trochę krytyki też będzie. Nie zawsze wykorzystanie tego co się posiada lub co jest tanie jest korzystne. Nie wiem czym się kierowałeś, że użyłeś rury o średnicy 40cm? Nie lepiej walcować pod żądaną srednicę? Ten zbiornik jest stanowczo za smukły! Wysokość powinna być 1-1,25D. 1,5D jest do zaakceptowania. Ale tu chyba mamy 2D.

 

Odpowiem na te  zarzuty tak. "darowanemu koniowi nie  zagląda  się w zęby "

 

 

 

 

 



gdzie można nabyć tą teflonową prowadnice do mieszadła co masz na dnie Kadzi??

 

Ja kupiłem taki materiał: Poliamid PA6 ERTALON TARNAMID wałek FI15x500 PRĘT

http://allegro.pl/poliamid-pa6-ertalon-tarnamid-walek-fi15x500-pret-i6639157483.html

 

Na  allegro jest  tego naprawdę  sporo. Można  dobra jaki chcesz  wymiar.

Mając taki wałek wziąłem go na  tokarkę i wytoczyłem odpowiednią  tulejkę.

 

 

 

 

 



Witam, też się przymierzam do zaczęcia budowy. Na początek planuję zakupić garnek 50L ze stali nierdzewnej z kranem spustowym i fałyszywe dno oraz nawiercić otwór na termometr tak w połowie wysokości gara. Gar będzie używany na kuchence gazowej lub ewentualnie taborecie. W dalszej perspektywie przewiduje stopniowo go ulepszać. Jak orientowałem się to koszty początkowe to około 460 zł za gar już z zamontowanym kranem + 120 zł termometr + 170 zł fałszywe dno = 750 zł na początek. Co o tym myślicie?

 

Nie  lepiej zainwestować  w kega 50l tańsze  koszty 150zł myślę ze  znajdziesz... troszkę  mniej estetyczne ale myślę  ze  funkcje spełni. Ja mam takiego kega na warzenia. 

 

 

 

 

 

Pozdrawiam wszystkich innych co  zajrzeli na  mój post :)  Jeśli macie jakieś pytania to jestem  dostępny na PW

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Mała sugestia, wywal tą kapilarę termometru analogowego wykonaną z mosiądzu bo w środowisku kwaśnym będzie Ci oddawać do brzeczki to i owo. Zamień na kwasoodporną (niech ktoś Ci dotoczy i nagwintuje).

Edited by Kamilo
Link to comment
Share on other sites

Mała sugestia, wywal tą kapilarę termometru analogowego wykonaną z mosiądzu bo w środowisku kwaśnym będzie Ci oddawać do brzeczki to i owo. Zamień na kwasoodporną (niech ktoś Ci dotoczy i nagwintuje).

Pomyśle o tym.

A mógłbyś  mi podesłać jakiś  artykuł na  ten temat ?? No bo gdzieś  ta  wiedzę znalazłeś?? A ja nie  słyszałem o tym,  jestem Ciekać  co może mosaic  oddawac "to i owo"  

 

Dziekuje za sugestie. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Mam pytanie do sposobu filtracji. Czy w takiej kadzi też trzeba używać wężyka z klipse, czy ten system jest zarezerwowany do staczwężyka?

 

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Przeczytaj caly temat jest tam o falszywym dnie
Link to comment
Share on other sites

Może źle zadałem pytanie. To, że w kadzi jest fałszywe dno, to wiem, bo już nawet takie kupiłem i zbieram się do budowy kadzi. Interesuje mnie czy do kranu przez który leci filtrat tez trzeba podłączyć silikonowy wężyk z klipsem bo takiego aktualnie używam przy fermentorze z kranikiem. Widzę, ze krany montowane w kadzich są różne i tj. proste i zakrzywione i to samo dotyczy średnicy tych kranów są małe i duże. Czy na taki kran też trzeba zakładać wężyk, bo przy moim sposobie czasami on się przydaje jak filtracja spowalnia, a może przy FD nie ma takiego problemu?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.