Jump to content
pakman

Pierwsze zacieranie

Recommended Posts

Witam zabieram się za pierwszą warkę mam:

300g karmelowego 4,2 kg pilźnieńskiego i chmiele po 30 g marynki i lubelskiego. Zgubiłem karteczke na której była instrukcja warzenia.
Czy możecie podpowiedzieć jakąś prostą recepturę dla nowicjusza?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wsypujesz wszystko do 13-14l wody podgrzanej do 70C, czekasz godzinę monitorując temperaturę, żeby nie spadła poniżej 62C. Wysładzasz do zamierzonego BLG, proponuję 12. Jednak pamiętaj że będziesz to gotował przez godzinę i część wody Ci odparuje. U mnie w godzinę gotowania blg podnosi się o 2. Także wysładzasz do uzyskania 10-11blg. Następnie gotujesz. Nie chmiel agresywnie na początek.
15g marynka na 60min, 15g marynka na 30min i 30g lubelskiego na wyłączenie palnika. Chłodzisz, oddzielasz chmieliny i osady, zadajesz drożdże. Nie zaglądaj do wiadra przez pierwsze 10dni- nie ma sensu.

Ps. nie zapomnij ześrutować ziarna ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym uważał z temperaturą zasypu 70 stopni. Co prawda zasyp trochę schłodzi wodę,ale na pewno nie do 62 stopni. Proponuję temperaturę zasypu ok. 65 stopni. I przy wysładzaniu zbierz trochę więcej, niż zakładana ilość. Prawdą jest, że przy warzeniu (gotowaniu) brzeczki trochę wyparuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg PPPP, na 4,5 kg słodu i 14 l wody, temperatura wody przed wsypaniem słodu powinna wynosić 69 C, żeby zacier miał 62 C. Przy temperaturze słodu ok 20 C. Także te 70 C jest dobrą opcją, bo z czasem temperatura się będzie obniżała.

 

Poszło z fona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.