Jump to content
Sign in to follow this  
to_masz

Zbyt dużo brzeczki po wysładzaniu

Recommended Posts

Cześć wszystkim!

W piątek uwarzyłem piwo w stylu AIPA. Niestety, moim błędem było zlanie całości brzeczki bez pomiaru jej objętości do fermentora i zadanie drożdży. Okazało się, że otrzymałem 26 litrów zamiast 20.

Pomiar BLG wskazywał pomiędzy 13 a 14 jednostek, kalkulatory pokazują IBU na poziome 70 jednostek oraz BLG około 11-12. Fermentacja ruszyła dzisiaj w nocy.

Według przepisu, powinienem otrzymać 16 BLG. Co ciekawe, po wpisaniu wszystkich surowców do kalkulatora piwowarskiego pokazuje on wynik 14 BLG dla 20 l piwa. Czyżby sklep przekłamuje właściwości finalnego piwa?.

Boję się, że piwo wyjdzie zbyt słabe lub zbyt słabo nachmielone. Poniżej moje pomysły na podniesienie jego jakości:

 

a) dodanie cukru;

b) kupno chmielu i ekstraktu, nachmielenie ekstraktu i dodanie do fermentującego piwa;

c) kupno dodatkowego chmielu na zimno.

 

Czy ktoś mógłby pomóc? Być może lepiej piwo zostawić w spokoju...

 

Składniki:

Pale Ale 4,8 kg

Crystal 150 0,4 kg

Aroma 0,2 kg

 

Bravo 35 g

Citra 50 g

Cascade 45 g

 

Na zimno

Cascade 15 g

Citra 15g

Share this post


Link to post
Share on other sites

W kalkulatorze masz coś takiego jak wydajność. Wtedy końcowe BLG będzie rosło lub malało.

Przyjmuję wydajność na poziomie 72%, przy ostatnim piwie osiągnąłem około 73%. Do uzyskania 16 BLG potrzbuję wydajności ponad 85%, czy to w ogóle możliwe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup refraktometr i sprawdź BLG podczas gotowania.

Jak wysładzasz to też możesz nim sprawdzić ile BLG leci. Z tego co wyczytałem tutaj można wysładzać do 4BLG. Ja przerywam kiedy pokazuje 5.

Jaką wydajność mam nie wiem ;)

 

Pewnie się tak nie robi bo jestem totalnie nowy, ale ja bym kupił pale ale. Zrobił z tego 2l czy 1L o wysokim BLG i wlał do fermentora.

Czy starzy piwowarzy by też tak zrobili czy to błąd?

Share this post


Link to post
Share on other sites

INTseed ma rację, kup Refraktometr to bardzo przydatne urządzenie. 

Ja przy wysładzaniu cały czas kontroluję refrektometrem Blg spływające i i Blg całej brzeczki, po za tym dobrze jest wysładzać do fermentora ze skalą żeby mieć jeszcze kontrolę nad ilością. Nie wysładzam do 2 czy 3 Blg, tylko kończę wysładzanie w momencie osiągnięcia zakładanej ilości i zakładanego Blg czasami na 4 czasami na 5...

 

Ty za mocno rozcieńczyłeś brzeczkę - małe plato, słabsza goryczka i aromat, może klasyczna AIPA z tego nie będzie, ale piwo powinno dać się wypić  :) może być trochę wodniste. Nie wiem czy chmielenie na zimno podniesie goryczkę, aromat na pewno poprawi, po za tym chyba nie gmerałbym w fermentującym piwie dodając cokolwiek typu ekstrakt czy cukier... ale może się mylę.

 

Przy takim zasypie faktycznie trzebaby mieć wydajność 83-85% co jest raczej mało realne.

