maku13 19 Posted February 19, 2010 Wczoraj aktywowałem drożdże Wyeast z październikową datą produkcji. Poprzednie napęczniały grzecznie po 5 dniach. Tym razem mam już dzisiaj balonik . Nie wiem teraz jak to przeciągnąć, przynajmniej do jutra... najwcześniej mogę uwarzyć piwo w poniedziałek. Zostawić, w nadziei, że nie rozerwie, czy np. nakłuć zdezyfekowaną szpilką i zakleić Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted February 19, 2010 Włóż do lodówki, lub zrób starter z brzeczki Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted February 19, 2010 nie rozerwie jeśli do jutra to zwyczajnie zostaw potem zrób starter lub nie tak jak zamierzałeś jeśli później to do lodówki i potem starter nic złego sie nie wydarzy Quote Share this post Link to post Share on other sites
maku13 19 Posted February 19, 2010 (edited) Starter, niestety odpada... za późno na krzątanie po kuchni. Wkładam do lodówy, żonę zapewniłem, że nie wybuchną Edited February 19, 2010 by maku13 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted February 19, 2010 Starter, niestety odpada... za późno na krzątanie po kuchni. No to do lodówki, tylko pamiętaj by wyjąć saszetkę kilka godzin przed zadaniem do brzeczki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted February 19, 2010 starter możesz zrobić jutro i po 24-48h zapodać drożdze do fermentatora Quote Share this post Link to post Share on other sites
maku13 19 Posted February 19, 2010 Dzięki, za szybką poradę. Zrobione, można się wyluzować :) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maryush 35 Posted February 19, 2010 Wsadź do lodówki (jeśli zamierzasz wlać po prostu napęczniałą saszetkę do fermentora - spokojnie wytrzyma do poniedziałku) albo jutro zrób starter. Opakowania na pewno Ci nie rozerwie.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
maku13 19 Posted February 19, 2010 ...albo jutro zrób starter... Nie, no musowo, jutro zrobię starter. Trzeba korzystać z mojego nowego mieszadła magnetycznego Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marusia 61 1 Items Posted February 20, 2010 Drożdże Wyeasta są pełne niespodzianek. Ostatnio saszetka Czech Pils z listopada spuchła po 8 dniach dopiero, a America Ale z... maja 2009 spuchła już po 2 dniach W takich przypadkach chowam opuchliznę do lodówki do czasu, gdy jest mi potrzebna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rex5555 3 Posted March 22, 2010 odgrzeję temat: zakupiłem Wyeast 1084 Irish Ale z datą 29 wrzesień 2009 jest napisane aby wykorzystać do 6-m-cy dzis jest 22-marzec, wiec drożdże wewnątrz będą mieć ok 6m-cy moje pytanie brzmi: Czy nakarmić wygłodniałe drożdże i dać saszetce napuchnąć i trzymać napuchniętą w lodówce do czasu warzenia, czy śmiało czekać dłużej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kolomar 34 Posted March 22, 2010 Możesz śmiało czekać dłużej Nie zapomnij tylko odpowiednio wcześnie aktywować saszetki (przyjmuje sie 1 dzień wcześniej za każdy msc., który upłynął od daty produkcji). Quote Share this post Link to post Share on other sites
anmar 29 Posted March 23, 2010 Drożdże to żywotne stworzonka. W ubiegłym tygodniu odpaliliśmy drożdżaki z datą produkcji wrzesień 2008, napuchły po 3 dniach. Ale co tu się dziwić, uwarzono przecież piwo na drożdżach znalezionych w żołądku prehistorycznej bodajże pszczoły. ( Fossil Fuels Beer ) goroncopozdrawiamy Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan62 30 Posted March 23, 2010 odgrzeję temat:zakupiłem Wyeast 1084 Irish Ale z datą 29 wrzesień 2009 jest napisane aby wykorzystać do 6-m-cy dzis jest 22-marzec, wiec drożdże wewnątrz będą mieć ok 6m-cy moje pytanie brzmi: Czy nakarmić wygłodniałe drożdże i dać saszetce napuchnąć i trzymać napuchniętą w lodówce do czasu warzenia, czy śmiało czekać dłużej? W styczniu startowałem te drożdże, na saszetce był nadruk czerwiec 2007r , napęczniały po 3 dniach. Przy prawidłowym przechowywaniu (w lodówce), termin przydatności Wyeastów jest mocno umowny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted March 23, 2010 A jak sądzicie czy White Labs też mają taką żywotność ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan62 30 Posted March 23, 2010 A jak sądzicie czy White Labs też mają taką żywotność ? Zdecydowanie nie, o ile Wyeasty można przechowywać latami, to WLP miesiącami, chyba że mrożenie lub skosy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted March 23, 2010 A jak sądzicie czy White Labs też mają taką żywotność ? Zdecydowanie nie' date=' o ile Wyeasty można przechowywać latami, to WLP miesiącami, chyba że mrożenie lub skosy.[/quote'] Ale 2-3 tygodnie po terminie chyba nie będzie jakiegoś strasznego spadku formy ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan62 30 Posted March 23, 2010 A jak sądzicie czy White Labs też mają taką żywotność ? Zdecydowanie nie' date=' o ile Wyeasty można przechowywać latami, to WLP miesiącami, chyba że mrożenie lub skosy.[/quote'] Ale 2-3 tygodnie po terminie chyba nie będzie jakiegoś strasznego spadku formy ? Bez przesady i po 2-3 miesiącach po terminie jak są w lodówce wystartują. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted March 23, 2010 to dobrze, bo kupiłem 2 fiolki Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogdan62 30 Posted March 23, 2010 Dla pewności rób starter. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rex5555 3 Posted March 23, 2010 dziękuję za odpowiedzi, plusy dla Was! i po piwku oczywiście stawiam:beer: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted March 24, 2010 A jak sądzicie czy White Labs też mają taką żywotność ? Zdecydowanie nie' date=' o ile Wyeasty można przechowywać latami, to WLP miesiącami, chyba że mrożenie lub skosy.[/quote'] Ale 2-3 tygodnie po terminie chyba nie będzie jakiegoś strasznego spadku formy ? Z mojego doświadczenia, sugeruję starter. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 718 1 Items Posted March 24, 2010 to dobrze, bo kupiłem 2 fiolki I chyba już więcej WLP nie będzie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted March 24, 2010 to dobrze' date=' bo kupiłem 2 fiolki [/quote']I chyba już więcej WLP nie będzie A czemu tak myślisz ? Jak coś mogę się podzielić Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted March 24, 2010 Zdecydowanie nie' date=' o ile Wyeasty można przechowywać latami, to WLP miesiącami, chyba że mrożenie lub skosy.[/quote'] Ale 2-3 tygodnie po terminie chyba nie będzie jakiegoś strasznego spadku formy ? Z mojego doświadczenia, sugeruję starter. Zwykle tego nie praktykuję, ale faktycznie rozruszam je przed zaszczepieniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites