Jump to content
Sign in to follow this  
zbynieks

Dodatki smakowe - esencje- gliceryna

Recommended Posts

Kłaniam się Koleżeństwu. Mam pomysł na wzbogacenie foreign extra stouta smaczkiem orzecha laskowego - tak jak to uczyniło Piwne Podziemie w piwie ANgelicum, które się spodobało co poniektórym. Mam tylko dylemat, jak tego orzecha podać. Pomysły są dwa: któraś z zaprawek do wódki, powszechnie dostępnych albo - wstyd trochę... - ćwiartka Soplicy orzechowej. Mi się bardziej podoba wersja nr 1, ale mam obawę, czy gliceryna nie zniszczy piany. Czy ktoś eksperymentował z tymi esencjami w piwowarstwie? Dziękuję za rady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

              Robisz to domowo . Czyń swoja powinność , jeśli kontraktowcy dzielą jedną warkę na - orzechową , migdałową , kiwi seasoned in a barrel , dlaczego nie ? Ale czy na pewno o to chodzi ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

sam jestem zwolennikiem prawa czystości i też z niepokojem patrzę na kierunek rozwoju craftu, który chwilami jest taki, że niespecjalnie umiem normalne piwo uwarzyć, ale co do niego dosypać (dolać) dodatkowo to pomysłów milion. ale akurat postanowiłem sobie pokombinować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w takich chwilach zwątpienia myślę sobie , zanim ,, kraft '' przetestuje 120 odmian papryki ja nauczę się robić pilsa . To działa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w takich chwilach zwątpienia myślę sobie , zanim ,, kraft '' przetestuje 120 odmian papryki ja nauczę się robić pilsa . To działa.

Na razie ładują wszystko co się da, przeważnie z efektem negatywnym, a jakby tego było mało wzięli się za wymrażanie. Wielkimi krokami zbliża się destylat mitycznego lager'a za 3 zł w cenie 15-letniej whisky za 100-krotność tej ceny.

 

Odnośnie pytania, nie chcę Cię martwić, ale biorąc pod uwagę cenę za Soplicę (na promocji to jest czasem niecałe 20zł), nie trudno zgadnąć co daje posmak i aromat orzechów i ile ma wspólnego z orzechami.

 

Jedyne wyjście to zrobić ekstrakt orzechowy, a konkretnie mocne Nocino:

 

20 zielonych orzechów włoskich,

500ml spirytusu 90%,

150ml wody, macerować min. miesiąc

150ml syropu francuskiego, ale można zwiększać do 2 razy tyle

2,5 goździka, można podgrzać tę przyprawę w szklance wina czerwonego i to dodawać do reszty do smaku

 

Ekstrakt dodawać jak w przypadku ekstraktów w ml na flaszkę wg zasady co 3, czyli na jedną partię 3ml, na drugą 6ml itd

 

Kiedyś był taki napój Orzechówka Nut Cordial, tam bazą był podwójny nalew na orzechy, pierwszy większy i 75%, drugi mniejszy i 41%, całość 42%, do tego spirytus, cukier, woda i nalew ziołowy.

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

sam jestem zwolennikiem prawa czystości

 

To pewnie lubisz też duże ilości gazu ;)

 

no tak, dziedzic PRUSKI :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

w takich chwilach zwątpienia myślę sobie , zanim ,, kraft '' przetestuje 120 odmian papryki ja nauczę się robić pilsa . To działa.

Na razie ładują wszystko co się da, przeważnie z efektem negatywnym, a jakby tego było mało wzięli się za wymrażanie. Wielkimi krokami zbliża się destylat mitycznego lager'a za 3 zł w cenie 15-letniej whisky za 100-krotność tej ceny.

 

Odnośnie pytania, nie chcę Cię martwić, ale biorąc pod uwagę cenę za Soplicę (na promocji to jest czasem niecałe 20zł), nie trudno zgadnąć co daje posmak i aromat orzechów i ile ma wspólnego z orzechami.

 

Jedyne wyjście to zrobić ekstrakt orzechowy, a konkretnie mocne Nocino:

 

20 zielonych orzechów włoskich,

500ml spirytusu 90%,

150ml wody, macerować min. miesiąc

150ml syropu francuskiego, ale można zwiększać do 2 razy tyle

2,5 goździka, można podgrzać tę przyprawę w szklance wina czerwonego i to dodawać do reszty do smaku

 

Ekstrakt dodawać jak w przypadku ekstraktów w ml na flaszkę wg zasady co 3, czyli na jedną partię 3ml, na drugą 6ml itd

 

Kiedyś był taki napój Orzechówka Nut Cordial, tam bazą był podwójny nalew na orzechy, pierwszy większy i 75%, drugi mniejszy i 41%, całość 42%, do tego spirytus, cukier, woda i nalew ziołowy.

 

Nocino to ja umiem, ale chcę z laskowych, a one nie są wdzięcznym surowcem nalewkowym. Zastanawiam się nad tymi dodatkami do wódek smakowych, co one wniosą poza chemią, nie mam doświadczeń.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz ;)

Ja bym bardziej ekstrakt dawał niż wódkę, nie dodajesz niepotrzebnego alkoholu (albo ekstrakt rozpuścił w małej ilość alkoholu), możesz do części warki dodać będziesz miał porównanie.

 

Tylko potem zdaj relację, bo sam jestem ciekaw.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem kiedyś piwo orzechowe, po ok 200g orzechów laskowych i włoskich, porozwalane na małe kawałki. Do piekarnika na 120C, (nie pamiętam na jak długo), później obłożyłem ręcznikami papierowymi, a później znowu do piekarnika, aż orzechy zaczęły się lekko rumienić. To zalałem spirytem (bo akurat miałem), rozcieńczyłem do poziomu alko ok 40% tak aby wszystkie orzechy zakryć.

To sobie leżało jakieś 2-3 tygodnie i poszło do piwa.

 

Orzechy były wyczuwalne dość wyraźnie, bardziej laskowe niż włoskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.