Ja przy zasypie na AIPE 6,65kg uzyskałem 22l. 15,5 Blg wydajność mam 70-71% chmielu miałem 180g i mogło być więcej jak na mój gust.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg. kalkulatora brewness moja wydajność zacierania waha się od 80-90%. Wyszło Ci jakie wyszło, będziesz miał więcej piwa o niższym ekstrakcie. Potraktuj to jak naukę. Kolejnego już przypilnujesz przy wysładzaniu, nie wiem czy 'naprawianie' tego piwa jest warte świeczki bo można je teraz łatwo zepsuć na dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg. kalkulatora brewness moja wydajność zacierania waha się od 80-90%. Wyszło Ci jakie wyszło, będziesz miał więcej piwa o niższym ekstrakcie. Potraktuj to jak naukę. Kolejnego już przypilnujesz przy wysładzaniu, nie wiem czy 'naprawianie' tego piwa jest warte świeczki bo można je teraz łatwo zepsuć na dobre.

 

Wydajność zacierania zawsze jest wyższa, chodzi o wydajność całkowitą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysładzałem piwo do uzyskania około 5 BLG, stąd takie ilości brzeczki. Następnym razem zastosuję wysładzanie ciągłe. 

Chmielenie na zimno nie podnosi goryczki, stąd pomysł nachmielenia dodatkowego ekstraktu i pomieszania z fermentującym piwem.

Wydaje mi się, że przy zachowaniu higieny nie zakażę piwa, a uda się podciągnąć ekstrakt jak i IBU (które wg. kalkulatora jest w tym momencie wystarczające dla AIPA).

Czy dla redukcji objętości brzeczki można ją bezkarnie gotować, np. przez dwie godziny? Oczywiście przed dodaniem chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli koniecznie chcesz mieć pełniejsze piwo, to kup 1,2kg ekstraktu płynnego, dodaj wody, żeby uzyskać 2 litry brzeczki, zagotuj, przestudź i zwyczajnie wlej do fermentora. Uzyskasz prawie 16 Blg.

Natomiast mam wątpliwości co do chmielenia. Jak rozumiem 70 IBU kalkulator pokazał Ci dla 20 litrów brzeczki? To teraz w 26 litrach masz jakieś 54. Całkiem sporo jak na 13-14 Blg. Jeśli podniesiesz ekstrakt dodając 2 litry brzeczki wyjdzie jakieś 50 IBU. Goryczka solidna, ale to już zależy od preferencji. Warto zaopatrzyć się w izomeryzowany ekstrakt chmielowy. Można nim łatwo regulować goryczkę w takich nietypowych sytuacjach, nawet na etapie rozlewu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalkulatory pokazują około 70 IBU dla 12 BLG przy 26 litrach brzeczki. Wg. instrukcji w tych kalkulatorach (BeerSmith i Brewness) jest to dużo nawet jak na AIPA. Przy zastosowaniu dodatkowego ekstraktu i otrzymaniu około 2l dodatkowej brzeczki powinno być 58 IBU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to jak dla mnie nie ma co tutaj kombinować z goryczką. W tej chwili masz bardzo gorzkie. Jak dodasz ekstraktu, to po pierwsze podbijesz pełnię, co złagodzi odczuwanie goryczki, a po drugie nieco rozrzedzisz alfakwasy dodatkowymi 2 litrami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ale napisałeś że pomiar Blg wykazał 13-14Blg, więc co cię obchodzi wartośc teoretyczna z kalkulatora?. IBU w związku z tym tez będzie odpowiednio niższe.

Ja bym zostawił jak jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw jak jest, bo jeszcze coś spierniczysz, teraz dobrze jest, będziesz miał więcej piwerka. Przy kolejnej warce zamiast do blg wysładzaj do objętości, a jak wyjdzie za duże blg to dolejesz wody. Wyszła ci bardzo dobra wydajność, wynikło to z tego, że słód miałeś odpowiednio ześrutowany i zacieranie przeprowadziłeś bardzo starannie. Przy kolejnych warkach staraj się wszystko podobnie powtórzyć choć wahania wydajności mogą się zdarzyć np przez pośpiech, utkniętą filtrację czy też inaczej ześrutowany słód. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie na zimno nie podnosi goryczki, stąd pomysł nachmielenia dodatkowego ekstraktu i pomieszania z fermentującym piwem.

Chmielenie na zimno podnosi goryczkę, lecz kalkulatory tego nie uwzględniają (przynajmniej takich nie spotkałem).

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Chmielenie na zimno podnosi goryczkę, lecz kalkulatory tego nie uwzględniają (przynajmniej takich nie spotkałem).


A jak to działa? Bo jakieś zjawisko fizyczne musi za tym stać, jeśli masz rację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ to_masz

 

Pierwsza kwestia - parę dni temu dosłownie warzyłem b. podobny zasyp do Twojego. Konkretnir 5 kg Pale Ale, do tego 0,2 kg  karmelowego czerwonego i 0,3 Monachijskiego. Nie wiem jakim cudem wyszło Tobie 26 litrów i między 13 a 14 BLG, bo mnie wyszły niecałe 22 litry naciąganej 12stki. Sprawdź może swoje urządzenia pomiarowe (czasem jest tak, że skala w spławiku się odrywa i przesuwa wewnątrz, pokazuje wtedy bzdury).

 

Druga sprawa - jeśli chodzi o chmielenie w trakcie warzenia to tym się nie przejmuj. Jest więcej piwa, ale prawdopodobnie jest ono cieńsze niż myślisz że jest, dlatego pomimo że jest go więcej raczej nie będzie wiele mniej gorzkie ani chmielowe niż zakładałeś że ma być. IBU będzie oczywiście mniej, ale też mnie słodowości.

 

Trzecia sprawa - albo dokup chmielu do chmielenia na zimno albo nie wrzucaj w ogóle. Może coś jest nie tak z moim nosem, ale ja 30 gramów wrzuconych na zimno żadną siłą nie jestem w stanie poczuć. Niezależnie od tego jak wybrakowany jest mój nos nie mam problemu z wyczuwaniem takich aromatów w piwach komercyjnych, więc te 30g to jest tak czy inaczej ilość, która jeśli da jakiś aromat nawet to bardzo słaby i nie dla każdego wyczuwalny. Sensowna ilość to powyżej 100 gramów i raczej Citra niż Cascade. Ja sypię albo 150g i więcej albo wcale. Poza tym chmielenie na zimno to ogólnie ciężki temat, rezultaty są dość nieprzewidywalne. Czasem trafia się partia jakiegoś takiego niedorobionego chmielu, że ledwo go czuć mimo sypnięcia pokaźnej ilości, innym razem ten sam chmiel , pochodzący z innego zbioru daje dobre rezultaty. Ale 30 gramów to za mało, żeby poczuc cokolwiek, nawet jeśli chmiel jest dobry.

Edited by bartek_z

Share this post


Link to post
Share on other sites

30 gramów to za mało, żeby poczuc cokolwiek, nawet jeśli chmiel jest dobry.

30g to może za mało na typowe AIPA, ale na pewno nie za mało żeby poczuć cokolwiek.

 

Konkretnir 5 kg Pale Ale, do tego 0,2 kgkarmelowego czerwonego i 0,3 Monachijskiego. Nie wiem jakim cudem wyszło Tobie 26 litrów i między 13 a 14 BLG, bo mnie wyszły niecałe 22 litry naciąganej 12stki.

No to masz wydajność ok 60%. Popracuj nad tym to będzie lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukromierz na wodzie pokazuje 0 BLG, pomiary zbieram w temperaturze 20 C. Ostatecznie dokupiłem 100 g Citry i 1,7 kg ekstraktu płynnego. Ostatecznie 100 g chmielu zostanie użyte na zimno. Ekstrakt pomieszałem z pobranym piwem i dodatkowo dodałem 30 g Citry do gotowania.

Bartek, jak wysładzasz? Wg sklepowej receptury z 5,4 kg słodów powinienem otrzymać 16 BLG. Rozumiem, że sklep trochę naciąga wydajność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...

