Jump to content
Sign in to follow this  
maku13

Napęczniała saszetka z drożdżami

Recommended Posts

Wczoraj aktywowałem drożdże Wyeast z październikową datą produkcji. Poprzednie napęczniały grzecznie po 5 dniach.

Tym razem mam już dzisiaj balonik :). Nie wiem teraz jak to przeciągnąć, przynajmniej do jutra... najwcześniej mogę

uwarzyć piwo w poniedziałek. Zostawić, w nadziei, że nie rozerwie, czy np. nakłuć zdezyfekowaną szpilką i zakleić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie rozerwie

jeśli do jutra to zwyczajnie zostaw potem zrób starter lub nie tak jak zamierzałeś

jeśli później to do lodówki i potem starter

nic złego sie nie wydarzy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Starter, niestety odpada... za późno na krzątanie po kuchni.

Wkładam do lodówy, żonę zapewniłem, że nie wybuchną :)

Edited by maku13

Share this post


Link to post
Share on other sites
Starter, niestety odpada... za późno na krzątanie po kuchni.

No to do lodówki, tylko pamiętaj by wyjąć saszetkę kilka godzin przed zadaniem do brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wsadź do lodówki (jeśli zamierzasz wlać po prostu napęczniałą saszetkę do fermentora - spokojnie wytrzyma do poniedziałku) albo jutro zrób starter. Opakowania na pewno Ci nie rozerwie..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże Wyeasta są pełne niespodzianek. Ostatnio saszetka Czech Pils z listopada spuchła po 8 dniach dopiero, a America Ale z... maja 2009 spuchła już po 2 dniach :) W takich przypadkach chowam opuchliznę ;) do lodówki do czasu, gdy jest mi potrzebna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

odgrzeję temat:

zakupiłem Wyeast 1084 Irish Ale z datą 29 wrzesień 2009

jest napisane aby wykorzystać do 6-m-cy

dzis jest 22-marzec, wiec drożdże wewnątrz będą mieć ok 6m-cy

moje pytanie brzmi: Czy nakarmić wygłodniałe drożdże i dać saszetce napuchnąć i trzymać napuchniętą w lodówce do czasu warzenia, czy śmiało czekać dłużej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz śmiało czekać dłużej :beer: Nie zapomnij tylko odpowiednio wcześnie aktywować saszetki (przyjmuje sie 1 dzień wcześniej za każdy msc., który upłynął od daty produkcji).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże to żywotne stworzonka. W ubiegłym tygodniu odpaliliśmy drożdżaki z datą produkcji wrzesień 2008, napuchły po 3 dniach.

Ale co tu się dziwić, uwarzono przecież piwo na drożdżach znalezionych w żołądku prehistorycznej bodajże pszczoły. ( Fossil Fuels Beer )

goroncopozdrawiamy

Share this post


Link to post
Share on other sites
odgrzeję temat:

zakupiłem Wyeast 1084 Irish Ale z datą 29 wrzesień 2009

jest napisane aby wykorzystać do 6-m-cy

dzis jest 22-marzec, wiec drożdże wewnątrz będą mieć ok 6m-cy

moje pytanie brzmi: Czy nakarmić wygłodniałe drożdże i dać saszetce napuchnąć i trzymać napuchniętą w lodówce do czasu warzenia, czy śmiało czekać dłużej?

W styczniu startowałem te drożdże, na saszetce był nadruk czerwiec 2007r , napęczniały po 3 dniach. Przy prawidłowym przechowywaniu (w lodówce), termin przydatności Wyeastów jest mocno umowny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jak sądzicie czy White Labs też mają taką żywotność ?

Zdecydowanie nie, o ile Wyeasty można przechowywać latami, to WLP miesiącami, chyba że mrożenie lub skosy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jak sądzicie czy White Labs też mają taką żywotność ?

Zdecydowanie nie' date=' o ile Wyeasty można przechowywać latami, to WLP miesiącami, chyba że mrożenie lub skosy.[/quote']

Ale 2-3 tygodnie po terminie chyba nie będzie jakiegoś strasznego spadku formy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jak sądzicie czy White Labs też mają taką żywotność ?

Zdecydowanie nie' date=' o ile Wyeasty można przechowywać latami, to WLP miesiącami, chyba że mrożenie lub skosy.[/quote']

Ale 2-3 tygodnie po terminie chyba nie będzie jakiegoś strasznego spadku formy ?

Bez przesady i po 2-3 miesiącach po terminie jak są w lodówce wystartują.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jak sądzicie czy White Labs też mają taką żywotność ?

Zdecydowanie nie' date=' o ile Wyeasty można przechowywać latami, to WLP miesiącami, chyba że mrożenie lub skosy.[/quote']

Ale 2-3 tygodnie po terminie chyba nie będzie jakiegoś strasznego spadku formy ?

Z mojego doświadczenia, sugeruję starter.

Share this post


Link to post
Share on other sites
to dobrze' date=' bo kupiłem 2 fiolki :smilies:[/quote']

I chyba już więcej WLP nie będzie

A czemu tak myślisz ?

Jak coś mogę się podzielić :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie nie' date=' o ile Wyeasty można przechowywać latami, to WLP miesiącami, chyba że mrożenie lub skosy.[/quote']

Ale 2-3 tygodnie po terminie chyba nie będzie jakiegoś strasznego spadku formy ?

Z mojego doświadczenia, sugeruję starter.

Zwykle tego nie praktykuję, ale faktycznie rozruszam je przed zaszczepieniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.