Trzecia sprawa - albo dokup chmielu do chmielenia na zimno albo nie wrzucaj w ogóle. Może coś jest nie tak z moim nosem, ale ja 30 gramów wrzuconych na zimno żadną siłą nie jestem w stanie poczuć. Niezależnie od tego jak wybrakowany jest mój nos nie mam problemu z wyczuwaniem takich aromatów w piwach komercyjnych, więc te 30g to jest tak czy inaczej ilość, która jeśli da jakiś aromat nawet to bardzo słaby i nie dla każdego wyczuwalny. Sensowna ilość to powyżej 100 gramów i raczej Citra niż Cascade. Ja sypię albo 150g i więcej albo wcale. Poza tym chmielenie na zimno to ogólnie ciężki temat, rezultaty są dość nieprzewidywalne. Czasem trafia się partia jakiegoś takiego niedorobionego chmielu, że ledwo go czuć mimo sypnięcia pokaźnej ilości, innym razem ten sam chmiel , pochodzący z innego zbioru daje dobre rezultaty. Ale 30 gramów to za mało, żeby poczuc cokolwiek, nawet jeśli chmiel jest dobry.

 

Faktycznie coś musisz mieć z nosem... Miałem kiepski aromat po chmieleniu w APA więc dodałem 25g Citry (bo tyle mi zostało) na 6dni na cichą i różnica aromacie była znacząca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukromierz na wodzie pokazuje 0 BLG, pomiary zbieram w temperaturze 20 C. Ostatecznie dokupiłem 100 g Citry i 1,7 kg ekstraktu płynnego. Ostatecznie 100 g chmielu zostanie użyte na zimno. Ekstrakt pomieszałem z pobranym piwem i dodatkowo dodałem 30 g Citry do gotowania.

Bartek, jak wysładzasz? Wg sklepowej receptury z 5,4 kg słodów powinienem otrzymać 16 BLG. Rozumiem, że sklep trochę naciąga wydajność.

 

 

Nigdy nie otrzymałem 16 BLG z takiej ilości słodu. Zacierałem różnie, i w 63 i w niemal 70 stopniach. Wysładzanie? Tutaj myślę,ze nie ma wielu opcji. Woda podgrzana do 80 stopni (sprawdzone termometrem ) i wlewam do filtratora, czekając moment aż złoże się ułoży. Używam też talerza, żeby za bardzo nie wzburzyć złoża. Przy filtracji staram się nie stosować wyższego tempa niż litr na minutę, półtorej. Jak chciałem 16stkę to musiałem dać wyraźnie ponad 6 kg słodów i nie było opcji, żeby uzyskać jakoś znacząco ponad 20 litrów. Generalnie pewne rozbieżności są nieuniknione, słody to są produkty pochodzenia roślinnego i mogą zachowywać się nieco inaczej i mam wrażenie,że w przypadku jaki ćwiczyłem ostatnio, ale tak wyciągając z moich zapisków w jednej z wcześniejszych amerykańskich IPA użyłem 5,5 kg Pale Ale, do tego 0,7 kg Monachijskiego no i uzyskałem 23 litry 15stki. A więc bez szału. Aha , i co mogę dodać, to że przerywał wysładzanie przy 3 blg, nie "cisnę" do 2 , żeby nie ryzykować, że w wyniku jakiegoś błędnego pomiaru przedostały się nieciekawe rzeczy do piwa. Być może to wpływa negatywnie na wydajność w moim przypadku, ale tak czy inaczej raczej nie zbliżam się do wyniku jaki podałeś. Możliwe, że ma na to wpływ twardośc wody  - nie modyfkuję jej w żaden sposób, a mam ją dość mocno twardą. Dawno nie mierzyłem więc nie chcę zmyślać, ale kiedy mierzyłem to byłem wynikiem dość niemile zaskoczony.

 

 

 

Faktycznie coś musisz mieć z nosem... Miałem kiepski aromat po chmieleniu w APA więc dodałem 25g Citry (bo tyle mi zostało) na 6dni na cichą i różnica aromacie była znacząca.

 

Z tym nosem to nie był żart, jak najbardziej dopuszczam możliwość,że niskich stężeń aromatów chmielowych nie czuję. żeby było śmieszniej to wszystkie inne tak. Ale chyba wszyscy się zgodzimy, że 25- 30 g na zimno to niewiele, jak chce się mieć typowy dla AIPA aromat to trzeba jednak wrzucić koło 100g. Zwłaszcza, ze kolega ma znacznie więcej niż 20 litrów. 

Edited by bartek_z

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.